Mitsubishi Electric logo


Familjen fick tyst och tidsbesparande uppvärmning

VILLA, HALLSTAVIK

Beläget i Hallstavik norr om Norrtälje ligger denna villa där paret Bristrand bor. Huset är på ca 90 kvadratmeter och byggdes 1959. Huset har ägts av familjen i två generationer och uppvärmningen har främst varit genom eldning i vedpanna men även eluppvärmning har förekommit.

VILLA, HALLSTAVIK_4

Den bästa lösningen

Efter att ha tröttnat på att elda med ved och behöva lägga ned tiden bestämde de sig för att titta på andra lösningar. De tittade på olika alternativ och bestämde sig tillslut för att luft/vattenvärmepump skulle bli den bästa lösningen. Jan, ägaren till huset, säger att bergvärme aldrig var något alternativ då investeringskostnaden var för stor i förhållande till energibehovet för fastigheten.

VILLA, HALLSTAVIK_2

Jämförde tester

Efter att de bestämt sig för en luft/vattenvärmepump jämfördes tester, effekter samt verkningsgrad mellan olika värmepumpar. Tillslut föll valet på Mitsubishi Electrics luft/vattenvärmepump Ecodan som kunde installeras av ortens återförsäljare Elektrokyl i Roslagen.

VILLA, HALLSTAVIK_3

3-fas och tyst

Det som installerades var en 200 liters Ecodantank i källaren med trådlös fjärrkontroll för styrning av värmepumpen. Valet av tillhörande utomhusdel blev modellen SW75 som normalt kan leverera värme upp till 150 kvadratmeter, beroende på husets förutsättningar.  Men det var framförallt tack vare att den har 3-fas anslutning och en låg ljudnivå som gjorde valet enkelt.

VILLA, HALLSTAVIK_5

Är den igång?

När vi träffar Jan är han väldigt glad över den nya värmepumpen. Han berättar att den går väldigt jämnt och levererar den förväntade temperaturen. Han berättar också hur förvånande tyst den är. ”Jag undrade om den var igång, så jag var tvungen att gå ut och titta för det var så tyst”. Han är också glad över att inte behöva värma med ved, dels slipper han bära veden när han redan har ont i ryggen och dessutom får de nu tid över till annat.

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinInstagramYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden