Mitsubishi Electric logo


Så skyddar du din luft-luftvärmepump mot blixtnedslag

Foto: Johannes Plenio on Unsplash
Åska och blixtar över vatten och ö.

4 juli 2024

Som all annan elektronik kan även luft-luftvärmepumpar skadas vid blixtnedslag. Här får du tips på hur du kan göra under sommarens oväder för att skydda din luftvärmepump!

Juni till augusti är det högsäsong för åskväder och blixtnedslag i Sverige. Generellt åskar det oftare i inlandet och mest från eftermiddagen och framåt. Allra mest brukar det åska i södra Sverige, i genomsnitt mellan 15-25 dagar. Mellersta Sverige brukar ha åska 10-20 dagar och norra delen 5-10 dagar per sommar.

Varje år orsakar blixtnedslag skador på elektronik för miljontals kronor. Många är bra på att dra ur kontakterna till TV, dator och modem, men glömmer bort att luft-luftvärmepumpen också innehåller elektronik som kan ta skada vid blixtnedslag.

Dra ut kontakten till luft-luftvärmepumpen

Luft-luftvärmepumpen ska egentligen behandlas på samma sätt som andra elektriska apparater under åskväder. Om väderprognosen spår åskväder, kan du helt enkelt stänga av inomhusenheten och därefter dra ut sladden ur kontakten. Vissa väljer att ta ut säkringen också.

Andra luftvärmepumpar är direktkopplade till husets elsystem. Det innebär att de inte är anslutna till ett separat eluttag, utan att de är kopplade direkt till elcentralen i huset. Denna typ av koppling består vanligtvis av en brytare som sitter på en grå låda vid utomhusenheten till luftvärmepumpen. Brytaren kan du slå av vid åskväder.

Observera att de här tipsen gäller för luft-luftvärmepumpar. Konsultera instruktionsboken om du är det minsta osäker eller kontakta din återförsäljare om du har frågor om hur du ska stänga av din luft-luftvärmepump på rätt sätt.

Automatisk omstart vid strömavbrott

Om du råkar ut för ett strömavbrott startar värmepumpar från Mitsubishi Electric (oavsett om du har luft-luft, luft-vatten eller bergvärmepump) automatiskt igen när strömmen kommer tillbaka. Pumpen startar i den inställning den hade i när strömmen försvann.

Pumpen startar inom några minuter oftast, ibland tar det en lite längre stund, men den ska gå igång igen. Om det inte händer kan du kontakta en återförsäljare för hjälp och uppföljning.

Överspänningsskydd en god idé

Hur mycket det brukar åska och slå ner runtomkring där du bor ger en indikation på hur utsatt ditt hem är för blixtnedslag. Hus på landsbygden är vanligtvis mer utsatta än hus i tätort. Generellt ger luftledningar en högre risk för nedslag än nedgrävda ledningar.

Vår erfarenhet på Mitsubishi Electric är att det trots allt är relativt ovanligt med blixtnedslag i värmepumpar, men det kan ändå vara klokt att investera i ett överspänningsskydd om olyckan är framme. Det kan skydda mot skador orsakade av blixtnedslag och finns i olika nivåer. Boka in ett kunnigt elinstallationsföretag som kan hjälpa dig med vad som behövs hemma hos dig. Det är viktigt att skyddet är rätt dimensionerat för dina behov om det ska ha effekt.

Några avslutande tips

Kontrollera din försäkring: Kontakta ditt försäkringsbolag eller läs försäkringsvillkoren så att du vet vad din försäkring täcker.

Jorda luftvärmepumpen korrekt: Se till att luftvärmepumpen är ordentligt jordad. Det kan hjälpa till att leda bort strömmen från blixten till marken. Kontakta din återförsäljare om du vill ha hjälp med detta.

Håll luftvärmepumpen välskött: Se till att luft-luftvärmepumpen regelbundet servas och underhålls.

Till sist, har oturen varit framme och blixten redan har slagit ner och skadat din värmepump så kontakta en Mitsubishi Electric-återförsäljare så att du får hjälp med vad som behöver göras.

Mer läsning

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinInstagramYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden