Mitsubishi Electric logo


Luftvatten-värmepump återbetalar sig fort

19 augusti 2024

I ett parhus i Bromma – byggt 1925 som arbetarbostad till Ulfsunda slotts personal – var det äntligen dags för en stor förändring för något år sedan. Ut med den 40 år gamla gaspannan och in med en betydligt mer ekonomisk lösning med förnybar energi. Här berättar ägarna om hur bytet till en luftvatten-värmepump gick till och ger sina sex bästa tips för dig som går i liknande tankar.

Redan när Anders och Anna-Lena flyttade in i det gula parhuset för 20 år sedan påpekade mäklaren att husets gamla gaspanna, en ombyggd oljepanna från 1980-talet, kunde gå sönder när som helst.

– Åren gick, pannan höll och vi sköt bytet framför oss hela tiden. Jag tyckte att det var en tråkig och komplicerad investering att göra och jag var osäker på hur ett nytt värmesystem skulle påverka det här gamla huset med självdrag, säger Anna-Lena. Hennes man Anders fyller i:

– Med tiden kändes inte bergvärme som ett alternativ eftersom vi bor i ett område där det har borrats flitigt. Det har blivit allt svårare att hitta plats för borrhål och processen med att få tillstånd kan därför ta år. Enda platsen vi verkade kunna borra på, skulle dessutom kräva att vi rev upp en del av trädgårdens baksida som vi helst inte ville röra.

Hembesök viktigt

Först när en shunt gick sönder i gaspannan fick paret fart och beslöt sig för att ta tag i en ny uppvärmning. På rekommendation vände de sig till installatören Varma Huset i Sollentuna. Snart var ett hembesök bokat och det var ägaren John Nilsson som kom ut. 

 – Jag tyckte det kändes tryggt att John kom till huset för att se fastigheten med egna ögon och ta reda på våra behov. Med två tonårspojkar i huset som idrottar mycket ville vi till exempel ha en säker tillgång på varmvatten. John var väldigt kunnig och mån om att svara på det vi undrade över, säger Anna-Lena.

På plats kunde John ihop med paret också bestämma bästa placeringen av utedelen och diskutera lösningar för att slippa borra i den metertjocka källarväggen. Ett undanskymt hörn i trädgården cirka fem meter från huset valdes ut för utedelen och genom att dra slangarna genom en del av källarfönstret slapp man den dyra håltagningen i källarväggen. 

50 000 kronor mindre per år

Så om vi ska summera parets åsikter nu efter ett år. Vad tycker de om att ha en Ecodan?

– Till att börja med sparar det mycket pengar. Vi slipper gasfakturor på 50 000 kronor om året. Med luftvärmepumpen ökar visserligen vår elförbrukning något, men jag tar hellre en elfaktura på 800 kronor extra som vi hade i december, än en gasfaktura på 7 000 kronor. Med ett fossilfritt elavtal är vår uppvärmning dessutom klimatneutral numera, säger Anna-Lena. Hon fortsätter:

– Värmen är också mycket jämnare än när vi hade gas. Element som förr var svåra att få varma blir nu varma. Och det går att tappa upp ett helt bad med varmt vatten utan att vattnet gradvis blir kallare i kranen. Jag uppskattar även att investeringen är mindre än för bergvärme. Det här kommer att återbetala sig på två-tre år i vårt fall. 

– Jag kan lägga till hur enkelt det var att få Ecodan installerad och hur den automatiskt anpassar sig efter huset och våra vanor. Det har varit rejält kallt ute också, ner till -20. Trots det har värmepumpen fungerat utmärkt. Huset har inte alls känts så kallt inomhus som tidigare vintrar. Det enda som är dumt är att vi inte gjorde det här tidigare, nu när vi vet hur enkelt det var och hur mycket pengar vi sparar, säger Anders.

Tips från Anna-Lena och Anders om att köpa luftvärmepump

1. Välj ett varumärke med gott rykte

För oss är Mitsubishi Electric synonymt med luftvärmepumpar vilket känns tryggt. De specialanpassar sina produkter för det nordiska klimatet och testar dem noggrant över hela Sverige så att produkterna håller och levererar även den kallaste vinter. Vår utedel klarar ända ner till -25 grader utan att tappa effekt.

2. Köp till rumsgivare om det inte ingår

Rumsgivaren är ett praktiskt tillbehör som vi kan rekommendera. Vill du ha det svalare eller varmare ställer du in det på den flyttbara rumsgivaren som skickar information till Ecodan. Uppvärmningen anpassas då utifrån den inställda temperaturen och hur varmt det är i rummet där givaren är placerad.

3. Tänk igenom om du vill ha en app

Om det är viktigt för dig att kunna använda Mitsubishi Electrics app för att kunna styra luftvärmepumpen via mobilen, exempelvis när du inte är hemma, så ta upp med återförsäljaren att du vill lägga till wifi-uppkoppling i köpet.

4. Anlita en certifierad installatör

Med John på Varma Huset och hans medarbetare hade vi en pålitlig återförsäljare/installatör där alla var certifierade för att installera just Mitsubishi Electric. Det är viktigt för om installatören inte är certifierad för fabrikatet blir det problem med garantin – förutom det krångel det kan innebära att få en maskin felinstallerad.

5. Fundera på placeringen av utedelen

Vi ville inte ha utedelen placerad vid husets yttervägg. Främst av estetiska skäl, men som en bonus elimineras också risken att utedelen skulle störa oss eller grannen i parhuset. I vissa effektlägen när värmepumpen jobbar extra intensivt, till exempel vid -15 utomhus, är det naturligt att den låter mer än den gör på sommaren. Sommartid är den så tyst att vi får titta om fläkten snurrar för att se om den är igång.

6. Missa inte energieffektiviseringsbidraget

Fram till 1 juni 2025 finns det ett energieffektivseringsbidrag att söka från Boverket på maximalt 30 000 kronor. Om du byter från eluppvärmning eller som vi från gas, kan du ha rätt att söka bidraget. (Läs mer hos Boverket.)

Projekt: Parhus i Bromma

Hustyp: Parhus med vattenburet system och självdrag. Byggt 1925.

Boyta: 2 våningar med källare, 140 kvadratmeter.

Installatör och rörmokare: Varma Huset i Sollentuna/John Nilsson och Järfälla VVS/Staffan Arvor

Produkter:

Inomhusdel: ECODAN EHST-20D-YM9D med 200 liter inbyggd vattentank

Utomhusdel: ECODAN PUD-SWM60 YAA

 

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinInstagramYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden