Byta värmepump – allt du behöver veta
18 september 2024
En av de bästa saker du kan göra för att slippa höga uppvärmningskostnader är att ha en värmepump hemma. Men hur vet du när det är dags att byta värmepump? Vilka tecken ska du vara uppmärksam på och vad vinner du på att byta egentligen? Här får du tips från en av våra erfarna produktchefer Ola Prahl. Det han inte kan om värmepumpar är inte värt att veta.
Vad finns det för tecken på att det är dags att byta värmepump?
– Tecken kan vara att värmepumpen börjar droppa, att den går onormalt mycket, att det blir längre driftuppehåll eller att elräkningen plötsligt börjar stiga, säger Ola Prahl.
I genomsnitt håller en luft-luftvärmepump 12–20 år, en luft-vattenvärmepump 15–20 år och en bergvärme 20–25 år. Men hur vet man om man ska byta eller reparera?
– Man får börja med att titta till sin egen ekonomi. Ställa reparation mot vad en ny värmepump kostar. Och så kan man tänka på att tekniken har gått jättefort framåt. Den maskin du köper idag är väldigt mycket bättre än den du köpte för bara fem år sedan.
Vad har jag att vinna på att byta värmepump?
Ola Prahl tycker att det finns flera fördelar att byta ut sin gamla värmepump eftersom teknikutvecklingen går framåt i rasande takt. Till att börja med är en ny värmepump generellt 20–25 procent effektivare.
– I äldre värmepumpar finns det också ett köldmedium som är betydligt farligare för miljön om läckage skulle uppstå. Det köldmedium som används i moderna värmepumpar idag heter R32 och dess potentiella påverkan på miljön är ungefär en femtedel jämfört med äldre köldmedium. R32 har heller ingen negativ effekt på ozonskiktet. Dessutom behövs det en mindre mängd tack vare att R32 har en bättre verkningsgrad. Vi har också varianter av luft-vattenvärmepumpen Ecodan som har koldioxid respektive R290 som köldmedium. De har lägst påverkan på miljön av alla köldmedier.
– Sen gäller det att inte vänta för länge när ens värmepump har börjat krångla. Detta för att minimera nertiden. Ett planerat stopp är alltid bättre än ett akut sett till kostnad, möjlighet att välja produkt, leveranstid och hur långt driftstoppet blir, säger Ola Prahl.
Så vad exakt är bättre med de moderna värmepumparna?
Några exempel på det som har blivit bättre i dagens modeller:
• Kompressortekniken har blivit effektivare.
• Förbättrad verkningsgrad.
• Lägre ljudnivå.
• Wifi-uppkoppling så att man kan styra värmepumpen på distans.
• Intelligentare styrsystem så att det tillverkas precis rätt mängd värme men inte mer.
• Miljövänligare köldmedium med betydligt lägre miljöpåverkan vid läckage.
Undvik de här två misstagen när du byter ut din värmepump
– Det är vanligt att man inte utgår från dagens behov när man väljer sin nya värmepump. Kanske har du byggt ut, plockat bort radiatorer eller inte haft den mest optimala placeringen av värmepumpen i huset tidigare. Placeringen är väldigt viktig, speciellt om du har en luft-luftvärmepump. Så välj din nya produkt utifrån hur behoven ser ut idag. En auktoriserad installatör hjälper dig gärna med det, säger Ola Prahl.
– Att rakt av välja den billigaste offerten är ett annat vanligt misstag. Det gäller att du jämför noga vad du har fått pris på. Du kan be om hjälp med att jämföra offerter om du går till en installatör och tar med offerterna du har fått. En bra installatör kan också motivera varför han eller hon är dyrare.
Varför ska jag välja produkter från Mitsubishi Electric?
– Vi är en av få som tillverkar våra egna kompressorer som ju är själva hjärtat i maskinerna. Egentillverkade komponenter gör att de fungerar optimalt med konstruktionen och ger oss en bra kontroll över prestanda och hållbarhet. En annan sak är att den japanska företagskulturen styr och i den ligger att inte tappa ansiktet. Man vill inte bli ertappad med att lova saker som inte håller. Så när vi lanserar en produkt är den testad långt över vad som är standard i branschen och vi överdriver aldrig våra mätvärden, säger Ola Prahl. Han fortsätter:
– Vårt motto är att försäljning kan vi alltid komma ikapp med, men kvalitetsbrister går inte att hämta igen. För att kvalitetssäkra gör Mitsubishi Electric till exempel specialanpassningar enbart för den skandinaviska marknaden så att värmepumparna ska passa vårt tuffa klimat. Värmepumpar som våra auktoriserade återförsäljare och installatörer säljer, är skräddarsydda för Norden. Det är en extra trygghet när du väljer en värmepump från Mitsubishi Electric.
Hur får jag min nya värmepump att hålla länge?
En av de bästa sakerna du kan göra för att förlänga livslängden på din värmepump enligt Ola Prahl, är att ge den regelbunden service enligt de intervall som anges i instruktionsboken. Service ska utföras av en av våra auktoriserade installatörer och innebär att en installatör kommer hem till dig och går igenom hela maskinen. Ofta ska detta ske med tre års mellanrum , men det beror lite på vad du har för produkt. Tänk på att regelbunden service är viktig för att din garanti ska gälla om du har en luft-vattenvärmepump eller bergvärmepump från Mitsubishi Electric. Kom därför ihåg att spara dokumentation som visar att service har genomförts.
En sak du själv kan göra mellan service är att rengöra filtret på värmepumpen. Det ska du göra varje till varannan månad om du har en luft-luftvärmepump. Mellan en gång i halvåret till en gång om året om du har bergvärme eller luft-vattenvärmepump.
– Om man tittar på en 10–12 år gammal pump och jämför med en lika gammal bil ser man ju ofta att bilen har fått massor service och omsorg. Värmepumpen har man i bästa fall spolat av någon gång för att den blivit skitig. Så mitt råd är att verkligen ta hand om din värmepump så kommer den att hålla betydligt längre, säger Ola Prahl.
Vill du byta ut din värmepump? Kontakta en återförsäljare!
Lite längre ner på webbsidan kan du enkelt leta upp din närmaste återförsäljare för att få råd om det är dags att byta ut din värmepump och vilken modell som skulle passa i ditt hus.
Här hittar du våra produkter för villor
Leta upp din närmaste återförsäljare
Laddar...
Fyll i formuläret för offert
Du kommer att bli kontaktad av Mitsubishi Electric och våra lokala återförsäljare. Du förbinder dig inte att köpa något eller anlita någon.