Mitsubishi Electric logo


Det mest ekonomiska sättet att använda din värmepump på

Luft-luftvärmepumpar är en riktigt kostnadseffektiv värmekälla. Men visste du att genom att använda den på rätt sätt kan elförbrukningen bli ännu lägre – och elräkningen ännu billigare. Här kommer några tips på hur du använder din luftvärmepump för att få så låga elkostnader som möjligt.

Jämfört med eluppvärmning som golvvärme och el-element, är värmepumpar en mycket bra värmekälla för den som vill sänka energikostnaderna. Speciellt när elpriserna är höga och vintrarna långa finns det mycket pengar att spara. Och besparingen blir ännu större om du använder din värmepump så klokt som möjligt.

Det kan till exempel handla om att se till att pumpen har rätt inställningar, att använda de sensorer och funktioner som finns, samt att se till att din luft-luftvärmepump får regelbunden rengöring och service.

Stäng inte av och på luftvärmepumpen

Om du vill sänka elförbrukningen och få en billigare elräkning är det jämn drift som gäller. Som huvudregel bör värmepumpen vara igång hela tiden. Vid risk för åskväder eller om du är på en längre resa där du inte kan hänga med på hur vädret är, kan det dock vara motiverat att stänga av luft-luftvärmepumpen.  

Anledningen till att luft-luftvärmepumpen är mest ekonomisk vid kontinuerlig drift är helt enkelt för att den då kan arbeta i lägre hastighet. Ju lägre hastighet värmepumpen arbetar i, desto mindre ström förbrukar den.

Om den till exempel stängs av på natten, medan du är på jobbet eller i sommarstugan, måste den arbeta hårt för att få upp temperaturen igen, vilket ofta kräver en del ström. Det är därför mest ekonomiskt att låta värmepumpen arbeta jämnt och stadigt dygnet runt.

Använd manuellt läge

Visste du att det kan vara en bra idé att undvika automatiskt läge och istället styra temperaturen manuellt? Det beror på att värmepumpen på att automatiskt läge kan luras att tro att du vill ha en lägre temperatur om du eldar i öppna spisen en kall vinterkväll, eller högre temperatur om du vädrar ordentligt en varm sommardag.

Detta bidrar igen till ojämn drift och en luft-luftvärmepump som inte arbetar optimalt ur ett strömförbrukningsperspektiv. Välj därför önskat driftläge manuellt – antingen uppvärmningsläge eller kylning – och ställ in värmepumpen på önskad temperatur. Då vet du säkert att den arbetar effektivt och ekonomiskt, samtidigt som du undviker att elräkningen blir dyrare än nödvändigt.

Smart användning med I-see Sensor

I-see Sensor är en smart funktion för ekonomisk och målinriktad användning av luft-luftvärmepumpen. Sensorn registrerar och memorerar rummets utformning genom att den kontinuerligt skannar av rummet från sida till sida. Upptäcker sensorn ojämn temperatur kommer värmepumpen att styra värmen eller kylan mot området med temperaturavvikelse, och på så sätt se till att temperaturen alltid hålls jämn i hela rummet.

Sensorn kan också registrera människors närvaro och frånvaro, med möjlighet till automatiskt sparläge när du lämnar rummet. Det ger en betydande strömbesparing över tid.

Vår premiummodeller Hero och Sumo är båda utrustade med denna teknologi.

Så här använder du olika kontrolllägen för I-see Sensorn:

Knappen som styr I-see Sensorn hittar du längst ned till vänster på kontrollen, markerad med "SENSOR". För att trycka in knappen behöver du ett tunt föremål.

- Ett tryck aktiverar I-see Sensorn

- Två tryck aktiverar upptäckt av frånvaro

- Tre tryck aktiverar upptäckt av frånvaro med automatisk av-funktion

- Fyra tryck inaktiverar I-see Sensorn

Regelbunden rengöring och service

Vi kan inte nog understryka hur viktigt det är med regelbundet underhåll. Det gör att luft-luftvärmepumpen kan arbeta så effektivt som möjligt utan att behöva använda mer kraft än nödvändigt.

Om filtren är smutsiga måste värmepumpen arbeta hårdare för att leverera värmen eller kylan du önskar, vilket drar mer ström. Se därför till att rengöra filtren en till två gånger i månaden för att säkerställa ekonomisk användning. Här hittar du instruktioner om hur du ska gå till väga. Det är också viktigt att din värmepump genomgår service vartannat till vart tredje år. Den typen av service beställer du hos en av våra auktoriserade återförsäljare och installatörer.

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden