Hur blir det om man är synnerligen teknikintresserad och kunnig, och installerar en ny luft-vattenvärmepump? Jo man loggar förstås minsta detalj i driften och jämför med hur den gamla pumpen presterade. Det är vi mycket glada över, för sällan har vi haft så mycket handfast data att tillgå när vi intervjuar kunder som här. Läs och se vad den självlärda värmepumpexperten Thomas tycker om sin Ecodan från serien E-generation.
I ett parhus i Bromma – byggt 1925 som arbetarbostad till Ulfsunda slotts personal – var det äntligen dags för en stor förändring för något år sedan. Ut med den 40 år gamla gaspannan och in med en betydligt mer ekonomisk lösning med förnybar energi. Här berättar ägarna om hur bytet till en luftvatten-värmepump gick till och ger sina sex bästa tips för dig som går i liknande tankar.
Det inte bara går utan fungerar alldeles perfekt säger villaägaren Victor Olsson som har en av Mitsubishi Electrics storsäljare hemma, luft-vattenvärmepumpen Ecodan. Trots vintrar där temperaturen kan gå ner till –40°C de kallaste nätterna, har Victor och hans sambo lyckats sänka sina värmekostnader radikalt. Här berättar Victor om hur allt har fungerat och ger även sina bästa tips till dig som har vargavintrar där du bor och ska köpa en luftvärmepump.
Första känslan är att det här är ett hus du inte flyttar ifrån. Den fina kombinationen av vackert åldrad husstomme och modern, smakfull interiör. Ett hem att bli gammal i, helt enkelt. Välkommen till familjen Stalin Ehrner. Orten Kävlinge är belägen mitt i själva sinnebilden av den skånska myllan, med öppet landskap och böljande åkerlappar i alla väderstreck. Hit har Therese och Pontus flyttat för att prova något nytt. Den trivsamma atmosfären som möter dig skvallrar om att de har hittat rätt.
Det är svårt att tidsbestämma familjen Håkanssons bostad. Det ser dels modernt och fint ut, men har samtidigt auran hos ett äldre hus. Fråga närmare och du får reda på att båda intrycken stämmer och lite byggnadshistoria på köpet.
Ute på Listerlandet i Blekinge ligger en villa som installerade värmepump från Mitsubishi Electric. Här bor Anders Lindén i det vackert belägna huset som fått sitt namn Solhöjden just från sitt läge då det utsätts för mycket sol och vind. Sommartid vid vackert väder ligger solen på oavbruten från före fem på morgonen till 21.30 på kvällen. För att det då inte skall bli för varmt inomhus håller Anders fönsterareorna nere mot öster och söder, men öppnat upp mot väster.
Strax söder om Stockholm ligger Enskede. Här i ett lite undangömt villaområde ligger familjen Henrikssons hus. Familjen har bott här i fyra år och vi träffar pappa Johan. Huset har vit puts med tegelpannor på taket. Upp till huset leder en liten grusgång som delar en gräsmatta där två plommonträd står på vardera sidan. Huset är från 1928 och är ett klassiskt tvåplanshus på 135 kvm med källare. I källare står lika klassiskt en gammal oljepanna.
Nästan så långt söderut du kan komma i Sverige på Falsterbonästet ligger Ljunghusen. Det är ett vackert område med en underbar tallskog där det ena huset inte är det andra likt. Här bor Ulf Engstand med sin fru. Det är ett fascinerande hus som Ulf själv som är arkitekt har ritat. Ulf som dessutom har bakgrund som hantverkare har inte bara ritat huset för sitt utseende utan även miljöanpassat det för en låg förbrukning.
Mellan Malmö och Lund ligger Lomma och här bor familjen Norén. Det är ett lugnt villaområde där familjen bor i en tegelvilla i ett plan som är utbyggd från 130 till 160 kvm. Det är ett fint hus med en väl omhändertagen trädgård. Pappa Norén berättar om hur huset har fått en tillbyggnad och hur förbrukningen varit väldigt hög och hur han viljat att få kontroll över det.
I Vemdalen ligger detta parhus som delas mellan de två familjerna Sjöström och Lindroth. Fjällstuga som består av två lägenheter på 115 kvm vardera ligger högt i Vemdalsskalet med utsikt över backar och liftsystem.
Beläget i Hallstavik norr om Norrtälje ligger denna villa där paret Bristrand bor. Huset är på ca 90 kvadratmeter och byggdes 1959. Huset har ägts av familjen i två generationer och uppvärmningen har främst varit genom eldning i vedpanna men även eluppvärmning har förekommit.