Tänk på det här när utomhusdelen ska monteras
24 april 2024
Att luftvärmepumpens utomhusdel blir rätt monterad och placerad på en bra plats är viktigt, inte minst med tanke på kondensvatten och för att det inte ska uppstå oönskade ljud inomhus. I den här artikeln går vi igenom det du ska tänka på!
Ljud och resonans
Luftvärmepumpens mekaniska komponenter, till exempel kompressorer och fläktmotorer, skapar små vibrationer under drift. De mekaniska delarnas svängningsfrekvens kan ibland överföras till andra material i ytterväggen, vilket leder till ökad risk för oönskat ljud.
Därför är det extra viktigt att installationen är noggrant utförd, så att problem med ljud och resonans kan förhindras.
Olika monteringsmetoder
Det finns två sätt att montera värmepumpens utomhusdel: väggmontering respektive markstativ. Med väggmontage fästs utedelen i fästen på husväggen. Om markstativ används monteras utomhusdelen på ett stativ som står på ett stabilt underlag.
Väggmontage: Utedelen monteras antingen direkt på grunden eller på ytterpanelen. Här är det viktigt att rätt väggfästen används eftersom konsoler har olika egenskaper utifrån om de ska fästas på husgrund eller ytterpanel. Oavsett ska alltid vibrationsdämpare användas.
Vid montering på ytterpanel rekommenderar vi att man använder fjäderdämpare istället för gummidämpare, eftersom de är ännu effektivare vad gäller att dämpa risken för resonans. Om husets design tillåter att du fritt kan välja montering så välj montering direkt på husets grund.
Markstativ: Kan du använda ett markstativ på stabilt underlag är utmaningarna relaterade till ljud och resonans minimala. Men även här ska alltid vibrationsdämpare användas.
Laster på väggen
En utomhusdel väger från 27 kilo och uppåt. Vid montering av väggfästen är det därför viktigt att de är tillräckligt förankrade. Det gäller särskilt för montering på träpanel, och framförallt stående panel, där det kan vara svårt att hitta reglarna som ger bra fästpunkter.
Avrinning kondensvatten
Luftvärmepumpens utomhusdel producerar kondensvatten under drift, speciellt i miljöer med hög luftfuktighet och frekvent avfrostning. Därför behöver utomhusdelen komma upp i tillräcklig höjd från marken så att kondensvattnet inte fryser och bygger en ispelare hela vägen upp till utomhusdelen. (Vintertid kan du för övrigt hålla koll på det här och vid behov är det bara att ta bort den is som bildats manuellt.)
Isbildningar på marken runt värmepumpen kan också bli vanskliga om utomhusdelen står i närheten av en plats där ni rör er ofta. Det kan bildas en isgata om du inte ser upp. För att undvika detta är det en bra idé att installera ett dropptråg med integrerad värmekabel. Då kan kondensvattnet ledas vidare till närmaste dränavlopp eller till en plats där det inte gör något att det bildas is.
När en utomhusdel monteras på eller vid en vägg kommer dropptråget också väl till pass eftersom kondensvattnet då leds bort från grunden. Det förhindrar att vattnet rinner ner längs husväggen och in i sprickor i grunden. I värsta fall skulle vattnet i sådana fall kunna expandera när det fryser till is på vintern och riskera att skada husgrunden.
Ta hjälp av proffsen
När du ska installera en värmepump hemma, använd en auktoriserad montör och återförsäljare. Förutom att det är måste för att garantin ska gälla, säkerställer det en korrekt installation och ger värmepumpen rätt förutsättningar för att hålla länge och att driften blir effektiv.
Är du osäker på var värmepumpen ska placeras, eller vilken modell du ska välja? Boka in någon av våra auktoriserade återförsäljare på ett kostnadsfritt hembesök idag, så får du all hjälp du behöver!
Mer läsning hittar du här
Blogg - 19 april 2024
Har du husdjur hemma? Så här kan du förbättra inomhusluften!Att ha husdjur är något som vi människor mår väldigt bra av. Men det innebär också en viss utmaning för inomhusklimatet. Varje dag andas vi in ungefär 27 kilo inomhusluft och just luftkvaliteten är något som direkt påverkas av pälsdjur. Här är våra bästa tips för en bättre inomhusluft till alla husdjursägare!
Blogg - 14 juni 2024
Att välja värmepumpVärmepumpar kan dra ner dina uppvärmningskostnader, förbättra inomhusklimatet och miljön, och kan därmed vara en smart investering. Men det finns mycket att tänka på både innan, under och efter installationen. Du bör alltid välja värmepump utifrån husets förutsättningar och efter behovet av uppvärmning och varmvatten.
24 april 2024
Så tar du hand om luft-vattenvärmepumpenEn luft-vattenvärmepump är en klok investering som återbetalar sig fort. För att driften ska bli så ekonomisk och energieffektiv som möjligt, och för att din värmepump ska hålla länge, är det viktigt att den får regelbunden service och underhåll. I den här artikeln har vi samlat våra bästa tips på hur du tar hand om din luft-vattenvärmepump!