Mitsubishi Electric logo


Låt luft-luftvärmepumpen vara på hela tiden

Det är kanske lätt att tro att du sparar el genom att stänga av värmepumpen medan du sover, är på jobbet eller på weekendresa. Men faktum är att så är det oftast inte.

Bättre prestanda och lägre elräkningar

Som du säkert känner till är värmepumpar mer energieffektiva och ekonomiska än exempelvis eluppvärmning. Det finns därför ofta mycket att spara på att installera en luftvärmepump. Även om en värmepump i sig är energisnål i drift kan du spara ännu mer om du dessutom använder värmepumpen rätt och låter den arbeta på utan att stänga av den.

Därför ska du inte stänga av värmepumpen

När luft-luftvärmepumpen får arbeta på, utan att bli ständigt bli avstängd, kan den arbeta med en lägre hastighet och därmed dra mindre el. Om den är avstängd på natten till exempel måste den jobba hårt för att få upp (eller ner) temperaturen igen – något som ofta kräver mer el.

Hög komfort, jämn temperatur och bra inomhusklimat

Att låta värmepumpen vara igång är också det bästa sättet att säkerställa en jämn temperatur och bästa komfort hemma.

Alla luft-luftvärmepumpar har ett grovfilter och många har dessutom ett finfilter eller avancerat allergifilter som fångar upp damm, pollen, virus och bakterier och andra dåliga partiklar i luften. Genom att låta värmepumpen vara på jobbar filtren så att inomhusklimatet blir bättre.

Använd inte automatiskt läge

Visst är det automatiska läget både lockande och enkelt, men i kalla Norden är det faktiskt inte alltid det bästa valet. Vintertid kan det automatiska driftläget förvirra luft-luftvärmepumpen och få den att starta kylläget om du till exempel eldar i en eldstad.

Istället ska du alltid välja önskat driftläge manuellt – antingen värme eller kyla – och ställa in luft-luftvärmepumpen på önskad temperatur. Då får du full kontroll över komforten och slipper att värmepumpen drar extra el i onödan.

 

Vilken temperatur ska värmepumpen vara på?

Inomhustemperaturen hemma ska gärna ligga mellan 20-22 grader. I sovrummet får det dock gärna vara fem grader kallare eftersom det främjar god sömn.

För hög temperatur kan orsaka hälsoproblem som trötthet och huvudvärk. Till exempel har vetenskapliga studier visat att rumstemperaturer över 23 grader ger en ökad rapportering av allmänsymtom som huvudvärk, illamående och känslan av att det är tungt att andas.

Gör så här när du åker på semester

Oavsett om du ska vara borta en vecka eller resa bort en längre period lönar det sig att sänka temperaturen snarare än att stänga av din luft-luftvärmepump helt. Det gäller framförallt på höst och vinter eftersom det annars finns risk att vattenledningarna fryser. Rådet är att det ska vara minst 10 grader hemma, helst 15 enligt vissa försäkringsbolag.  

På sommaren när du inte behöver värme kan du överväga att stänga av värmepumpen helt om du ska vara borta en längre tid. Det kan också vara en bra idé med tanke på att det kan bli åska sommartid.

Tänk på att många värmepumpar idag har wifi så att du kan styra din värmepump via en app. På så sätt kan du styra värmepumpen på distans och se till att det är lagom varmt eller kallt när du kommer hem efter semestern!

Mer läsning

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinInstagramYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden