Luftvärmepump – pollenallergikerns bäste vän
Blogg - 14 juni 2024
Rinnande näsa, kliande ögon och ihållande nysningar under vår och sommar. Känns det igen? I så fall är du inte ensam. Var tredje svensk är nämligen allergisk mot pollen. Den goda nyheten är att det finns mycket du kan göra hemma för att må bättre. Här har vi samlat tips till dig som vill pollensäkra ditt hem.
Pollenallergi uppstår när kroppens immunförsvar överreagerar på frömjöl i luften. De vanligaste allergiframkallande pollensorterna sprids med vinden och kommer från gräs och lövträd – främst björk, al och hassel. Men även pollen från örten gråbo och andra växter kan ge upphov till allergi.
Pollensäsongen längre
De senaste årens milda vintrar har gjort att pollensäsongen börjar tidigare och varar längre. Studier som bland annat The Lancet Planetary Health har publicerat, visar hur klimatförändringarna och den globala temperaturhöjningen bidrar till att förlänga och intensifiera pollensäsongen. Dessutom har forskare kunnat visa hur höga halter av luftföroreningar förvärrar pollenbesvär. Det beror på att pollenkornen trasas sönder av föroreningarna och därför lättare tar sig djupt in i luftvägarna, något som Astma och Allergiförbundets tidning Allergia tidigare har rapporterat om. Som om inte det vore nog kan de allergiframkallande ämnena från pollen som hamnar i inomhusmiljön vara aktiva i upp till ett år har Åslög Dahl, forskare och biolog på Göteborgs universitet, sagt i intervjuer. Puh! Men tappa inte hoppet! Det finns en rad saker du kan göra hemma för att må bättre.
Pollensäkra vanor
- Städa sovrummet noga, byt lakan ofta och se till att du själv är ren när du lägger dig. Det fastnar speciellt mycket pollen i håret så skölj gärna av ditt hår innan läggdags.
- Pälsdjur kan föra med sig pollen in när de har varit utomhus. Borsta igenom pälsen innan ni går in eller skölj av pälsen. Håll husdjur borta från sovrummet under pollensäsongen om det är möjligt.
- Fönster och dörrar ska du hålla stängda så mycket du kan. Byt kläder direkt när du kommer inomhus. Om du absolut måste vädra så gör det en kort stund på natten då halten av pollen är lägre än under dagtid.
- Använd dammsugare med partikelfilter som avskiljer pollen och andra partiklar. Att fuktmoppa golv och fukttorka ytor extra ofta kan också göra livet lättare under pollensäsongen. (Tvätta sedan trasorna i minst 60 grader.)
Ventilationsaggregat ger friskare inomhusmiljö
Att vädra med öppna fönster ska man helst undvika som pollenallergiker, men vad sägs om att vädra med stängda fönster? Jo, det går faktiskt. I alla fall om du har en Miniventilation installerad. Det är ett så kallat ventilationsaggregat med värmeväxlare som du kan installera själv om du är händig. Miniventilation är en produkt som vi är rätt ensamma om. Den tillför ett ständigt flöde av frisk luft i stängda utrymmen och återvinner samtidigt upp till 85 procent av värmeenergin i luften. Dessutom kan den minska problem med radon, mögel och dålig lukt. Om du byter ut standardfiltret mot ett högeffektivitetsfilter (finns som tillbehör till Miniventilation) så minskar mängden pollen i inomhusluften kraftigt. Bäst effekt får du om du byter filter i systemet både före och efter pollensäsongen.
För att kunna titta på den här videon behöver du acceptera marknadsföringskakor.
Filter i luftvärmepumpen renar luften
Vårt sista tips gäller dig som har en luft-luftvärmepump. Till att börja med ger luftvärmepumpens kylfunktion en skön inomhustemperatur under varma sommardagar utan att du behöver öppna fönster och dörrar. Det leder automatiskt till att mängden pollen blir lägre inomhus.
Om du dessutom använder ett allergifilter i din luftvärmepump visar tester att så mycket som 94 procent av allergenerna i luften kan fångas upp av filtret. Hur bra effekt du kan uppnå beror bland annat på bostadens yta och var i huset värmepumpen sitter. Men oavsett förutsättningarna i ditt hus kommer inomhusluften att bli mycket bättre med ett filter.
Med de här pollensäkra råden önskar vi dig en fin vår och sommar!
Fyra tips på Mitsubishi Electric luft-luftvärmepumpar som levereras med ett effektivt allergifilter
Hero (elektrostatiskt antiallergienzymfilter Plasma Quad)
Design (elektrostatiskt antiallergienzymfilter Plasma Quad)
Solid (silverjoniserat luftreningsfilter)
Ninja (silverjoniserat luftreningsfilter)
Källor: Allergia september 2019, The Lancet Planetary Health volume 3 issue 3 2019, Intervju Åslög Dahl, Expressen