Mitsubishi Electric logo


Golvvärme i hela huset och luftkonditionering i sovrummet

NYBYGGD VILLA, LJUNGHUSEN

Nästan så långt söderut du kan komma i Sverige på Falsterbonästet ligger Ljunghusen. Det är ett vackert område med en underbar tallskog där det ena huset inte är det andra likt. Här bor Ulf Engstand med sin fru. Det är ett fascinerande hus som Ulf själv som är arkitekt har ritat. Ulf som dessutom har bakgrund som hantverkare har inte bara ritat huset för sitt utseende utan även miljöanpassat det för en låg förbrukning.

NYBYGGD VILLA, LJUNGHUSEN_3

Golvvärme i hela huset

Huset är byggt med golvvärme i hela huset och med en estimerad förbrukning på 25 kwh per kvadratmeter mot 50 kWh enligt standard beräkning. Eftersom huset är på 470 kvadratmeter så behövdes mycket effekt och riktvärdena för nybyggnation med max tillförd effekt. Det som dock inte var med i beräkningen var att det även kom att behövas kylning på sommaren i sovrummet.

NYBYGGD VILLA, LJUNGHUSEN_2

Luftkonditionering i sovrummet

Efter två somrar installerades luftkonditionering i sovrummet på övervåningen. För Ulf och hans fru var det viktigt med design och från början föll valet på Mitsubishi Electrics designmodell EF. Men på grund av placeringen så föll valet för luftkonditionering istället på golvmodellen som placeringsmässigt passade bättre. För uppvärmning föll valet på Mitsubishi Electrics luft/vatten värmepump Ecodan med Zubadan utomhusdel.

NYBYGGD VILLA, LJUNGHUSEN_5

Luft-vattenvärmepump i kommande projekt

Efter två år sedan huset stod färdigt visar nu årsförbrukningen på bara 25.000 kWh för det 470 kvadratmeter stora huset. Ulf berättar att sedan installationen i sitt eget hus ritar han nu även i sina kommande byggprojekt Mitsubishi Electrics luft/vattenvärmepump. Han tillägger att de även sover gott i det nu svala sovrummet.

NYBYGGD VILLA, LJUNGHUSEN_4

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinInstagramYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden