Kan det bli för kallt för värmepumpen?
Sverige är som bekant ett land där det är kallt en stor del av året, och i norra Sverige råder det ofta till och med extrem kyla. En vanlig fråga vi får är om det finns risk att det någonsin blir för kallt för värmepumpen. Här får du svaren utifrån olika typer av värmepumpar!
Förr i tiden hade värmepumpar rykte om sig att prestera dåligt när den svenska vintern kom. När vi behövde dem mest, med snö, vind och temperaturer under noll, var det svårt att få värmepumpen att ge tillräcklig effekt. Lyckligtvis har värmepumpstekniken utvecklats enormt sedan dess.
Luft-luftvärmepumpar klarar riktig kyla
Luft-luftvärmepumpen är den vanligaste sortens värmepump i Sverige. Det finns många skäl till det. Till exempel är miljövänliga, de är lätta att installera och de kan sänka värmekostnaderna rejält beroende på vad du hade för uppvärmning tidigare. Luft-luftvärmepumpar är dessutom tre lösningar i en kan man säga, eftersom du får uppvärmning, kylning och luftrening i en och samma maskin.
Dagens modeller fungerar mycket bra i kalla klimat och tål riktigt låga temperaturer. Våra storsäljande modeller SUMO, HERO och NINJA, är exempel på maskiner med extra kraftfulla kompressorer som använder sig av hyperuppvärmningsteknik. En teknik som garanterar en mycket god värmekapacitet. Maskinerna är tysta och har en garanterad värmefunktion ner till -25 °C.
Luft-vattenvärmepumpar tåliga mot kyla
Förutom luft-luftvärmepumparna har även luft-vattenvärmepumparna fått ett rejält fäste på den svenska marknaden. Här får du en lösning som kan hantera både uppvärmning och produktion av varmvatten i ditt hem.
Den här typen av värmepumpar är även de miljövänliga, de sänker uppvärmningskostnaderna och ger god komfort. Ecodan-modellerna från Mitsubishi Electric kommer i flera storlekar och lösningar för olika bostäders behov, med en garanterad drift ner till -28 °C. Vid kyligare temperaturer går den inbyggda elpatronen in och stöttar.
Bergvärmepumpar jobbar på i kalla klimat
Om du vill installera bergvärme spelar det nästan ingen roll vilken temperatur det är ute. Bergvärmepumpar hämtar sin energi från berggrunden där temperaturen är mer stabil året runt. Sedan över tio år tillverkar vi på Mitsubishi Electric bergvärmepumpar för de mest krävande miljöerna, till exempel köpcentrum och industrin. Det är den tekniken och det kunnandet som gått rakt in i vår bergvärmepump Geodan som är speciellt framtagen för villaägare på den nordiska marknaden. Den är testat i drift över hela Sverige, och klarar ner till -28 °C utan problem. Dessutom har Geodan en av marknadens lägsta ljudnivåer. Maskinen har låg vikt och höjd, vilket gör den enkel att installera och utmärkt för både nyinstallation och som utbyte om du redan har bergvärme. Med framtidssäkrade R32 som köldmedium och energiklass A +++ för uppvärmning är Geodan både energieffektiv och miljövänlig. Dessutom har även den blivit utsedd till Bra Val i Folksams stora test av värmepumpar.
Varning, alla värmepumpar inte gjorda för svenskt klimat
Är du intresserad av en värmepump från Mitsubishi Electric, ta kontakt med din närmaste återförsäljare så får du hjälpa att välja en värmepump som passar i din bostad. Och du, tänk på att alla värmepumpar på marknaden faktiskt inte är anpassade till svenska förhållanden. Vissa modeller är väl lämpade för luftkonditionering på sommaren, men klarar inte att värma din bostad ordentligt på vintern. Om du har en värmepump från Mitsubishi Electric som är köpt hos någon av våra auktoriserade återförsäljare kan du vara säker på att den är anpassad till svenska förhållanden.