Mitsubishi Electric logo


Luftkonditionering i sovrummet? Inga problem med en luft-luftvärmepump!

Mitsubishi Electric låg ljudnivå

Tänk dig de varmaste sommardagarna som förvandlar sovrummet till en bastu. Man vänder och vrider sig i klibbiga lakan och luften står still. Men med en luftvärmepump i sovrummet kan du sova i en behaglig temperatur året om. Bara sätt din luftvärmepump på kylläge och vips har du en effektiv och tyst luftkonditionering.

Alla vet inte detta men med en luft-luftvärmepump har du egentligen två funktioner i ett. Du får alltså både uppvärmning och kylning med en och samma maskin. Med några enkla tangenttryckningar på fjärrkontrollen har du omvandlat luftvärmepumpens värmeeffekt till kylning och du kan somna gott i ett svalt, luftkonditionerat sovrum.

Med dagens moderna värmepumpar kostar det mycket lite att använda värmepumpen som luftkonditionering. Energikostnaderna för en värmepump påverkas av temperaturskillnaden inuti jämfört med utsidan. På vintern kan det vara minus 20 grader ute och du vill ha 21 grader inomhus. Det blir en temperaturskillnad på 41 grader. På sommaren kan det däremot vara 30 grader ute och du vill ha 20 grader inomhus. En temperaturskillnad på endast 10 grader kräver ingen stor insats från en modern luftvärmepump i kylningsläge. Här är ett annat exempel som bygger på en standardvärmepump i ett normalstort hus: Kylfunktionen aktiveras när utetemperaturen överstiger 24 grader och vi ställer in rumstemperaturen hela vägen ner till 20 grader. I det här exemplet använder du endast 1080 kWh under hela kylsäsongen från maj till augusti.

Luftkonditionering, en bra förutsättning för sömn

Ett svalt sovrum är nyckeln till en god natts sömn. Sömnforskare rekommenderar en temperatur på mellan 13 och 16 grader i sovrummet. Om temperaturen är för hög på natten tror kroppen att det är dag fortfarande och vi får svårt att komma till ro. Är rumstemperaturen för hög kommer dessutom kvalster, svampar och mögel att trivas bra. Å andra sidan, när sovrummet är på tok för kallt kan du få problem med fukt och mögel om sängkläderna och andra textilier inte torkar ordentligt. Lagom är bäst, och med en luftvärmepump kan du lita på att temperaturen hålls stabil både sommar och vinter.

Skönt inomhusklimat med luftvärmepump

Om du använder luftvärmepumpen som luftkonditionering behöver du inte öppna fönster för att kyla inomhusluften. Dessutom slipper du använda bullrande fläktar när sommarnätterna är som hetast. Fläktar kan vara bra att ha, men tyvärr flyttar de bara runt den varma luften i rummet. En luftvärmepump i kylläge tar däremot upp värmen från inomhusluften så att den svalnar och samtidigt rengörs luften i värmepumpens filterfunktioner.

miljöbild modul golvmodell

Låg kostnad för kyla på sommarsäsongen

Med dagens moderna värmepumpar kostar det mycket lite att använda värmepumpen som luftkonditionering. Energikostnaderna för en värmepump påverkas av temperaturskillnaden inuti jämfört med utsidan. På vintern kan det vara minus 20 grader ute och du vill ha 21 grader inomhus. Det blir en temperaturskillnad på 41 grader.

På sommaren kan det däremot vara 30 grader ute och du vill ha 20 grader inomhus. En temperaturskillnad på endast 10 grader kräver ingen stor insats från en modern luftvärmepump i kylningsläge.

Här är ett annat exempel som bygger på en standardvärmepump i ett normalstort hus: Kylfunktionen aktiveras när utetemperaturen överstiger 24 grader och vi ställer in rumstemperaturen hela vägen ner till 20 grader. I det här exemplet använder du endast 1080 kWh under hela kylsäsongen från maj till augusti.

Vill du ha hjälp att hitta rätt värmepump?

Alla våra luft-luftvärmepumpar är effektiva, tysta och kan användas som luftkonditionering på sommaren. Beställ ett kostnadsfritt hembesök från en av våra återförsäljare så får du hjälp att välja rätt modell och hitta rätt placering för både inne- och utedelen. Väljer du sen att köpa en luftvärmepump får du också en fackmannamässig installation av produkten. Det ger de bästa förutsättningarna för en lång och hållbar drift, samtidigt som du får all information och utbildning om maskinen som du behöver. Här hittar du våra återförsäljare!

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinInstagramYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden