Är du på väg att byta bergvärme? Så här gjorde Marie!
Marie med familj var rejält trött på sin befintliga bergvärmepump som störde lugnet i huset på mer än ett sätt. Dels fick värmepumpen problem med driften med jämna mellanrum och dels gav den upphov till irriterande missljud. Med andra ord var det hög tid att byta ut bergvärmepumpen. Så här gick Marie till väga.
I Huddinge utanför södra Stockholm bor Marie med sin man och två barn. Huset de bor i är en gammal trävilla från 1920-talet på 165 kvadratmeter. Familjen har bott här i 16 år, och när de flyttade in fanns det redan en bergvärmepump installerad. Den befintliga värmepumpen, som kom från en annan tillverkare, var de aldrig speciellt nöjda med. Den blev dessutom sämre och sämre för varje år.
– Min man reser mycket i jobbet och det slog aldrig fel att bergvärmen lade av just när han inte var hemma. Förutom att driften var osäker så var uppvärmningen ojämn. Sen hade vi problem med att det lät så mycket från den. Ett störande oljud som spred sig upp i huset från källaren, säger Marie.
Ett bra val för både plånbok och miljö
När familjen till slut beslöt sig för att byta ut den gamla bergvärmen gjorde Marie och hennes man hemläxan och läste på mycket.
– Vi letade efter en driftsäker och tyst maskin som var energisnål. Låg höjd var också viktigt eftersom vi har låg takhöjd i källaren. Vi ville också ha tryggheten med välutbildade återförsäljare och att det skulle finnas support även efter installationen. Man vill inte bli lämnad i sticket om något skulle hända. Och som sagt var det viktigt med en trygg drift, jag var så trött på att värmepumpen brakade ihop så fort min man var bortrest, säger Marie.
Efter den noggranna researchen föll valet på Mitsubishi Electrics bergvärmepump Geodan. Marie berättar att här hittade alla de egenskaper de ville att själva värmepumpen skulle ha, men de kände också att det fanns hög kompetens bland de auktoriserade återförsäljarna ihop med möjlighet att få den så viktiga supporten efter installation.
Sänkte elkostnaderna med 20 procent
En av anledningarna till att Geodan passar bra för den som byter ut en befintlig bergvärme, är den adaptiva borrhålskontrollen. Det är en smart lösning som gör att Geodan automatiskt anpassar sig efter det befintliga borrhålets djup. Värmepumpen är också smidig att få ner i smala, trånga källarutrymmen eftersom den går att plocka isär för att få ner vikten när man bär in den. Marie blev förvånad över att installationen gick så lätt.
– Ja, normalt sett brukar man höra av hantverkare att det är problem här och där. Man får själv blanda sig i och bidra till lösningar. Men när jag kom hem från jobbet på kvällen den dagen, ja då var bergvärmepumpen redan igång.
Vad tycker familjen om Geodan nu när den varit i drift i snart ett år?
– Vi är jättenöjda. Vi köpte till den trådlösa rumsgivaren som gör det lätt att ändra temperatur om vi vill ha det varmare eller kallare. Det är som en smart fjärrkontroll som också känner av rumsbehovet, alltså det verkliga värmebehovet. Det betyder att den kan ta hänsyn till om vi eldar i kaminen, värmen från matlagning och så vidare, säger Marie och fortsätter:
– Vi har heller inga som helst ljudproblem längre, den är otroligt tyst i drift. Sen drar Geodan mindre el än vår förra bergvärmepump. Vi har kunnat sänka våra värmekostnader med 20 procent, så jag känner att vi har gjort ett jättebra val både utifrån plånbok och miljö.
Ska du byta bergvärme? Här är Maries tips!
Lista vad som är viktigt för dig
– För oss var det viktigt med driftsäkerhet, lågt ljud, bra wifistyrning och hur mycket varmvatten vi kunde få ut. Sedan jämförde vi olika tillverkare utifrån de kriterierna. Jag vill också skicka med att titta på fler varumärken än det du har idag. Det har hänt mycket på marknaden som du riskerar missa om du bara väljer samma tillverkare rakt av tror jag.
Leta efter gedigen konstruktion
– En sak som överraskade mig när jag gjorde research, var att Mitsubishi Electric tillverkar sina komponenter själv. Jag känner mig trygg att de har full kontroll över kvaliteten ner till minsta mutter. Att konstruktionen är gedigen är viktigt för driftsäkerheten och livslängden, så kontrollera hur det ser ut på den bergvärmepump du är intresserad av.
Välj auktoriserade återförsäljare
– Vi hade bra diskussioner med återförsäljare. Använd deras stora kunskap, ställ frågor, var nyfiken. Fråga hur många reklamationer de får på de modeller du är intresserad av. Du hittar auktoriserade återförsäljarna via tillverkarnas hemsidor.
Byt bergvärme i tid
– När du märker att det börjar bli dags att byta bergvärme, till exempel genom att det blir många driftstopp, vänta inte för länge. Det är så lätt att man tänker ”ett år till bara” som vi gjorde. Om bergvärmen går sönder mitt i kalla vintern kan det vara svårt att akut få tag på en bra installatör. Sen har tekniken utvecklats enormt de senaste tio åren. Jag tycker att vi kanske borde ha bytt bergvärme tidigare än vad vi gjorde.
För att kunna titta på den här videon behöver du acceptera marknadsföringskakor.