Mitsubishi Electric logo


Bytte luft-vattenvärmepump – gick från bra till suveränt

Fakta om projektet

Boyta:

150 kvm

Hustyp:

Enplansvilla med källare

Byggår:

1962

Hur blir det om man är synnerligen teknikintresserad och kunnig, och installerar en ny luft-vattenvärmepump? Jo man loggar förstås minsta detalj i driften och jämför med hur den gamla pumpen presterade. Det är vi mycket glada över, för sällan har vi haft så mycket handfast data att tillgå när vi intervjuar kunder som här. Läs och se vad den självlärda värmepumpexperten Thomas tycker om sin Ecodan från serien E-generation.

I natursköna Sandviken en bit utanför Gävle hittar vi Thomas Ekman som har en ny version av Mitsubishi Electrics storsäljare i sin villa. Det handlar om luft-vattenvärmepumpen Ecodan E-generation vars köldmedium är både miljövänligare och effektivare än andra alternativ. Men vi återkommer till det. Vi börjar med att Thomas får berätta om sin bostad:

– Jag bor med min sambo i en enplansvilla med källare från 1960-talet på totalt 150 kvadratmeter. 2009 installerades vår första luft-vattenvärmepump från ett annat märke. Genom att jag känner folk i värmepumpbranschen hörde jag mycket gott om Mitsubishi Electrics produkter och kvalitet. Därför blev det en Ecodan när det var dags för ett byte, säger han.   

Stor besparing trots varmare i huset och kallare än normalt

Thomas har ett stort teknikintresse och är mer insatt i området värmepumpar än normalkunden. Bland annat har han dygnet runt loggat driften både på sin förra värmepump och den nya Ecodanen. Så med all den data som Thomas har, är det med stor nyfikenhet vi undrar hur det har gått med nya lösningen jämfört med den gamla värmepumpen.

– Jag var nöjd med min gamla och tyckte jag redan låg på en låg nivå, men med Ecodan har energiförbrukningen minskat med 21 procent på årsbasis. Jag har också sparat el. Den äldre maskinen drog 5 900 kilowatt per år för driften, och den nya 4 600. Tilläggas ska att jag vid bytet samtidigt satte på fler element i källaren och höjde värmen i huset med en halv grad, så jag har det varmare i huset sen bytet, runt 21–22 grader, säger Thomas. Han fortsätter:

– Utetemperaturen var dessutom cirka 1,5 grader kallare för helåret sen jag bytte värmepump. Hade jag inte satt på fler element och om utetemperaturen legat på samma nivå hade skillnaden varit ännu större, runt 25 procent. Detta trots att den gamla värmepumpen och den nya är på samma effekt, 6 kilowatt.

Legionellaspets utan hjälp av elpatron

En anledning till den minskade elåtgången är att den gamla maskinen inte hade inverterteknik, något som Ecodan har. Det ger flera fördelar, bland annat kan plötsliga ruscher av elförbrukning undvikas genom den jämnare och konstanta driften. En annan anledning till minskningen är hur elpatronen jobbar.

– På gamla pumpen gick elpatronen in runt -8 till -10 grader, men på den nya går den in först vid -15 till -18. Och då oftast bara under några minuter efter avfrostningscykeln eftersom den snabbt vill tillbaka till önskad temperatur till radiatorerna. Om det är kallare än -20 hjälper elpatronen till lite mer, vilket är väntat.

Ecodan E-generation kan även tillverka ovanligt varmt vatten tack vare det specifika köldmediet. Därför klarar värmepumpen själv – det vill säga utan elpatron – att höja temperaturen i systemet till en nivå som dödar eventuella legionellabakterier som annars kan växa till sig och leda till legionärssjuka. Att klara den här så kallade legionellaspetsen utan elpatron är ovanligt och sparar även det el. 

Miljövänligt köldmedium ger ovanligt jämn värme

Vad är det då för köldmedium vi pratar om? Jo, som ett led i Mitsubishi Electrics arbete med att göra produkterna ännu miljövänligare, kommer serien Ecodan E-generation med köldmediet R290. Det är ett naturligt köldmedium med ett GWP-värde på endast 3. 

GWP står för global warming potential och är ett mått på hur mycket köldmediet bidrar till växthuseffekten vid ett läckage. Ju högre värde desto mer negativt. Med bara 3 har R290 ett extremlågt värde och ett utsläpp skulle ha en försumbar klimatpåverkan. Det är annars inte ovanligt att köldmedium i luft-vattenvärmepumpar har ett GWP-värde på runt 2 000 eller mer.

Ytterligare en fördel med R290 är att det har en hög energieffektivitet och värmeledningsförmåga vilket dels gör att det behövs en mindre mängd köldmedium, dels att värmen som avges är jämn och varm. Det kan Thomas bekräfta, både utifrån sin upplevelse och med hårda data.

– Jag är jättenöjd eftersom värmen är märkbart jämnare. Jag har uppmätt en skillnad på ynka 0,3 grader mellan varje rum vilket är ett otroligt bra resultat. Det är tack vare Ecodan i sig själv men även den flyttbara rumsgivaren. Det är ett tillbehör som jag tycker man ska ha eftersom den förenklar driften. Man ställer bara in önskad temperatur på den och sen tar den hänsyn till omgivande temperatur i rummet där den är placerad och justerar hur mycket Ecodan behöver gå.  

Ovanligt hårda vintrar

Sen Thomas fick sin Ecodan installerad har vintrarna varit ovanligt hårda och kalla i Sandviken. Det betyder att hans luftvärmepump har utsatts för stora prövningar. 

– Vi har haft väldigt kalla vintrar med mycket blåst och snö de senaste åren, men luftvärmepumpen har gått utan några problem alls. Avfrostningen har fungerat klockrent. Den är pålitlig i alla väder.

Sammanfattningsvis har vi alltså en mycket nöjd kund i Sandviken. Vi låter Thomas få sista ordet:

– Jag tycker att rent kostnadsmässigt är luft-vattenvärmepumpar ett bra alternativ till bergvärme även norrut eftersom dagens pumpar är så effektiva och stabila. Tekniken har utvecklats enormt de senaste åren. Jag är förvånad att jag kunde spara så mycket trots att min gamla pump bara var tio år. Om jag ska ge ett råd till den som ska köpa luft-vattenvärmepump så är det att gå på kvalitet och hur enkelt handhavandet är. Därför tycker jag att Ecodan från Mitsubishi Electric är ett riktigt bra val.

 

Produkter

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinInstagramYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden