Mitsubishi Electric logo


Sänk elkostnaderna med en luft-vattenvärmepump

Höga elpriser och ett större miljöfokus har lett till ökad efterfrågan på billigare uppvärmningslösningar. Det har gjort att intresset för vattenburen värme och luft-vattenvärmepumpar har exploderat de senaste åren. Med en luft-vattenvärmepump får du både värme och varmvatten. Uppvärmningslösningar kopplade till vattenburen värme är billigare i drift, mer miljö- och allergivänliga och ger samtidigt ett varmt och behagligt inomhusklimat.

Är ditt hus redo för en luft-vattenvärmepump?

För att få en luft-vattenvärmepump installerad är ett vattenburet system ett måste. I ett sådant system transporteras uppvärmt vatten i ett slutet rörsystem ut till radiatorer och/eller golvvärme. I ett nyare hus är det vanligt att ha vattenburen golvvärme till exempel.

För att ta reda på om ditt hem har ett vattenburet system kan du göra så här:

1. Känna på elementen: Om du har vattenburen värme kommer elementen att kännas varma och jämna i temperaturen. Element med direktverkande el kan kännas varma i mitten men kallare på sidorna.

2. Leta efter rör: Om du har vattenburen värme kommer du att se rör som går från en värmekälla (exempelvis en panna eller en värmepump) till elementen. Rören kan vara synliga eller dolda i väggarna.

Många fördelar med en luft-vattenvärmepump

Luft-vattenvärmepumpar hämtar värmeenergi från utomhusluften och omvandlar den till värme. Istället för att avge värmen via en inomhusenhet och ut i inomhusluften, överför luft-vattenvärmepumpen värmen till ett vattenburet system.

Härifrån fördelas värmen via ett vattenburet golvvärmesystem, radiatorer (element) eller fläktkonvektorer. Eftersom energin i utomhusluften är gratis blir besparingen stor jämfört med direktverkande eluppvärmning. Dessutom värmer luft-vattenvärmepumpen också upp vattnet hemma så att du har varmvatten i kranarna.

Billigt varmvatten

I Sverige använder vi mycket varmvatten, särskilt familjer med barn i hemmet. Med en luft-vattenvärmepump kan du vara säker på att du alltid har tillräckligt med varmvatten i hemmet.

Vår produktserie för luft-vatten, Ecodan, ger lägre kostnader för uppvärmning av varmvatten jämfört med traditionella beredare. Om du har extra stort behov av varmvatten kan systemen enkelt utökas med en extra varmvattenberedare för att täcka detta.

Hög komfort med golvvärme

Oavsett om du är frusen om fötterna efter en promenad i skogen eller barnen använder golvet som lekplats är varma golv behagliga. Med vattenburen golvvärme håller vattnet i golvvärmerören cirka 30-40 grader, medan golvytan ligger några grader över rumstemperaturen

En annan fördel med golvvärme är att du inte har varma ytor med hög yttemperatur. Detta är positivt med tanke på brandsäkerhet och gör att du inte heller behöver ta hänsyn till varma element när du möblerar.

Friskt och allergivänligt inomhusklimat

Uppvärmning med vattenburen värme anses vara särskilt bra för inomhusklimatet eftersom värmen i golv och radiatorer har låga yttemperaturer. Det betyder att damm som virvlas upp inte bränns, som på elradiatorer och andra värmekällor med hög yttemperatur. En luftvärmepump som värmekälla kan därför göra skillnad för allergiker.

Uppvärmning med luft-vattenvärmepump sparar upp till 70 procent energi

Om du väljer en luft-vattenvärmepump får du tillbaka 2,5 till 3,5 gånger så mycket värme som den ström som värmepumpen använder. Det innebär att du kan spara mellan 60-70 procent energi jämfört med att använda direktverkande el.

Alla våra luft-vattenvärmepumpar innehåller en 9 kW "Booster Heater" (också kallad "spetslast") som ger extra värme de kallaste dagarna. Det gör att våra luft-vattenvärmepumpar täcker 100 procent av ditt energibehov för uppvärmningen och behöver ingen hjälp av andra värmekällor på årets kallaste dagar.

”Booster Heater” fungerar även som legionellaskydd. Legionella är en bakterie som kan orsaka en allvarlig lunginflammation kallad legionärssjuka. För att minska risken för legionella är det viktigt att vattnet i varmvattenberedare och andra vattensystem håller en hög temperatur, eftersom det dödar bakterien och förhindrar tillväxt.

 

Lägre elkostnader med bättre energibesparing

Du kan generellt spara mycket genom att installera en luftvärmepump. Tabellen nedan visar hur mycket el du kan spara med just en luft-vatten-värmepump.

Här har vi utgått från att värmepumpen täcker 75 procent av årsbehovet för värme och varmvatten, beräknat med en genomsnittlig årsverkningsgrad (SCOP) för pumpen på 2,7. Kom ihåg att den antagna SCOP-värdet är beroende av värmekällan som används. Golvvärme ger till exempel högre SCOP-värde och energibesparing än radiatorer.

(Källa: varmepumpeinfo/enova.no, 1 december 2022. Enova är en norsk statlig organisation som främjar energieffektivitet och förnybar energi. )

Gratis hembesök

Är ditt hus redo för en luft-till-vatten-värmepump, men du är osäker på vilken lösning som är bäst för dig? Boka ett hembesök av någon av våra auktoriserade återförsäljare och installatörer! Då får du hjälp med att hitta den bästa lösningen utifrån din bostad och du får även hjälp att beräkna hur mycket energi du kan spara.

Här hittar du din närmaste återförsäljare och installatör

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden