Mitsubishi Electric logo


Har du husdjur hemma? Så här kan du förbättra inomhusluften!

Att ha husdjur är något som vi människor mår väldigt bra av. Men det innebär också en viss utmaning för inomhusklimatet. Varje dag andas vi in ungefär 27 kilo inomhusluft och just luftkvaliteten är något som direkt påverkas av pälsdjur. Här är våra bästa tips för en bättre inomhusluft till alla husdjursägare!

Från våra pälsvänner frigörs det bland annat allergener, päls, hudavlagringar, jord och mikrober i inomhusluften. Det finns en fördel med detta och det är att bakteriefloran blir rikare inomhus med husdjur. Det kan faktiskt höja människans motståndskraft och bidra till att minska förekomsten av astma och allergi. Men att ha husdjur inne kan samtidigt bidra till dålig lukt och att hemmet blir smutsigare och behöver städas oftare.

djur-3

Olika platser för människor och djur

De flesta husdjur älskar att ligga i sängen och på soffan. Men om du vill ha ett optimalt inomhusklimat kan det vara en god idé att dela upp ytorna lite mer, så att djur och människorna har olika platser för avkoppling och sömn. Om ditt husdjur inte ligger i soffan, fåtöljen eller sängen, blir det lättare att hålla möblerna rena.

Om du trots allt vill att din hund eller katt ska få ligga på soffan och i sängen, kan du tänka på att rengöra de ytorna oftare. Byt dina sängkläder varje vecka, dammsug soffan och se till att ditt husdjur är så rent som möjligt innan det hoppar upp och lägger sig till rätta.

Tvätta husdjurens tillbehör

Hundkorg, kattlåda och kaninbur? Med husdjur kommer tillbehör och här behövs det rengöring och vädring för att inomhusluften ska kännas frisk. Tvätta mat- och drickskålar varje vecka, tvätta sällskapsdjurens bädd i tvättmaskinen, och ta en runda med mikrofiberduk och torka rent djurets leksaker. Detta bidrar till att minska ansamlingen av pälshår, hudavlagringar, saliv, matrester och annan smuts som kan bidra till dålig lukt och för stor bakterietillväxt i hemmet.

djur-2

Dammsug och damma ofta

Päls och hudavlagringar från djur väger inte mycket och kan virvla runt i luften för att sen sätta sig på ytor och kläder. Att regelbundet dammsuga minskar problemet. Mikrofiberdukar hjälper dig att bli av med det som landar på bord, byråerna eller köksbänken. Borsta också din hund eller långhåriga katt regelbundet så blir det lättare att fånga upp den päls de fäller vid ett och samma tillfälle.

miniventilation-50

Luftvärmepumpar bidrar till ett bättre inomhusklimat

Luftvärmepumpar är något som kan bidra till en bättre inomhusluft för husdjursägare. De är nämligen utrustade med filterfunktioner som hjälper till att rengöra inomhusluften. Många husdjursägare väljer att använda allergifilter för sin värmepump, som fångar upp till 94 procent av allergener i luften och skapar en bättre luftkvalitet. Positivt för inomhusklimatet och hälsan, både för människor och djur.

En annan produkt från Mitsubishi Electric som ger ett bättre inomhusklimat är en så kallad Miniventilation. Våra miniventilationer finns i två storlekar: Miniventilation 50 och Miniventilation 100. Med dessa kan du vädra med fönsterna stängda. En Miniventilation kan reducera halten radon, göra det mindre dammigt hemma och ta bort dålig lukt. Ett toppval för husdjursägare!

Byt ut filter och rengör regelbundet värmepumpen

Om du har ett eller flera djur i hemmet är det bra att rengöra din luftvärmepump lite oftare och att byta maskinens filter oftare än vanligt. Päls- och hudpartiklar virvlar lätt runt i luften och sugs snabbt upp av värmepumpen där de hamnar i filtren. Detta gör att filtren blir smutsigare snabbare och behöver rengöras oftare, kanske så ofta som varannan vecka. Prova dig fram, du kan se på filtren om de ser smutsiga ut.
Det var våra tips det! Nu kan du fortsätta att njuta av livet med husdjur och på köpet få en renare inomhusluft!

Läs: Så här rengör du filtren i din luft-luftvärmepump

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinInstagramYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden