Mitsubishi Electric logo


Så här rengör du filtren i din luft-luftvärmepump

artikel_huvudbild_rengöring

Att hålla din luft-luftvärmepump i toppskick är inte så krångligt. Det krävs egentligen bara lite regelbunden rengöring. Häng med så berättar vi hur du ska göra. Det är inte svårt och det tar inte lång tid!

En värmepump är en klok och bra investering som du säkert vet. Men det är viktigt lägga lite tid och kärlek på den för att få din produkt att hålla så länge som möjligt med bästa möjliga effektivitet. Slarvar du med rengöringen finns det faktiskt risk att din värmepump fungerar sämre. Smutsiga filter kan med tiden orsaka kondens i luft-luftvärmepumpen och bidra till svampbildning i form av mögel. Dessutom kommer du att behöva byta ut din värmepump fortare än normalt.

Rengöring av luft-luftvärmepumpen

Hur ofta du ska rengöra värmepumpen beror lite på hur du har det hemma och var du bor. Om du har husdjur, röker inomhus eller bor i ett område med mycket luftföroreningar kan du behöva rengöra pumpen oftare. Normalt rekommenderar vi att du rengör filtren en gång i månaden. Förutom det underhåll du gör själv behöver också din luft-luftvärmepump en grundligare service vartannat till vart tredje år, beroende på användningen och den miljö där du bor. Det här kan du inte göra själv utan inspektionen ska göras av en professionell och auktoriserad installatör eller återförsäljare. Servicen garanterar att din luft-luftvärmepump håller och fungerar optimalt.

Så här förbereder du inför rengöring av filter

Men nu tillbaka till det du kan göra själv. Innan du börjar rengöra luft-luftvärmepumpen så stäng alltid av den med fjärrkontrollen och ta sedan bort säkringen eller dra ut elkontakten. När du ändå ska rengöra inomhusenhetens filter kan du även passa på att kontrollera utomhusenheten och rengöra den från pollen, löv och annat skräp. Avlägsna detta vid behov och tvätta utsidan med lite diskmedel i ljummet vatten och en svamp. Sen kan du gå in igen och sätta fart med rengöringen av inomhusdelen.

Nu till själva rengöringen av filtren

Börja med att öppna frontluckan på din värmepump. Det första du ser när du öppnar luckan är de filter som vi kallar de grova filtren. De fångar upp de största partiklarna, till exempel damm, hår och pälshår från djur. Dessa filter ska rengöras en gång i månaden eller oftare vid behov. De grova filtren lyfter du enkelt bort och dammsuger först försiktigt med ett borstmunstycke som följer med din vanliga dammsugare. Bara att dammsuga filtren gör stor skillnad, men bäst resultat får du om du därefter sköljer filtren i ljummet kranvatten. Efter sköljningen måste de torka väl innan du sätter tillbaka dem på sin plats.

artikel_extrabild_filer

Ibland finns det två olika sorters filter i din luft-luftvärmepump

I vissa av våra värmepumpsmodeller finns det också luftreningsfilter. Det är ett tillbehör som du kan köpa till själv. De är oftast mycket mindre till storleken än grovfiltren. Luftreningsfiltret har två funktioner, dels håller det din inomhusmiljö fri från mindre dammpartiklar, bakterier, virus, mögel och allergener och dels tar de bort dålig lukt.


Den här typen av filter kan rengöras på samma sätt som de grova filtren med dammsugare och sedan läggas i ljummet vatten i 15 minuter. Skölj noga efteråt och låt torka helt innan du sätter tillbaka dem. Till skillnad från de grova filtren behöver luftreningsfiltren bytas ut regelbundet. Vi rekommenderar att du byter ut dem när du märker att filtret efter rengöring inte längre fångar upp damm, föroreningar eller lukt. Du kan också passa på att byta när din värmepump behöver service. Är du pollenallergiker med svåra besvär brukar vi rekommendera att du byter filter både före och efter varje vår/sommarsäsong. Om du är osäker på hur du rengör filtren i din luft-luftvärmepump kan du ta kontakt med din auktoriserade återförsäljare! Du hittar våra återförsäljare här. Lycka till!

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinInstagramYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden