Hur mycket låter en luftvärmepump egentligen?
Blogg - 1 mars 2024
Ska du köpa en luftvärmepump (eller kanske redan äger en) och har frågor om ljudnivån? Då är det här artikeln för dig. Här går vi igenom vad som är normalt ljud och berättar hur vi jobbar för att hålla ljudnivåerna så låga som möjligt.
Buller från värmepumpar kan vara upphov till irritation både för dig och dina grannar. Därför är det viktigt att välja en värmepump med så låg ljudnivå som möjligt. Ljudnivån är något nämligen något som varierar stort mellan olika tillverkare. På Mitsubishi Electric jobbar vi ständigt med att utveckla så tysta maskiner som möjligt. Men frågan kvarstår, hur mycket ljud gör en värmepump egentligen?
Ljudet hänger ihop med värmepumpens kvalitet
Hur mycket ljud som kommer från värmepumpen varierar från leverantör till leverantör men även från modell till modell. Toppmodellerna av högsta kvalitet avger ofta mindre ljud än de billigare värmepumparna. Därför är det viktigt att undersöka ljudnivåerna noga i förväg innan du bestämmer vilken värmepump du ska köpa. Leta efter dB (A) vid maximal bullerproduktion när du jämför modeller och tillverkare. Bra att tänka på är att ju kallare det är ute, desto mer behöver värmepumpen arbeta och desto mer ljud kommer den att avge.
Visste du att en skillnad på endast 3 dB (A) räcker för att de flesta av oss kommer att lägga märke till det? Det innebär att även de till synes små skillnader i ljudnivå mellan olika modeller är avgörande. Värmepumpar från Mitsubishi Electric kommer ner till 19 dB (A), vilket gör att vi ligger i toppskiktet på värmepumpmarknaden när det gäller ljud och prestanda. Som jämförelse är en viskning ungefär på 30 dB och ljud från en gata i storstaden ger ifrån sig ungefär 75–85 dB.
Om du bor i ett tätbefolkat område kan det vara en bra idé att välja en värmepump med nattläge. Med ett enda knapptryck sänker du ljudet från värmepumpens utomhusenhet med 50 procent av det upplevda ljudet. På det sättet minskar du avsevärt risken för att någon granne störs av buller nattetid.
Hur vi på Mitsubishi Electric har fått ner ljudnivåerna så mycket
Vårt motto är att man inte ska höra värmepumpen utan bara känna den varma värmen. Den teknik vi använder oss av är unik och ger ett riktigt bra resultat. Så vad beror det på att våra värmepumpar är så otroligt tysta?
- Fläkten på inomhusenheten är utformad för att ge både lägsta ljudnivå och bästa värmefördelning.
- Både fläktens diameter och vinkeln på fläktbladen ger väldigt låga decibelvärden, mellan 18 dB (A) till 21 dB (A).
- Fläktens diameter har utökats så att mer värme kan flyttas med lägre hastighet vilket resulterar i lägre ljudnivåer.
- Fläktbladens vinkel är utformad så att ljudtrycket är minimalt. Värmepumpens design är optimerad för ett stort luftflöde, vilket också ger låg ljudnivå och god effektivitet.
Minska ljudnivån med rätt placering
Var värmepumpens inomhus- och utomhusdel placeras är avgörande för hur du upplever ljudet som maskinen avger.
Inomhus: Även om du har köpt en tyst modell så placera den inte rakt ovanför soffan där du vill sitta och vila. Om du har en gammal värmepump som är mycket högljudd kan det vara en idé att dämpa hur ljudet studsar rent akustiskt i rummet. Det gör du genom att se till att det inte är för bart i rummet. Häng upp lite tjockare gardiner och använda mattor, ha tavlor på väggarna och så vidare så hjälper det till att dämpa ljud. Andra åtgärder kan vara att investera i en tapet som är gjord för att förbättra akustiken i rummet, så kallad akustisk tapet.
Utomhusenhet: Det är oundvikligt att det kommer ljud från värmepumpens utomhusenhet. Visa hänsyn till alla boende i huset och dina grannar när du väljer platsen för utomhusenheten för värmepumpen. Med andra ord: Undvik att placera utomhusenheten vid någons sovrumsfönster eller bredvid grannens vägg.
Visste du förresten att värmepumpens utomhusenhet helst inte ska monteras direkt på en trävägg? Kompressorn i utomhusenheten avger vibrationer under drift, och de vibrationerna kan spridas i husväggarna om den monteras direkt på väggen. Istället ska utomhusdelen helst monteras med fästen på en husgrund eller på ett markstativ. Om det inte går av någon anledning är det viktigt att använda speciella vibrationsdämpare avsedda för montering på en trävägg. Vibrationsdämpare bör också användas även på konsoler för husgrund och markstativ.
För att kunna titta på den här videon behöver du acceptera marknadsföringskakor.
Våra återförsäljare hjälper dig att välja
Funderar du på att köpa en värmepump men vet inte riktigt var du ska börja? Kontakta någon av våra auktoriserade återförsäljare så får du experthjälp med att hitta den bästa lösningen för dina behov. Här hittar du våra återförsäljare! Läs: 5 tecken på att din luftvärmepump behöver service