Så fungerar en värmepump
1 mars 2024
En värmepump kan hämta värme från till exempel marken, berggrunden, vattnet eller luften och kraftigt reducera din elförbrukning till värme och varmvatten i ett eluppvärmt hus.
Gratis förnybar energi
Solen är källan till allt liv, och dess värme ger mängder av gratisenergi som lagras i luften, berggrunden, marken och i våra vattendrag. En värmepump gör det möjligt att ta del av denna förnybara gratisenergi. Genom att hämta och utvinna värme effektivt kan din uppvärmningskostnad minska rejält - i vissa fall med ända upp till 85 procent.
Våra värmepumpar
Luft-luftvärmepump En luftvärmepump tar energi från luften utomhus och omvandlar den till värme som sedan sprids i inomhusluften. Även här kan värmen fås även om utetemperaturen sjunker ner mot 30 minusgrader. För varje kWh el den drar kan den avge upp emot 5kWh värme.
Bergvärme Bergvärme är solvärme som lagras i marken och som via ett till två djupa borrhål pumpas upp till värmepumpar. Vätskan som pumpas runt i slangen har en temperatur på ett par plusgrader ner till ett par minusgrader. Värmepumparna höjer temperaturen till 35-70 grader. Det varma vattnet som värmepumpen värmt används för att värma huset och varmvattnet.
Luft-vattenvärmepump En luft-vattenvärmepump utvinner solenergi som lagrats i uteluften för att producera värme och varmvatten till ditt hus. Värmen kan utvinnas även om utetemperaturen sjunker ner mot 30 minusgrader. Det är en heltäckande värmeanläggning, vilket innebär att den även ger dig varmvatten till en låg kostnad.
Kyla och värme när du behöver
Det många inte vet är att värmepumpen utvecklades från luftkonditioneringen. Därför är våra luft-luftvärmepumpar minst lika bra på kyla som värme. Allt du behöver göra är att ändra till önskad temperatur och luftkonditioneringen sätter igång. Det många tror är att värmepumpar och luftkonditionering tar luften utomhus och transporterar in. I själva verket tar den energi i luften som den använder för att värma eller kyla inomhusluften. Det innebär att det spelar ingen roll om det är varmt eller kallt utomhus.
Värmepumpar för det nordiska klimatet
Det är viktigt att kontrollera att den värmepump du funderar på att köpa fungerar i vårt nordiska klimat. Det säljs en del värmepumpar på den svenska marknaden som inte alls är anpassade för nordiskt klimat. Dessa modeller brukar kallas "Europamodeller" och kan generellt bara garantera värmedrift ner till -10°C.
Vad kostar en värmepump?
Eftersom vi säljer våra värmepumpar med installation kan du endast få korrekta prisuppgifter av våra återförsäljare. Genom att kontakta din lokala återförsäljare för ett hembesök, kan han rekommendera vilken typ av värmepump som lämpar sig just för ditt hus. Priserna kan variera något beroende på återförsäljare, vilken värmepump du behöver, och vad som ingår i paketet. Här hittar du våra återförsäljare.