Mitsubishi Electric logo


Bergvärmepumpen Geodan passerade teknikchefens nålsöga

Familjen-som-valde-Geodan

När Anders Pihl skulle investera i en ny värmelösning till sin 1,5-plansvilla från 1970-talet lade han ner mycket tid på sitt val. Som teknikchef på ett bolag inom automation och med ett stort teknikintresse privat, ville han ha produkter med en kvalitet och funktion utöver det vanliga. Här berättar han hur han valde sin bergvärmepump och ger samtidigt sina bästa tips för dig som går i liknande tankar.

På en lummig och stillsam gata i Sävedalen utanför Göteborg hittar vi den rödbruna tegelvillan. Här bor Anders Pihl med sin fru och hennes 15-åriga dotter. Läget är noga utvalt. Runt hörnet finns det 760 hektar stora Delsjöreservatet – ett perfekt rekreationsområde för cykelentusiasten Anders.

När Anders flyttade in 2008 bestod uppvärmningen av direktverkande el med en årsförbrukning på 25 000 kWh. Det första Anders gjorde var att sätta in en luft-luftvärmepump från Mitsubishi Electric.

– Att vi valde Mitsubishi Electric var inte så konstigt. Deras luft-luftvärmepumpar håller högsta klass och är kända för sin kvalitet. Eftersom jag är sådär nördigt intresserad ville jag bygga vidare och köpte därför en frånluftsvärmepump på Blocket för att återvinna frånluftens värmeenergi. Med tiden byggde jag även ut det vattenburna systemet tills alla el-element var borta. Jag var väldigt nöjd med resultatet och driftkostnaderna som sjönk rejält, säger Anders.

Trots det kände Anders efter tio år att det var dags att belöna sig med en riktigt bra investering i huset. Att det skulle bli bergvärme kändes självklart.

– Som helhet tycker jag att bergvärme är oslagbart. En bergvärmepump är tystgående, miljövänlig och ger billig tillgång till energi under lång tid. Du bara installerar den och sedan sköter den sig själv. Det är en investering som håller långt in i framtiden och som höjer värdet på huset.

Installerad_Mitsubishi-Electric-bergvärmepump

Att välja bergvärmepump

Själva processen att välja typ av bergvärmepump då? Jo, som den tekniker han är började Anders att göra efterforskningar på ett värmepumpsforum online.

– Mitsubishi Electrics luft-luft och luft-vattenvärmepumpar har ett bra rykte. När de nu lanserade en bergvärmepump förstod jag att det kommer att bli bra. Geodan som bergvärmepumpen heter, bygger till stor del på väl beprövade komponenter som används i luft-vattenvärmepumparna. Jag stämde av med två personer som jag uppfattar som kunniga på området, en installatör och en som jobbar med industrikyla och värme. Båda rekommenderade Mitsubishi Electrics bergvärme vilket vägde tungt för mig.

Anders tog för säkerhets skull in offerter från andra leverantörer för att kunna jämföra. Han fann snart att Mitsubishi Electric hade den bästa lösningen. Dessutom fick Anders stort förtroende för återförsäljaren och installatören Elektrokyl Energiteknik i Borås som kunde uppfylla Anders önskan om att integrera en frånluftsåtervinning med bergvärmepumpen. Detta för att återladda borrhålet med energi, främst under sommarhalvåret.

– Kontakten med installatören har fungerat jättebra. De är jätteduktiga, proffsiga och har varit smidiga att jobba med. De vet vad det gör, säger Anders och fortsätter:

– Dessutom kom Peter Eknander, som är säljare på Mitsubishi Electric, ut till oss när vi skulle köra igång systemet. Det var en extra trygghet. Jag fick stort förtroende för honom och det var roligt att han ville komma ut på plats och titta.

geodan-referens

En robust och tyst bergvärmepump

I och med att Anders förra värmesystem var så pass energisnålt och endast förbrukade 11 000-12 000 kWh per år var kostnadsbesparingen inte främsta drivkraften bakom övergången till bergvärme. För honom och familjen handlade det om att göra en klok investering i sitt hus. Ändå tror Anders att han kan vänta sig en besparing på 10-20 procent med den nya lösningen.

– Bergvärmepumpen har förvånansvärt enkelt ”lärt sig huset” och reglerat in sig på behoven med hjälp av den trådlösa temperaturgivaren som automatiskt känner av solinstrålning och annat. Det har jag aldrig varit med om tidigare. Systemet är optimerat för att hitta den mest ekonomiska driftsituationen vid varje given tidpunkt och det har fungerat väldigt bra.

Sammanfattningsvis känner sig Anders nöjd och trygg med sin investering.

– Jag är helnöjd så här långt och nästan lite förvånad över hur tyst den är och hur enkelt allt har gått. Mitt intryck är att Geodan är en robust maskin. Det säger jag utifrån att jag själv jobbat med produktutveckling gällande komplexa system, elektronik och mekanik i snart 40 år. Geodan är gediget byggd och delarna i den är dimensionerade på ett sätt som gör att jag känner mig trygg.

Anders Pihls 5 tips till dig som är intresserad av bergvärme

  • Börja med att höra med kommunen så att det finns bra förutsättningar för bergvärme på din tomt och om det behövs något extra tillstånd i ditt område för att få lov att borra efter bergvärme.
  • Köp inte det som är billigast utan det som är bäst. Jämför och fråga andra hur de har gjort och gör sedan din egen bedömning utifrån din bostads förutsättningar.
  • Fråga återförsäljare och installatörer: ”Hur hade du gjort om det var din egen bostad”. Det borgar för att du får uppriktiga och engagerade svar.
  • Eventuellt kan du se över och uppgradera ditt elementsystem i samma veva som du planerar för att installera bergvärme. Detta för att du ska få nytta av bergvärmepumpens bästa driftsituation. Något överdimensionerade element kräver inte lika hög temperatur på vattnet när det cirkulerar.
  • Borra inte för grunt. Min erfarenhet är att många som installerade bergvärme för 10-15 år idag sitter med för grunda borrhål som inte ger tillräcklig effekt. Ett djupare borrhål ger ett stabilare system.

Här hittar du mer fakta om projektet: 

Plats: Sävedalen utanför Göteborg. 

Hustyp: Friliggande villa byggd 1974. Grundplatta på mark. 

Antal våningar: 1,5-planshus. 

Boarea: 165 kvadratmeter. 

Produkt: Mitsubishi Electric Geodan bergvärmepump med en vattentank på 100 liter. (Frånluftsmodulen som nämns i texten kommer från en annan leverantör eftersom Mitsubishi Electric inte saluför sådana.) 

Borrhål: 170 meter aktivt borrhål (Aktivt borrhål= den del av borrhålet där kollektorn som leder värme och energi mellan hus och borrhål har kontakt med det omgivande berget.) 

Installatör: Elektrokyl Energiteknik AB i Borås

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinInstagramYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden