Mitsubishi Electric logo


Så använder du luft-luftvärmepumpen smartast under kalla dagar

Värmepumpar anpassade till det skandinaviska klimatet fungerar bra och stabilt i minusgrader. När kylan är som värst finns det dock några saker du kan göra för att maximera effekten och säkerställa en optimal drift.

Smart användning på vintern

Luft-luftvärmepumpar är mycket energieffektiva värmelösningar och vid utetemperaturer runt noll grader använder värmepumpen tre gånger mindre el än vad den avger i form av värme. När det däremot är riktigt kallt kommer värmepumpar att dra lite mer el för att leverera samma mängd värme.

På årets kallaste dagar kan det därför vara bra att ha någon form av tilläggsvärme, till exempel att använda en eldstad. Elradiatorer kan användas för tilläggsvärme, men problemet är att de leder till ännu högre elkostnader. Den bästa kombinationen för optimal inomhustemperatur när det är riktigt kallt är därför en värmepump i kombination med en öppen spis eller liknande.

Öppen spis och värmepump

En del tror att man måste välja antingen eldstad eller luft-luftvärmepump och att dessa inte kan samverka. Det stämmer inte. Vedeldning och värmepump ihop kan vara en perfekt kombination under årets kallaste dagar.

En bra eldstad ger mycket värme i sig. Genom att använda värmepumpens cirkulationsläge eller fläktfunktion sprids värmen bättre över hela rummet och i förlängningen runt i huset. Samtidigt håller värmepumpens filter inomhusluften fri från ohälsosamma partiklar som kan uppstå vid vedeldning.

Använd inte automatiskt driftläge

Vi rekommenderar faktiskt inte att du använder luft-luftvärmepumpens autoläge. Sätt den hellre på värme vintertid och vilken temperatur du vill ha. Om du eldar i en eldstad kan det annars få värmepumpen att sätta igång kylläget när rummet blir varmare än den temperatur som värmepumpen är inställd på.

Om du vill att uppvärmningen enbart ska ske med hjälp av värmen från en eldstad kan du ställa in luft-luftvärmepumpen så att endast fläkten i inomhusdelen går, medan utedelen stannar helt. Det finns två sätt att göra det på: välj fläktläge (fläktläge) eller värmespridningsfunktion (cirkulator).

De här funktionerna är perfekta i kombination med en öppen spis eller kamin eftersom värmen då fördelas snabbt och jämnt i hemmet. Skillnaden mellan de två lägena är att med värmespridningsfunktionen sker allt automatiskt, inklusive start av värmeproduktion igen om innetemperaturen skulle sjunka när värmen från eldstaden avtar.

Välj rätt modell

Våra modeller HERO, GURU, NINJA och SUMO är några av våra luft-luftvärmepumpar som är framtagna för kalla, skandinaviska förhållanden. De har alla kraftfulla kompressorer med vår Hyper Heating-teknik vilket gör att de kan uppnå en väldigt god värmekapacitet även under de kallaste dagarna.

Om du ska köpa en ny värmepump kan det vara bra att titta på pumpens energimärkning. Energimärkningen går från energiklass A+++ ner till D, och bygger på den teoretiska årsvärmefaktorn (SCOP). Det måttet visar hur mycket värmeenergi pumpen levererar i förhållande till hur mycket elenergi den förbrukar under ett år. Ju högre årsvärmefaktor desto lägre elförbrukning.

 

Boka ett kostnadsfritt hembesök

Beställer du ett hembesök av våra auktoriserade återförsäljare får du bra vägledning och information om vilken typ av värmepump som passar ditt hem och dina behov bäst. Dessutom får du veta var den ska placeras och hur mycket energibesparingen blir. Hembesöket är kostnadsfritt och du förbinder dig inte till något.

Tackar du sen ja till offerten kommer du att få en professionell och fackmannamässig installation av din värmepump. Det säkerställer en trygg och ekonomisk drift som gynnar maskinens hållbarhet. Du får samtidigt tips på hur du ska använda din värmepump och bäst sköta om den.

Här hittar du din närmaste återförsäljare!

Mer läsning

Produkter

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinInstagramYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden