
MSZ-RZ
SUMO R290
- Naturligt köldmedium
- Högsta energiklass
- Låg ljudnivå
2 juni 2025
PFAS är samlingsnamnet på en grupp av ämnen som väcker allt större uppmärksamhet. Men vad har det att göra med värmepumpar? Jo, vissa värmepumpar använder köldmedium som innehåller PFAS. Så vad betyder det egentligen, var är lagstiftningen på väg och vad behöver du som har en värmepump känna till om PFAS?
PFAS står för per- och polyfluorerade akylsubstanser och är ett samlingsnamn för över 10 000 ämnen som sedan 1950-talet har använts på bred front i samhället. De är tillverkade av människan och kallas ofta för evighetskemikalier eftersom de har en extremt lång nedbrytningstid om de kommer ut i naturen. Den stora majoriteten av de här ämnena kommer aldrig att kunna brytas ner överhuvudtaget.
PFAS är fett-, smuts- och vattenavvisande och används i många vardagliga varor som vi har runt oss. Till exempel i kosmetika, livsmedelsförpackningar, impregnerade material, solceller, smartphones och stekpannor.
De allra flesta syntetiska köldmedier, exempelvis köldmedium som R410A, innehåller PFAS. Anledningen till att PFAS används är för att det ger goda tekniska egenskaper, exempelvis i form av att köldmediet fungerar effektivt och håller sig stabilt över tid.
Svaret är nej. På Mitsubishi Electric använder vi sedan länge PFAS-fria köldmedium i våra produkter för villaägare. Vi använder istället alternativ som R290 (propan) och koldioxid som är helt naturliga ämnen.
I många av våra värmepumpar används också ett köldmedium som heter R32. Det innehåller inte PFAS, men räknas som ett fluorerat ämne. När det lanserades var det ett stort framsteg sett till miljöpåverkan jämfört med tidigare köldmedier. R32 är fortfarande ett av de mest miljövänliga syntetiska alternativen som finns tillgängliga idag.
Det pågår utredningar inom EU om att förbjuda en mycket stor grupp fluorerade ämnen, vilket gör att R32 kan komma att påverkas av framtida regleringar. Vi följer så klart noggrant de förslag som tas fram, samtidigt som vår produktutveckling alltid görs med målet att ligga steget före lagstiftningen.
PFAS är inte akut giftigt men misstänks ha negativa hälsokonsekvenser. För några av PFAS-ämnena, exempelvis PFOS och PFOA, finns det redan bevis för att de är skadliga för hälsan. De får därför inte användas i vardagsvaror som säljs inom EU.
Idag vet inte forskarvärlden hur pass omfattande hälsoeffekter övriga PFAS-ämnen kan ge upphov till, men oavsett arbetar EU med att på sikt förbjuda PFAS.
PFAS sprids via luft, vatten och det vi äter. Enligt Kemikalieinspektionen får vi i Sverige framförallt i oss PFAS via maten respektive inomhusluften eftersom många av de material vi har hemma innehåller PFAS.
De som arbetar med tillverkningen av PFAS-ämnen löper den största risken att exponeras för stora halter av PFAS. Men vi bär alla på PFAS i kroppen. Man har till och med funnit att isbjörnar på Arktis har PFAS i sig.
Köldmedium, oavsett om det innehåller PFAS eller inte, finns i ett slutet system i din värmepump. Det betyder att ämnet inte kommer i kontakt med inomhusluften eller din vardagsmiljö under normal drift. En värmepump är med andra ord inte en källa till PFAS i hemmet så länge som anläggningen är hel och tät.
Däremot kan det uppstå utsläpp vid läckage eller när en värmepump skrotas på fel sätt. Därför är det viktigt att installation och service alltid görs av en certifierad installatör, och att uttjänta produkter tas om hand enligt de regler som gäller. På så sätt kan vi minimera påverkan på både människa och miljö.
Användningen av köldmedium i värmepumpar styrs redan idag av EU:s F-gasförordning, som reglerar utsläpp av fluorerade växthusgaser. Parallellt pågår ett arbete inom EU för att fasa ut PFAS-ämnen. Det gör att vissa typer av köldmedier kan komma att omfattas av ett förbud i framtiden. Det är EU:s kemikaliemyndighet (ECHA) som driver förslaget, som i sin mest långtgående form skulle kunna leda till ett totalförbud mot vissa PFAS inom några år.
Idag är det inte förbjudet att använda PFAS men om nya regler införs kommer det med stor sannolikhet att finnas övergångsperioder för både tillverkare och användare. Det betyder att vi som tillverkare berörs mer än du. Som villaägare riskerar du inte att stå med en produkt med otillåtet innehåll över en natt utan det kommer att bli en period av utfasning.
Som konsument är det alltid klokt att vara påläst, men du behöver inte känna oro för din hälsa. PFAS i värmepumpar är främst ett miljöproblem. Därför kan det vara viktigt att redan idag välja en värmepump som använder ett köldmedium med lågt GWP (Global Warming Potential) och utan PFAS.
Även om vi ännu inte vet hur den nya lagstiftningen kommer att se ut är en sak säker: På Mitsubishi Electric arbetar vi långsiktigt med att utveckla värmepumpar som både uppfyller höga prestandakrav och tar hänsyn till miljön. På hemsidan och i produktbroschyrer är det enkelt att se vilket köldmedium som används i respektive produkt.
Tveka inte heller att fråga din installatör om köldmedium och hur det påverkar miljö och framtida service. En värmepump är en investering som ska hålla i många år, och då är det tryggt att veta att du har gjort ett smart och hållbart val för framtiden.