Mitsubishi Electric logo


En luft-vattenvärmepump i Arvidsjaur? Går det verkligen?

Det inte bara går utan fungerar alldeles perfekt säger villaägaren Victor Olsson som har en av Mitsubishi Electrics storsäljare hemma, luft-vattenvärmepumpen Ecodan. Trots vintrar där temperaturen kan gå ner till –40°C de kallaste nätterna, har Victor och hans sambo lyckats sänka sina värmekostnader radikalt. Här berättar Victor om hur allt har fungerat och ger även sina bästa tips till dig som har vargavintrar där du bor och ska köpa en luftvärmepump.

Arvidsjaur ligger 110 kilometer söder om polcirkeln i mellersta Lappland. Här är klimatet riktigt kärvt med en vinter som varar från oktober till maj. I ett trähus på en höjd med milsvid utsikt över landskapet och fjällen i fjärran, ligger villan som Victor och sambon Paulina flyttade in i för två år sedan. Enplanshuset med träfasad byggt 1979, värmdes vid den tidpunkten upp av en gammal ombyggd oljepanna med pelletsbrännare.

– Brännaren krävde otroligt mycket jobb. Det gick åt säckvis med pellets vilket var tungt och arbetskrävande, samtidigt som priset på pellets ökade kraftigt. Brännaren behövde sotas en gång i veckan, det var sot och damm precis överallt. Ovanpå det behövde den täta reparationer och många improvisationer för att fungera över huvud taget. Att vi ville byta uppvärmning var rätt självklart, det handlade både om plånbok, komfort och tid, säger Victor.

På önskelistan för den nya uppvärmningen stod att få en bekymmersfri lösning som till en rimlig peng kunde hålla huset varmt oavsett vad. Det senare var en skämtsam order från sambon Paulina som lätt fryser berättar Victor. Men varför föll valet på Mitsubishi Electric?

– Jag har tidigare jobbat som kylmontör och har installerat många värmepumpar. Då har jag själv sett att Mitsubishi Electrics kvalitet är något extra. Dessutom är deras produkter användarvänliga och håller länge med stabil drift. Det som kanske är mest övertygande för mig med tanke på var jag bor, är att deras luft-vattenvärmepumpar klarar värmeproduktionen i väldigt låga utetemperaturer, säger Victor.

Trådlös rumsgivare ett plus

Det jobbigaste med installationen var att baxa ut oljepannan tycker Victor, men annars gick allt smidigt och enkelt berättar han. Efter installationen tog det kanske en vecka och sedan hade Ecodan anpassat sig själv efter hur huset reagerar på utetemperaturen och parets varmvattenförbrukning

–  Det var faktiskt väldigt coolt. Vi köpte till den trådlösa rumsgivaren som är adaptiv så att Ecodan lär sig husets behov av varmvatten och värme. Alla fastigheter är olika med sina fönster, värmeläckage och isolering vilket gör att rumgsgivaren gör den förinställda värmekurvan än mer personligt anpassad. Det är bara att knappa in vilken innetemperatur man vill ha så sköter Ecodan resten.

På köpet fick Victor och Paulina också ett nytt rum att använda. I rummet där oljepannan stod förr, är det nu så rent att rummet har fått en ny användning.

–  Ja, förr kunde man på sin höjd ställa in ett par snöiga stövlar där eftersom allt var dammigt och sotigt av brandrök. Nu är det så rent och fint att vi hänger tvätten där.

Att välja luft-vattenvärmepump för kalla klimat ­– Victors 5 bästa tips:

• Ta hänsyn till snömängderna
Skydda utedelen så att det inte kommer snöras från taket.

• Tänk på var det blåser ifrån
Jag har placerat min utedel i norrläge eftersom det sällan blåser från det hållet. Det gör att utedelen inte drevar igen.

• Glöm inte effekterna av en tinande tjäle
När tjälen lägger sig kan vibrationerna från utedelen fortplanta sig via marken på ett annat sätt, så placera inte utedelen intill sovrum.

• Välj en luft-vattenvärmepump som klarar låga utetemperaturer
När du väljer en värmepump som klarar av värmeproduktion i låga temperaturer, då är väldigt sällan som eltillskottet kommer att behöva gå in och stötta. Zubadan, som vår utedel heter, avbryter inte sin värmeproduktion utan fortsätter oavsett hur kallt det är.

• Krångla inte till ditt val, gå på kvalitet
Man behöver inte vara så himla insatt för att kunna välja rätt luft-vattenvärmepump så länge som man väljer en värmepump från en känd tillverkare med bra rykte som Mitsubishi Electric. Det lönar sig definitivt att köpa kvalitet, så det gäller att titta på totalekonomin och inte bara prislappen för maskinen. Det ger en mycket bättre livslängd och stabilare drift. Hos Mitsubishi Electric kan man teckna en 16 år lång trygghetsgaranti utöver den femåriga garantin, vilket jag tycker känns extra bra.

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinInstagramYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden