Mitsubishi Electric logo


Var du bor spelar roll när du ska välja värmepump

Ett par sitter avslappnat i blå trädgårdsstolar på en solig veranda. De njuter av morgonsolen vid sitt röda träfärgat hus, med en kopp kaffe och en laptop. En Mitsubishi Electric luft-luftvärmepump säkerställer ett behagligt inomhusklimat under sommarens varma dagar.

26 april 2024

I Sveriges avlånga land varierar klimatzonerna på ett sätt som inte alltid överensstämmer med EU:s klimatzonindelning – där för övrigt Helsingfors används som referens för den kallaste klimatzonen. Innan du skaffar en värmepump är det en bra idé att ta reda på vilken klimatzon du faktiskt bor i så att du kan välja en värmepump som är speciellt lämpad för de vädervillkor som råder där du bor.

Hitta din klimatzon

Alla dagens värmepumpar kommer med en energimärkning som visar EU:s tre klimatzoner, och vilken av dessa zoner just den värmepumpen är bäst för. På grund av de stora klimatvariationer vi har i Sverige är detta en sanning med modifikation. Här finns allt från milda och relativt nederbördsrika kustklimat till de kalla och snörika förhållandena i fjällen och Norrlands inland. 

Så förutom att titta på EU:s indelning kan det också vara bra att använda Köppens klimatzontabell för att ta reda på mer om hur klimatet klassas där just du bor. Köppens klassifikation är ett vida använt system som delar in hela världens klimat i olika zoner baserat på lokala temperatur- och nederbördsförhållanden.

(Bildkälla: Adam Peterson, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons)

ET – Tundraklimat
Förekommer i de högsta fjällområdena där temperaturen sällan överstiger 10°C ens under sommarmånaderna. Vintermånaderna är kalla och snötäcket kan vara tjockt och varaktigt. Den här klimatzonen hittar vi främst i svenska fjällkedjan.

 

Dfc – Subarktisk klimat

Vintrarna är långa och temperaturen kan vara mycket låg eller rent av extremt låg, medan somrarna är korta och relativt svala. Färre än fyra månader per år har en medeltemperatur över 10°C. Denna zon återfinns främst i fjällområdena i Sverige. Falun och Åre är exempel på platser med subarktiskt klimat.

 

Dfb – Kalltempererat klimat
Här är somrarna normalt varma och vintrarna kalla. Om vintern är medeltemperaturen under -3°C. Det kan också förekomma perioder av stark kyla under kortare perioder. Den här klimattypen återfinns i stora delar av Svealand men även i Götaland. Örebro och Uppsala har ett klimat som faller inom den här zonen.

 

Cfb – Varmtempererat klimat
Milda vintrar med genomsnittliga temperaturer mellan -3°C till +5°C och behagliga somrar. Variationen i temperaturerna mellan det olika årstiderna är måttlig vilket ger ett stabilt och tempererat klimat året runt. Göteborg och Malmö brukar räknas in i den här klimatzonen som täcker stora delar av södra Sverige.

Lokala variationer

Nu har du en översiktlig bild av de olika klimatzonerna i Sverige. Det är dock viktigt att notera att Köppens klimatklassificering är även den en förenkling av den komplexa verkligheten. Lokala variationer i temperatur, nederbörd och topografi kan skapa mikroklimat som avviker från den generella klassificeringen.

Bäst är därför att googla på din ort, eller närmaste ort om du bor på landsbygden, och klimattyp om du vill ta reda på exakt vad som gäller där du bor.

Vy över ett snötäckt landskap med röda hus. Mitsubishi Electrics luftvärmepumpar är anpassade för nordiska förhållanden och är de enda på marknaden som ger god värme inomhus även vid mycket kallt väder, tack vare Hyper Heating. Under varma sommardagar kan DOJO automatiskt kyla ner din bostad till önskad temperatur.

Värmepumpar för tundraklimat och subarktiskt klimat

Det säger nog sig självt att i det här klimatzonerna behövs rejäla och kraftfulla värmepumpar med hög värmekapacitet. SUMO är en luft-luftvärmepump som är speciellt utvecklad för Skandinavien och som har testats noggrant i ogästvänliga klimat. Med en fabriksgaranterad värmekapacitet ner till -30°C täcker den värmebehovet även under årets kallaste dagar.

Bland annat har vi testat SUMO i norska Drevsjø som har köldrekordet i vårt grannland med -47°C. Under testperioden januari-mars 2021 var det mer än 50 dagar med konstant kyla, ner till -36°C. SUMO stod emot och levererade en hög och stabil inomhustemperatur även vid extremt låga utomhustemperaturer.

Vår serie med luft-vattenvärmepumpar, Ecodan, är ett annat mycket bra alternativ. Här finns det många olika utomhusdelar att välja mellan som är kraftfulla med höga maximala effektstorlekar, och som tål ungefär lika många minusgrader som SUMO. (För att kunna installera en luft-vattenvärmepump krävs det dock att ditt hus har vattenburet system.) Här kan du läsa vad en nöjd kund i Arvidsjaur tycker om sin Ecodan.  

Vår bergvärmepump Geodan som vi byggde utifrån de bergvärmepumpar vi sedan många år tillverkar för industrin, är ytterligare ett robust alternativ som kan vara intressant att titta närmare på.

Värmepumpar för kalltempererat klimat

Även här rekommenderar vi våra kraftfulla värmepumpar med hög värmekapacitet ner till -25-30°C. Vår teknik Hyper Heating (luft-luft) respektive Zubadan (luft-vatten) säkerställer att luftvärmepumpen fortsätter att leverera sin faktiska kapacitet (och inte tappar värmeeffekt) trots stark kyla.

Värmepumpar för kalla klimat är generellt de som har en effektstorlek på mellan 5–7 kW, men självklart måste värmepumpens utomhusdel dimensioneras utifrån ditt hem och dina behov. Luft-vattenvärmepumpen Ecodan passar bra i den här klimattypen, eller bergvärmepumpen Geodan.

Luft-luftvärmepumparna SUMO, DOJO, NINJA och HERO är andra förslag vi kan rekommendera för den här klimatzonen. De är också perfekta att använda till kyla varma sommardagar.

Värmepumpar för varmtempererat klimat

Bor du i den här klimatzonen får du ut absolut mest av verkningsgraden på värmepumpen eftersom vintrarna är så mycket mildare. För att möta behovet av uppvärmning i dessa områden har du därför det bredaste sortimentet av produkter att välja mellan.

Alla våra modeller, både luft-luft, luft-vatten och bergvärme passar här. Några av de luft-luftvärmepumpar som vi inte har nämnt tidigare är till exempel DESIGN och GURU. Glöm inte heller att alla luft-luftvärmepumpar praktiskt nog även kan användas till kyla, alltså luftkonditionering, sommartid.

Ta hjälp av proffs

Har du en äldre värmepump eller en värmepump som inte riktigt matchar den klimatzon som du bor i? Då är det kanske dags att skaffa en ny. Boka ett kostnadsfritt hembesök så får du hjälp av våra auktoriserade återförsäljare att hitta den bästa modellen för dig och dina behov. Du förbinder dig inte till något.

Här hittar du din närmaste återförsäljare!

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinInstagramYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden