Familjen har luftkonditionering i sovrummet och i trappan

Mitsubishi Electric VILLA, LUND
I Östra Torn utanför Lund ligger ett villaområde där familjen Gunnarsson bor. Det är en enplans villa på 194 kvm inklusive en inredd vind.

Familjen Gunnarsson

Familjen flyttade in här under våren och redan samma vår började de känna att det blev alldeles för varmt i huset. Det var i sovrummet men framförallt på pappa Emils kontor på den inredda vinden. Här på vinden kunde Emil sitta vid sitt skrivbord i direkt solljus från fem stycken takfönster vilket gjorde kontoret extremt varmt.

Luftkonditionering i sovrum och på vinden

Utifrån de förutsättningarna kom familjen fram till att de ville ha luftkonditionering i sovrummet och på vinden. I dagsläget var inte förändring av uppvärmningen aktuell, men med tanke på att uppvärmningen är med gas så får familjen se om luftkonditioneringen även till vintern kommer att användas för uppvärmning. På bilden ser vi pappa Emil tillsammans med en av utomhusdelarna.

Luftkonditionering utnyttjas till undervåningen

Då det behövdes luftkonditionering till två platser i huset som var avlägsna från varandra blev valet att sätta en inomhusdel i sovrummet och en i trappan till vinden. Placeringen i trappan gjordes för att på så sätt även kunna utnyttja luftkonditioneringen till delar av undervåningen.

Luftkonditionering som sticker ut och smälter in

Utifrån behovet och placering valdes två inomhusdelar av samma modell, Mitsubishi Electrics designmodell MFZ-EF. Dock valdes två olika färger, en svart och en vit. Svart valdes för att sticka ut i ett vitt sovrum och vitt valdes för att smälta in i väggen vid trappan. Nu sover familjen gott i ett svalt och skönt hem med vetskapen om att till vintern kan de även ställa om luftkonditioneringen till värme.

I detta projekt

DESIGN

Mitsubishi MSZ-EF Design
Läs mer
Mitsubishi MSZ-EF Design