Att välja Värmepump
Funderar du också på att byta till en värmepump? Det är en bra idé av flera skäl. Med en värmepump kan du sänka dina kostnader för uppvärmning samtidigt som du gör miljön ett tjänst eftersom värmepumpar är fossilfria. Det betyder med andra ord att de inte bidrar till den globala uppvärmningen. Här går vi igenom vanliga frågor och funderingar om värmepumpar!
Varför ska jag ha en värmepump?
Solen och dess värme ger mängder av gratisenergi som lagras i luften. Med en värmepump kan du ta del av den här gratisenergin. En värmepump behöver därför ingen påfyllning av bränsle.
Förutom den positiva miljöaspekten kan du också minska uppvärmningskostnaderna rejält – i bästa fall med mer än 75 procent. Beroende på vilken slags värmepump du väljer och vilken uppvärmning du hade sedan tidigare, kan kostnadsbesparingarna ofta bli så stora att de återbetalar investeringen för installationen inom något eller några år.
Vilken värmepump ska jag ha?
Valet av värmepump beror på vilken uppvärmning du har idag och husets storlek. Har du direktverkande el och saknar vattenburet system är det en luft-luftvärmepump som gäller om du inte vill byta till ett ett vattenburet system. Har du redan ett vattenburet system kan du antingen välja en luft-vattenvärmepump eller en bergvärmepump.
Investeringskostnaden varierar mellan olika typer av värmepumpar. En bergvärmepump inklusive installation är ofta dyrare än en motsvarande luft-vattenvärmepump. Men här gäller det att göra ordentliga kalkyler, en bergvärmepump kan ändå ge en lägre total årskostnad, när både ränta, amortering och energiåtgång har räknats ihop.
Börja därför med att boka ett hembesök med en av våra återförsäljare. De föreslår vilken värmepump som passar bäst för ditt hus och lämnar en prisuppgift som även inkluderar hela installationen. Återförsäljaren berättar också om han eller hon tycker att en viss typ av värmepump inte lämpar sig för din bostad och kan då rekommendera en annan lösning.
Hur är ljudnivån på en värmepump?
Hur mycket ljud som kommer från värmepumpen varierar från leverantör till leverantör men även från modell till modell. På Mitsubishi Electric jobbar vi ständigt med att utveckla så tysta maskiner som möjligt.
Premiummodeller avger ofta mindre ljud än de billigare värmepumparna. Därför är det viktigt att undersöka ljudnivåerna noga i förväg innan du bestämmer vilken värmepump du ska köpa. Leta efter decibel A, dB (A), vid maximal bullerproduktion när du jämför modeller och tillverkare. Bra att tänka på är att ju kallare det är ute, desto mer behöver värmepumpen arbeta och desto mer ljud kommer den också att avge.
Visste du att en skillnad på endast 3 dB (A) räcker för att de flesta av oss kommer att lägga märke till det? Det innebär att även de till synes små skillnader i ljudnivå mellan olika modeller är avgörande. Värmepumpar från Mitsubishi Electric kommer ner till 19 dB (A), vilket gör att vi ligger i toppskiktet på marknaden när det gäller låga ljudnivåer och hög prestanda. Som jämförelse är en viskning ungefär på 30 decibel och ljud från en gata i storstaden ger ifrån sig ungefär 75–85 decibel.
Om du bor i ett tätbefolkat område kan det vara en bra idé att välja en värmepump med nattläge. Med ett enda knapptryck sänker du ljudet från värmepumpens utomhusenhet med 50 procent av det upplevda ljudet. På det sättet minskar du avsevärt risken för att någon granne störs av buller från utomhusdelen nattetid.
Vad kostar en värmepump och hur länge håller den?
Genom att kontakta din lokala återförsäljare för ett hembesök, kan han eller hon rekommendera vilken värmepump som lämpar sig just för ditt hus. Priserna kan variera något beroende på återförsäljare, vilken värmepump du behöver, och vad som ingår i paketet. Värt att tänka på är att du jämför noga vad du har fått pris på, billigast är inte alltid bäst.
I genomsnitt håller en luft-luftvärmepump 12–15 år, en luft-vattenvärmepump 15–20 år och en bergvärme 20–25 år.
Varför ska jag välja en produkt från Mitsubishi Electric just?
Mitsubishi Electric är en av få som tillverkar våra egna kompressorer som ju är själva hjärtat i maskinerna. Egentillverkade komponenter gör att de fungerar optimalt med konstruktionen och ger oss en bra kontroll över prestanda och hållbarhet. En annan sak är att den japanska företagskulturen styr och det betyder att när vi lanserar en produkt är den testad långt över vad som är standard i branschen och vi överdriver aldrig våra mätvärden.
Vårt motto är att försäljning kan vi alltid komma ikapp med, men kvalitetsbrister går inte att hämta igen. Mitsubishi Electric gör även specialanpassningar enbart för den skandinaviska marknaden så att värmepumparna ska passa det tuffa klimatet. Det är en extra trygghet när du väljer en värmepump från Mitsubishi Electric.
När du köper produkter från Mitsubishi Electric och de är fackmannamässigt installerade av våra återförsäljare, får du också en femårig garanti. Den garantin kan sen förlängas genom en försäkring som gäller i 16 år för luft-luftvärmepumpar och luft-vattenvärmepumpar eller 18 år för bergvärme.
Hur hittar jag era återförsäljare?
Det är enkelt! Klicka på länken och sök upp din ort så ser du vilka återförsäljare som finns närmast dig. Eller så kan du lämna en offertförfrågan så skickar vi dina uppgifter till en utvald återförsäljare nära dig. Om du inte hittar återförsäljare på just din ort kan du ringa någon av de som finns i närliggande orter, eftersom de ofta täcker in rätt stora områden för hembesök!