Komfort, ett osynligt måste

När hörde du någon senast utbrista ”Vilken god komfort det är här inne!”. Nej just det, förmodligen aldrig. Grejen med komfort är att det är inget man tänker på – om allt fungerar som det ska. Om komforten fallerar däremot, ja då ökar klagomålen samtidigt som såväl produktivitet som välmående sjunker och teknisk utrustning kan fara illa.

Därför ska du investera i komfort

Att komma in i en byggnad med dåligt inneklimat ger direkt en dålig bild av en verksamhet eller ett bostadskomplex. Men viktigare än första intrycket är hur mycket inomhusklimatet faktiskt påverkar oss människor, både hemma och på jobbet.

Forskning visar att brister i inneklimatet har en direkt påverkan på människans mående och produktivitet. Om inomhustemperaturen avviker med fem grader från det önskade, minskar arbetseffektiviteten med 30 procent och skaderisken ökar med 10 procent. Dessutom är det inte bara människor som far illa av ett felaktigt inomhusklimat. Har du känslig teknik kan prestanda och hållbarhet påverkas negativt om inomhusklimatet inte är optimalt.

Inomhusklimatet handlar förstås inte bara om kallt eller varmt. Det handlar även om bland annat luftfuktighet, solinstrålning, ljus och akustik. Utmaningen ligger i att få samtliga delar att samverka.

5 fakta om inomhusklimat

  • Är inomhustemperaturen hög kan det göra att luften känns instängd och står still. För låga luftflöden eller feltempererad luft som tillförs byggnaden kan exempelvis leda till trötthet. Det gör också att ämnen från byggnadsmaterial och inredning avsöndras mer.
  • Luftdrag uppfattas ofta som kallt. Lufthastigheter lägre än 0,15-0,2 m/s brukar uppfattas som dragfria.
  • Flera vetenskapliga studier har visat att rumstemperatur över 22–23 grader ger en ökad rapportering av allmänsymtom som huvudvärk, illamående och känslan av att det är tungt att andas.
  • En sund inomhusmiljö bidrar till en bättre hälsa både i hemmiljö och på arbetet. Flera hundra tusen människor upplever sådana besvär av inomhusmiljön att de får symtom som kan orsakas eller förvärras av brister i det termiska klimatet.
  • Arbetsmiljöverket rekommenderar att lufttemperaturen vid stillasittande arbete ska ligga mellan 20–23 grader vintertid och 20–26 grader sommartid. Vid operativt arbete bör temperaturen inte understiga 18 grader och inte överstiga 24 grader.

Frågor om komfort? Vi hjälper dig gärna!

Samspelet mellan värme, kyla, ventilation och övriga system utgör inomhusklimatet. Alla dessa ska fungera tillsammans. Med rätt komfort på arbetsplatsen minskar skaderisken och produktiviteten ökar. Likaså kan kunderna stanna längre i butiken och hyresgäster trivas bättre i sin hemmiljö om komforten är god.

Energi, miljö och komfort måste samverka så att balansen inte rubbas. Det här kan vi på Mitsubishi Electric och våra återförsäljare hjälpa dig med. Vi tittar inte bara på prestandan för enstaka produkter, utan även hur hela systemet är uppbyggt och hur produkterna är tänkta att användas.

Med våra beräkningsverktyg får du förslag på effektiva och hållbara systemlösningar. Det gäller att inte stirra sig blind på enstaka prestandasiffror, utan att titta på hur hela systemlösningen kommer att prestera över tid i ett livscykelperspektiv.

Boka ett möte med oss på MELpro, Mitsubishi Electrics fastighetsavdelning, så går vi igenom olika systemlösningar utifrån våra produkter. Vi hjälper dig att välja en energieffektiv och miljövänlig systemlösning som är anpassad efter era projektspecifika förutsättningar. Du kan också få hjälp med underlag till en livscykelanalys.

BOKA MÖTE

Viktiga faktorer för dig

ENERGI

Samverkan av olika system och energilaster ger en minskad energianvändning.

ENERGI

MILJÖ

Genom välbeprövad teknik och smarta tekniklösningar byggs system som är skonsamma för miljön.

MILJÖ

KOMFORT

Rätt temperatur säkerställer produktiviteten, ger nöjda kunder och god sömn.

KOMFORT

Kontakta MELpro

Kontakta MELpro

Så här har vi hjälpt andra kunder med komfort

Mitsubishi Electric PADDY’S, MALMÖ

Smart komfortkyla till ginbaren

Oavsett årstid kan det vara gott med en sval drink, och varför inte på en bar med behagligt inomhusk...

Mitsubishi Electric MIDLANDA, SUNDSVALL

Resenärerna fick en behaglig flygstart

Sundsvall Timrå Airport, även kallad Midlanda, invigdes 1944 och är, förutom de statliga flygplatser...

Mitsubishi Electric PULS & TRÄNING, NACKA

Har Mitsubishi Electrics kylmaskiner i 50 anläggningar.

Med en målsättning att att bygga gym nära där folk bor, där alla kan trivas, oavsett ambitionsnivå, ...

Visa alla