Är en värmepump en bra investering?
Det korta svaret är definitivt ja. En värmepump producerar nämligen upp till fem gånger så mycket värme som den behöver el för sin drift. För de flesta är det därför en god investering att satsa på en värmepump. Hur mycket du sparar beror på många faktorer, bland annat på vad du har för uppvärmning sedan tidigare. Men det beror också på hur du använder din värmepump och tar hand om den.
Korrekt användning av värmepumpen viktigt för lägre elräkningar
För högsta möjliga besparing och lägsta möjliga elräkning finns det några saker du kan tänka på som avgör hur mycket el du kan spara: korrekt användning och placering, rätt modell för din bostad och regelbundet underhåll.
För att kunna spara så mycket pengar som möjligt när det kommer till driften av värmepumpen är det två saker som är speciellt viktiga:
• Stäng inte av luft-luftvärmepumpen i tid och otid
Det är lätt att tro att du sparar el genom att stänga av värmepumpen medan du sover, är på jobbet eller är bortrest, men så är det oftast inte. Den mest ekonomiska driften får du om du låter din luft-luftvärmepump vara på. Då kommer den att kunna arbeta med lägre hastighet och dra mindre energi. Om den är avstängd måste den jobba hårt för att få upp temperaturen igen och det är något som brukar kräva mer el.
Sänk hellre temperaturen med någon eller några grader. En tumregel är att du sparar ungefär fem procent energi för varje grad du sänker inomhustemperaturen. (Om det finns risk för åskoväder eller om du är borta på längre resor där du inte kan hålla koll på vädret hemma, kan det dock vara motiverat att stänga av din värmepump.)
Du som har en luft-vattenvärmepump eller bergvärmepump ska bara stänga av när du rengör filter eller liknande. Annars ska de alltid vara igång.
• Använd inte automatiskt läge på luft-luftvärmepumpen
Visste du att i länder med växlande temperatur och extra kalla perioder är det automatiska driftläget faktiskt inte så bra. Det beror på att autoläget kan förvirra luft-luftvärmepumpen. Den kan till exempel välja att starta kylläge om du eldar i eldstaden eller värmeläge om du vädrar.
Välj därför alltid önskat driftläge manuellt – antingen värme eller kyla – och ställ in värmepumpen på önskad temperatur. Då får du full kontroll över komforten och slipper att värmepumpen jobbar emot dig.
Välj en modell som passar ditt hem och dina behov
Att välja en modell som passar hemmets planlösning och klimatet där du bor är viktigt för att få bästa möjliga energibesparing. Våra återförsäljare, som finns över hela landet, gör kostnadsfria hembesök och ger dig förslag på vilken luftvärmepump som passar ditt hem och dina behov. Dessutom får du en utförlig energiberäkning som i detalj visar hur mycket du skulle kunna spara. Du förbinder dig inte till något när du bokar ett hembesök.
Missa inte regelbunden service och underhåll
För att din värmepump ska hålla länge och prestera maximalt är det viktigt att boka service från en auktoriserad installatör vartannat till vart tredje år. Det gäller oavsett om du har en luft-luft, en luft-vatten eller bergvärme.
Underhåll som du själv tar hand om är att rengöra filtren en-två gånger i månaden om du har en luft-luftvärmepump, eller minst två gånger om året om du har en bergvärmepump eller luft-vattenvärmepump. Igensatta filter leder till högre slitage och sämre effekt.
Här kan du ta reda på hur du ska rengöra luft-luftvärmepumpens filter. Har du en bergvärmepump eller en luft-vattenvärmepump hemma kan du läsa mer om rengöring av filter här.
Så mycket kan du spara med en luft-luftvärmepump
Värme är en av de stora energislukarna i svenska hem. I nya och välisolerade bostäder står enbart uppvärmningen för 30-40 procent av elkostnaderna. I en stor och dåligt isolerad bostad kan uppvärmningen ibland stå för hela 70-80 procent av elräkningen. Bostäder med direktverkande el som uppvärmning har den största besparingspotentialen.
Här nedan har vi gjort en enkel beräkning på vad en bostad som är eluppvärmd använder i el jämfört med en bostad med luft-luftvärmepump. I exemplet har vi använt ett småhus med tre personer på 120 kvadratmeter.
I exemplet har vi använt en genomsnittlig bostad som drar 1.000 kWh el per månad för uppvärmningen. En genomsnittlig bostad med luft-luftvärmepump använder endast 600 kWh. Under loppet av en månad blir då besparingen 574 kronor och på ett år 6.888 kronor.
Det innebär att du snabbt kan tjäna in kostnaden för värmepumpen samtidigt som din uppvärmning har blivit betydligt mer miljövänlig. På 15 år har du sparat 103.320 kronor om vi utgår från ett genomsnittligt elpris (inklusive skatt och nätavgifter) på 143,50 öre.
Köpa en ny värmepump? Titta på årsvärmefaktorn (SCOP)
Värmepumpens teoretiska årsvärmefaktor (SCOP) är ett av de mätvärden som kan visa hur mycket energi du sparar. SCOP visar hur mycket värmeenergi systemet levererar i förhållande till hur mycket el det använder under ett år. Till exempel betyder 4,2 i SCOP-värde att värmepumpen i genomsnitt ger 4,2 kW värme per 1kW tillförd energi under hela året.
SCOP-talet, säger alltså något om hur energieffektiv värmepumpen är, och ju högre siffra desto bättre. Därför kan det vara en bra idé att titta på SCOP-siffran innan du bestämmer dig. SCOP-värdet hittar du på värmepumpens energimärkning.
Mer läsning
Det är kanske lätt att tro att du sparar el genom att stänga av värmepumpen medan du sover, är på jobbet eller på weekendresa. Men faktum är att så är det oftast inte.
Att luftvärmepumpens utomhusdel blir rätt monterad och placerad på en bra plats är viktigt, inte minst med tanke på kondensvatten och för att det inte ska uppstå oönskade ljud inomhus. I den här artikeln går vi igenom det du ska tänka på!
Luft-luftvärmepumpar är en riktigt kostnadseffektiv värmekälla som du säkert känner till. Men visste du att elförbrukningen kan bli lägre och elräkningen ännu billigare beroende på hur du använder din luftvärmepump? Här kommer några tips för att få så låga elkostnader som möjligt!