Prisvärd och effektiv lösning sänkte radonet drastiskt
När Elin Nilsson var på visning av 70-talsvillan i Hökerum utanför Ulricehamn såg hon direkt potentialen. Här var det nära till barnens skola och det fanns möjlighet att ge barnen varsitt rum om man använde rummen i källaren. Men efter att Elin flyttat in med familjen upptäckte hon snart ett problem. Och det problemet var på tok för höga radonvärden…
När Elin köpte tegelvillan från 1971 hösten 2018 fanns det en radonmätning gjord med godkända radonvärden. Elin berättar:
– När jag senare granskade mätprotokollet i detalj upptäckte jag att man inte hade mätt radonhalten i källaren. Eftersom jag tänkte göra om ett hobbyrum och ett förråd där nere till två sovrum till barnen kändes det bäst att göra en långtidsmätning.
Resultatet av långtidsmätningen blev en obehaglig överraskning. I det största rummet uppmättes radonhalten till 410 Bq per kubikmeter och i det andra, lite mindre rummet, blev värdet 360. I Sverige ligger riktvärdet för radon i bostäder på 200 Bq per kubikmeter, medan Världshälsoorganisationen, WHO, faktiskt rekommenderar ett ännu lägre riktvärde på 100 Bq per kubikmeter.
Olika förslag på lösningar för att sänka radonet
Radonvärdena drevs upp både av naturligt förekommande markradon och av betongen man använt i källaren. Långvarig exponering för radon är den näst vanligaste orsaken till lungcancer efter rökning enligt Strålsäkerhetsmyndigheten, så självklart ville Elin hitta en lösning på problemet. Hon vände sig till Hasse Edwinsson som är radonexpert på Elektrokyl i Borås.
– Hasse var trevlig, kunnig och förtroendeingivande och hade lång erfarenhet av radonsanering. Jag fick två förslag. Ett gick ut på att göra om ventilationen i hela villan, vilket skulle ha landat på runt 150 000 kr och som dessutom skulle medföra en del nya, synliga rör. Andra alternativet var att åtgärda de här två rummen där problemet fanns genom att förbättra ventilationen just där, säger Elin.
Lösningen Elin valde blev att installera en så kallad Miniventilation i respektive rum. Det är en produkt som närmast kan beskrivas som ett ventilationsaggregat med värmeväxlare. En Miniventilation sätts på väggen och behöver ett eller två hål, beroende på modell, i en yttervägg för ventilationsrören. Den har två olika fläkthastigheter så att man kan anpassa driften efter behovet.
– Kostnaden för installation och själva Miniventilationen blev betydligt lägre än om jag skulle gjort om ventilationen i hela huset, 22 000 kr. Efter det bidrag man kan söka för radonsanering kostade lösningen mig 11 000 kr.
”Enkelt och prisvärt”
Resultatet blev precis vad Elin hade hoppats på. En ny långtidsmätning uppmätte radonhalten till 120 Bq per kvadratmeter i rummet som tidigare låg på 410, och i det mindre rummet med 360 blev det nu 80 Bq per kvadratmeter. Succé med andra ord. Men vad tycker Elin själv?
– Jag tycker det blev jättebra. Det är en lösning som fler borde testa just för att det är så enkelt och prisvärt. Det är tidseffektivt eftersom installationen är enkel och snabb, och påverkar inte resten av huset. Elin fick också fler fördelar av Miniventilationen som hon inte hade räknat med.
– Vi fick en väldigt god ventilation på köpet. En Miniventilation kan inte bara hjälpa radonproblem utan ger också väldigt bra luft. En av mina flickor är allergisk mot vår katt, men hon är besvärsfri på sitt rum nu när det är friskare luft där. I och med att det sitter en värmeväxlare i aggregatet blir det som att vädra med stängda fönster. Vi får in frisk luft men behåller värmen inomhus samtidigt som jag slipper problem med radon.
Elins tips om radon och Miniventilation
Läs radonmätningen noggrant
Mitt första tips är att läsa befintliga radonmätningar noggrant utifrån dina behov. Finns det ingen mätning sedan innan och du fort behöver svar, finns det instrument som kan ge direktavläsningar.
Ta hjälp av en expert
Vänd dig till en expert på radonsanering innan du gör något omfattande ingrepp. Jag rekommenderar varmt att testa Miniventilation och jag tycker det är bra om fler kände till det här smarta alternativet. Med det är alltid bra att få din bostads specifika förutsättningar utredda av en kunnig yrkesperson.
Ont om plats inget hinder
Har man ont om plats på ytterväggen, som i ett av våra rum, kan man montera Miniventilationen på en annan vägg och dra rör till ytterväggen.
Det finns bidrag att få
Har du för hög radonhalt men ändå vill bo i dessa utrymmen så är det enkelt och relativt billigt att få ner värdet med hjälp av ett sådant här ventilationsaggregat som Miniventilation. Kolla upp vilka bidrag du kan få för dina kostnader för radonsanering hos Boverket.
Fakta om bostaden:
Plats: Hökerum, Västergötland
Hustyp: Friliggande villa
Byggnadsår: 1971
Antal våningsplan: 1,5
Ventilation: Självdrag