Mitsubishi Electric logo


Utbyte av gammal bergvärmepump

Byta värmepump

En ny värmepump är generellt 15-20 procent bättre än en gammal. Det är många saker som gjort att värmepumparna blivit effektivare. Bättre kompressorteknik, uppdaterade styrsystem och lågenergiteknik i cirkulationspumpar och fläktar bidrar alla till den förbättrade verkningsgraden.

Inget varar för evigt

En värmepump förlorar i effekt med tiden. Även om du tar hand om den och den får service så slits värmepumpen och det innebär tyvärr att effekten minskar något. Därför det är viktigt att ta hand om den och ge den service men förr eller senare behöver den bytas ut.

En värmepump är byggd för att leverera värme och varmvatten utan problem i många år, men förr eller senare kommer värmepumpens delar att börja gå sönder och den behöver bytas ut. Den kanske  börja låta mycket eller så behöver fläktmotorn bytas ut. I jämförelse med att köpa en ny värmepump är kostnaden för enstaka reservdelar ofta hög och med tanke på vad en ny maskin ger i övriga fördelar som funktioner m.m. är en ny att föredra. Det kan handlar om runt hälften i reparationskostnader mot att köpa en helt ny.

Byt till en bättre värmepump

Tiderna förändras, även värmepumpen, som idag ger mer värme, förbrukar mindre energi och ger en högre kapacitet. Idag är värmepumparna mera klimatsmarta och EU har ställt mycket hårda krav på tillverkningen. Dessutom klarar de nya modellerna av att leverera värme ner till mycket lägre utomhustemperatur. Vilket innebär i sin tur att besparingen blir mycket större.

Att byta ut en befintlig luftvärmepump är hyfsat enkelt – förutsatt att den ska ersätta en värmepump av samma effekt, på samma plats. Allt avgörs av de behov som du och din familj har, hur huset ser ut och var du bor geografiskt.

Vad kostar det att byta ut värmepumpen?

När det är dags att byta värmepump kan det vara frestande att be installatören att komma och sätta dit en likadan. Det kan dock vara en ganska dålig idé. Du kanske under denna tid har byggt till huset eller inrett vinden? Byggt garage eller installerat golvvärme? De förändrade förutsättningarna kan innebära att samma värmepump är för klen för att leverera den effekt som ditt hus behöver. Det kan i sin tur innebära att du som har bergvärme behöver undersöka om ditt borrhål är tillräckligt djupt. I de fall du kan återanvända ditt borrhål så är det denna kostnad som sparas vid ett utbyte.

Luftvärmepumpar och luft-vattenvärmepumpar kostar ungefär samma vid utbyte som vid nyinstallation. Till viss del kan man använda befintlig rördragning och el. men det finns också moment som inkluderar demontering och skrot av den gamla värmepumpen som tillkommer. Så i det stora hela blir det ungefär samma pris som vid nyinstallation.

Bergvärmepumpen som anpassar sig till befintligt borrhål

Mitsubishi Electric geodan-adaptiv

Om det vid utbyte av bergvärmepump skulle visa sig att borrhålet inte levererar tillräckligt, kan man behöva borra igen. Men ofta fungerar det alldeles utmärkt att utnyttja det befintliga borrhålet.

Vår bergvärmepump, Geodan, är utrustad med adaptiv borrhållskontroll vilket gör den extra bra på att ta tillvara kapaciteten i ett befintligt borrhål. Det innebär att Geodan automatiskt anpassar sig till ditt befintliga eller nya borrhål för att minimera risken för frysning av borrhålet. Detta görs genom att maxfrekvensen minskas om temperaturen närmar sig frysrisk i borrhålet. Helt enkelt en trygghet för dig som kund med en anpassning efter rådande förhållanden.

Kontakta en återförsäljare

För att säkerställa att du gör bästa möjliga investering - rätt produkt, på rätt plats och rätt anpassad utifrån ditt aktuella behov behöver du en energiberäkning. Enklaste sättet att få hjälp med en sådan kalkyl är att kontakta en av våra återförsäljare. Dessa hittar du här.

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinInstagramYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden