Mitsubishi Electric logo


Varför skaffa AC när du kan få både kyla och värme med en luftvärmepump?

Med allt varmare somrar i Sverige har det blivit vanligare att ha luftkonditionering hemma. Men visste du att de flesta villaägare som installerar luftkonditionering hemma väljer en luft-luftvärmepump? På så vis kan man kyla hemmet effektivt till en låg driftkostnad på sommaren och få värme till en billig peng på vintern. Läs vidare så får du veta alla fördelar med en luftvärmepump jämfört med traditionell AC.

I Stockholm har antalet högsommardagar, alltså dygn då maximitemperaturen är minst 25 grader, mer än dubblerats. Från 16 dagar i genomsnitt perioden 1961–1990, till otroliga 34 dagar om vi tittar på mätvärden från 2022 från SMHI. Så visst är det lätt att förstå att allt fler vill ha möjlighet till ett svalt inomhusklimat de varmaste dagarna. Men den ökade användningen av AC för också med sig problem för klimatet. Luftkonditionering står nämligen för ungefär 3 procent av världens samlade utsläpp av koldioxid. Det är ungefär lika stor andel som flyget är skyldig till.

Den klimatsmarta lösningen är att välja en energieffektiv luft-luftvärmepump för att kyla ditt hem, eftersom luftvärmepumpen i normalfallet drar mindre el än en AC-enhet för att producera samma mängd kyla. Har du dessutom ett elavtal med förnybar el, ja då har du gjort flera bra val som är gynnsamma och bidrar till att begränsa den globala uppvärmningen.

Förutom låg miljöpåverkan, vilka är fördelarna med att använda en luftvärmepump till kyla?

Lägre ljudnivå
En luft-luftvärmepump är normalt tystare än en AC-enhet. En luftvärmepump behöver heller inte arbeta lika hårt eller lika länge för att uppnå samma kylningseffekt.

Sparar energi
I regel behöver luftvärmepumpen mindre energi för att producera samma mängd kyla som en AC-enhet. Det betyder att driftkostnaden för normalhuset blir låg under en säsong.

Förbättrad luftkvalitet
Filtren i moderna luft-luftvärmepumpar är avancerade och skräddarsydda för att ge så bra luft som möjligt inomhus. Det gör att filtren med stor precision kan fånga upp allergener och andra skadliga partiklar i luften vilket ger ett hälsosammare inomhusklimat.

Sänker dina uppvärmningskostnader vintertid

En luftvärmepump kan sänka dina kostnader för att värma villan med upp till 70 procent. Hur mycket just du kan spara hjälper din installatör dig att räkna på

Stor flexibilitet

Utbudet av luft-luftvärmepumpar är större än utbudet av AC-enheter och finesserna på luftvärmepumpar är mer utvecklade. Det här gör att du kan välja en luftvärmepump som passar perfekt för ditt hems behov.

Så, vad kostar det att använda luftvärmepumpen som luftkonditionering?

Det är bra att vara medveten om att en mängd faktorer kan påverka priset, exempelvis hur installationen ser ut, vilken luftvärmepump du har valt, var i landet du bor, vilken yta du vill kyla, hur välisolerat huset är och hur stor värmeinstrålning du har från fönstren. Och förstås ditt elpris.

Även om det är svårt att uppge en exakt kostnad, så tänk på följande: På sommaren kan det vara 30 grader ute och du vill ha 20 grader inomhus. En temperaturskillnad på endast 10 grader kräver ingen stor insats från en modern och energisnål luftvärmepump i kylningsläge. Så totalkostnaden för hela sommaren blir i de flesta fall mer än överkomlig för normalhuset.

Vilken luftvärmepump passar ditt hus?

Varför inte börja med att läsa på om vilket luft-luftvärmepump som bäst passar dina behov? Sumo och Hero är två av våra populära premiummodeller som du kan läsa mer om här på webben. Ninja är en enklare modell, men fortfarande en väldigt stabil och populär luftvärmepump, som också kan vara värd att spana in.

Ett tips är att du kontaktar någon av våra auktoriserade installatörer som gärna kommer ut till ditt hem och gör en bedömning av vilken luftvärmepump som passar dina behov och husets förutsättningar bäst. Därefter får du en offert med en energikalkyl där du också kan se vad du kan spara i uppvärmning vintertid. Besöket är kostnadsfritt, så varför inte boka in ett besök redan idag?

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinInstagramYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden