Sänk elkostnaderna med en luft-vattenvärmepump
24 april 2024
Höga elpriser och ett större miljöfokus har lett till att allt fler vill ha en billigare och mer miljövänlig uppvärmning hemma. Det har gjort att intresset för luft-vattenvärmepumpar och vattenburen värme har exploderat de senaste åren. Men hur vet man om ens hus passar för en luft-vattenvärmepump? Och vilka är fördelarna? Här kommer svaren!
Är ditt hus redo för en luft-vattenvärmepump?
För att kunna installera en luft-vattenvärmepump är ett vattenburet system ett måste. I ett sådant system transporteras uppvärmt vatten i ett slutet rörsystem ut till radiatorer och/eller golvvärme. I nyare hus är det ofta vanligt att ha vattenburen golvvärme.
För att ta reda på om ditt hem har ett vattenburet system kan du göra så här:
1. Känna på elementen: Om du har vattenburen värme kommer elementen att kännas varma och jämna i temperaturen. Element med direktverkande el kan kännas varma i mitten men kallare på sidorna.
2. Leta efter rör: Om du har vattenburen värme kommer du att se rör som går från en värmekälla (exempelvis en panna eller en värmepump) till elementen. Rören kan vara synliga eller dolda i väggarna.
Många fördelar med en luft-vattenvärmepump
Luft-vattenvärmepumpar hämtar värmeenergi från utomhusluften och omvandlar den till värme. Istället för att avge värmen via en inomhusenhet och ut i inomhusluften, överför luft-vattenvärmepumpen värmen till ett vattenburet system.
Värmen fördelas via ett vattenburet golvvärmesystem, element eller fläktkonvektorer. Eftersom energin i utomhusluften är gratis blir besparingen stor jämfört med direktverkande eluppvärmning. Dessutom värmer luft-vattenvärmepumpar också upp vattnet så att du får varmvatten i kranarna.
Billigt varmvatten
I Sverige använder vi mycket varmvatten, speciellt hög förbrukning har familjer med barn. Med en luft-vattenvärmepump kan du vara säker på att du alltid har tillräckligt med varmvatten i kranarna.
Vår produktserie för luft-vatten, Ecodan, ger lägre kostnader för uppvärmning av varmvatten jämfört med traditionella beredare. Om du har extra stort behov av varmvatten kan systemet enkelt utökas med en extra varmvattenberedare.
Friskt och allergivänligt inomhusklimat
Uppvärmning med vattenburen värme anses vara särskilt bra för inomhusklimatet eftersom värmen i golv och radiatorer har låga yttemperaturer. Det betyder att damm som virvlas upp inte bränns, som på elradiatorer och andra värmekällor med hög yttemperatur. En luftvärmepump som värmekälla kan därför göra skillnad för allergiker.
Uppvärmning med luft-vattenvärmepump sparar upp till 70 procent energi
Med en luft-vattenvärmepump får du tillbaka 2,5 till 3,5 gånger så mycket värme som den el som värmepumpen använder. Det innebär att du kan spara mellan 60-70 procent energi jämfört med att använda direktverkande el.
Alla våra luft-vattenvärmepumpar innehåller en 9 kW "Booster Heater" som ger extra värme de kallaste dagarna. Det gör att våra luft-vattenvärmepumpar täcker 100 procent av ditt energibehov för uppvärmning och behöver ingen hjälp av andra värmekällor på årets kallaste dagar.
”Booster Heater” fungerar även som legionellaskydd. Legionella är en bakterie som kan orsaka en allvarlig lunginflammation kallad legionärssjuka. För att minska risken för legionella är det viktigt att vattnet i varmvattenberedare och andra vattensystem håller en hög temperatur, eftersom det dödar bakterien och förhindrar tillväxt.
Lägre elkostnader med bättre energibesparing
Tabellen nedan visar hur mycket el du kan spara med en luft-vattenvärmepump.
Här har vi utgått från att värmepumpen täcker 75 procent av årsbehovet för värme och varmvatten, beräknat på att värmepumpen har en genomsnittlig årsverkningsgrad (SCOP) på 2,7. Kom ihåg att det antagna SCOP-värdet i sin tur är beroende av värmekällan som används. Golvvärme ger till exempel ett högre SCOP-värde och energibesparing än radiatorer.
(Källa: varmepumpeinfo/enova.no, 1 december 2022. Enova är en norsk statlig organisation som arbetar för att främja energieffektivitet och förnybar energi. )
Gratis hembesök
Är du intresserad av att skaffa en luft-vattenvärmepump? Boka då ett hembesök av någon av våra auktoriserade återförsäljare och installatörer! Då får du hjälp att hitta den bästa lösningen för din bostad och du får även hjälp att beräkna hur mycket energi du kan spara. Välkommen att höra av dig!
Mer läsning
Blogg - 1 mars 2024
Så här rengör du filtret i din Ecodan luft-vattenvärmepump eller Geodan bergvärmepumpRegelbunden rengöring av din värmepump ger de bästa förutsättningarna för att den ska hålla länge och för att du ska slippa ovälkomna driftstopp. Men hur gör man då? Här får du reda på allt du behöver veta, både i text och i film.
Blogg - 14 juni 2024
Att välja värmepumpVärmepumpar kan dra ner dina uppvärmningskostnader, förbättra inomhusklimatet och miljön, och kan därmed vara en smart investering. Men det finns mycket att tänka på både innan, under och efter installationen. Du bör alltid välja värmepump utifrån husets förutsättningar och efter behovet av uppvärmning och varmvatten.
26 juni 2024
Utbyte av gammal bergvärmepumpEn ny värmepump är generellt 15-20 procent bättre än en gammal. Det är många saker som gjort att värmepumparna blivit effektivare. Bättre kompressorteknik, uppdaterade styrsystem och lågenergiteknik i cirkulationspumpar och fläktar bidrar alla till den förbättrade verkningsgraden.