Kunskapsbanken

Så funkar en värmepump

Det många tror är att värmepumpar och luftkonditionering tar luften utomhus och transporterar in. I själva verket tar den energi i luften som den använder för att värma eller kyla inomhusluften. Det innebär att det spelar ingen roll om det är varmt eller kallt utomhus. En värmepump kan hämta energi från till exempel marken, berggrunden, vattnet eller luften och kraftigt reducera din el-förbrukning till värme och varmvatten i ett eluppvärmt hus.

SÅ FUNKAR EN VÄRMEPUMP

Att välja Värmepump

Värmepumpar kan dra ner dina uppvärmningskostnader, förbättra inomhusklimatet och miljön, och kan därmed vara en smart investering. Men det finns mycket att tänka på både innan, under och efter installationen. Man bör alltid välja värmepump utifrån husets förutsättningar och efter behovet av uppvärmning och varmvatten.

VAL AV VÄRMEPUMP

Byta värmepump

En ny värmepump är generellt 15-20 procent bättre än en gammal. Det är många saker som gjort att värmepumparna blivit effektivare. Bättre kompressorteknik, uppdaterade styrsystem och lågenergiteknik i cirkulationspumpar och fläktar bidrar alla till den förbättrade verkningsgraden.

BYTA VÄRMEPUMP

Utnyttja ROT-avdrag

Kom ihåg att utnyttja ROT-avdraget när du installerar värmepump. Det gör din investering ännu mer lönsam.

ROT-AVDRAG

Så här rengör du filtren i din luft-luftvärmepump

Att hålla din luft-luftvärmepump i toppskick är inte så krångligt. Det krävs egentligen bara lite regelbunden rengöring. Häng med så berättar vi hur du ska göra. Det är inte svårt och det tar inte lång tid!

SÅ HÄR RENGÖR DU FILTREN
Mitsubishi Electric

Läs mer i bloggen

På vår blogg finner du massor av nyttig information för både dig som innehavare av en värmepump men också för dig som planerar att köpa.

SPANA IN BLOGGEN

10 frågor att ställa när du köper värmepump

Är du på gång att köpa en ny värmepump? Här har vi sammanställt de 10 viktigaste frågorna att ställa när du köper värmepump.

LADDA NED SOM PDF

7 knep för minskad energiförbrukning

Det finns många sätt att spara på energin och där av ekonomin. Självklart är rätt uppvärmning av ditt hus en stor faktor men även om du har en bra uppvärmning kan det bli dyrt om du så att säga eldar åt kråkorna. Tänk därför på hur, när och var du använder energin. Du kanske rent av redan idag kan spara massor genom några enkla knep, tänka många bäckar små…

LADDA NED SOM PDF