Mitsubishi Electric logo


Klart att även djur ska ha en hållbar lösning!

Häng med till en av Storbritanniens äldsta städer, Chester, som ligger på gränsen till Wales. Där hittar vi Chester Zoo och kanske några av Mitsubishi Electrics mest krävande (men också mest intressanta) slutkunder, nämligen tio svarta noshörningar.

Chester Zoo är en av Storbritanniens största djurparker som har prisats för sina innovativa och djurvänliga anläggningar. I djurparken, som sträcker ut sig på en yta motsvarande 81 fotbollsplaner, finns 20 000 djur från drygt 130 arter.

Men Chester Zoo är inte bara en välbesökt turistattraktion, de är också en ledande institution i bevarandearbete och skydd av utrotningshotade arter samt deras naturliga livsmiljöer. Ett arbete som sträcker sig långt utanför landets gränser. Globalt arbetar de med tusentals arter, inklusive ett hundratal internationella program för avel av hotade djur och bevarande av naturliga habitat.

Ytterligare en sak som sticker ut är hur aktivt Chester Zoo satsar på att minska sin miljöpåverkan genom olika hållbarhetsinitiativ. Bland annat ska de år 2030 vara netto noll beträffande koldioxidutsläpp. Här har Chester Zoo valt att teama upp med Mitsubishi Electric för att få hjälp att reducera sina utsläpp och på köpet sänka sina galopperande energikostnader.

Unik och utmanade miljö

Första projektet som Mitsubishi Electric hjälpte till med var Chester Zoo:s nya konferens- och möteslokaler. Eftersom utfallet blev så lyckat fortsatte man därefter med byggnaden som huserar djurparkens stolthet, de svarta noshörningarna. Arten är akut utrotningshotad och löper extremt hög risk att dö ut i vilt tillstånd. Det arbete som Chester Zoo gör för att bevara arten är därför extra värdefullt.

Teamet från Mitsubishi Electric UK valde att designa ett system som bygger på sex Ecodan luft-vattenvärmepumpar som tillverkas i Skottland. Tidigare värmdes anläggningen med dyr olja, som ju dessutom är sämsta tänkbara valet för miljön.

Projekt som dessa är inte enkelt, att ha djur som slutkunder är förstås speciellt. Noshörningar behöver väldigt specifika temperaturer och en viss typ av luftfuktighet för att må bra. Dessutom behöver de stora och tunga djuren kunna röra sig som de behagar i sin inhägnad, ut och in genom stora dörröppningar. Något som förr lett till ett betydande energispill. Därför lades extra kraft på placeringen av enheterna i systemet: dels för att skydda både djur och maskiner, dels för att minska värmeförlusten.

Långsiktigt samarbete

Besparingen som Chester Zoo nu kan göra med sina nya luft-vattenvärmepumpar i reda pengar är enorm. Samtidigt blir vinsten för miljö och klimat det viktigaste resultatet. Ledningen för djurparken är mer än nöjd och ser fram emot fler projekt.

– Mitsubishi Electric hjälper oss inte bara att förstå vilken minskning av utsläpp av växthusgaser vi kan uppnå. De är också engagerade i att leverera den bästa lösningen för våra djur, säger Jennifer Kelly, hållbarhetschef på Chester Zoo.

Samarbetet mellan Mitsubishi Electric och Chester Zoo kommer att pågå i många år framöver. Fler byggnader ska få fossilfri värme, kyla och ventilation, allt skräddarsytt utifrån arters olika individuella behov.

Det är utmanande miljöer minst sagt, eller vad sägs om att inomhus efterlikna klimat allt från afrikanska savanner till sydamerikanska regnskogar. Det visar tveklöst vilken potential förnybara lösningar har att hjälpa företag klara klimatomställningen. Har du ett kommande företagsprojekt som du vill diskutera? Kontakta våra experter på ventilation, värme och kyla!

Ps. Är du intresserad av att njuta av samma stabila värme som noshörningarna hemma kan du läsa om Ecodan här!

Så här jobbar Chester Zoo för att bevara den svarta noshörningen

Bilderna på den här sidan kommer från © Chester Zoo. Besök gärna djurparken om du har möjlighet. Hälsa noshörningarna från oss! Här hittar du Chester Zoo:s hemsida.

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinInstagramYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden