Mitsubishi Electric logo


Fjällstuga krävde underhållsfri uppvärmning

FJÄLLSTUGA, VEMDALEN

I Vemdalen ligger detta parhus som delas mellan de två familjerna Sjöström och Lindroth. Fjällstuga som består av två lägenheter på 115 kvm vardera ligger högt i Vemdalsskalet med utsikt över backar och liftsystem.

FJÄLLSTUGA, VEMDALEN_2

Ett hus blev två lägenheter

Tomten har varit i familjens ägo sedan länge och det ursprungliga huset byggdes av farfar till den ena ägaren. 2012 beslöt familjerna för att bygga nytt och det blev då två lägenheter med plats för 8 personer i vardera lägenhet.

FJÄLLSTUGA, VEMDALEN_3

Underhållsfri uppvärmning

Det som framförallt efterfrågades, utöver en energieffektiv lösning, var en underhållsfri uppvärmning då huset stora delar av året är uthyrt. Ett komplett system för all uppvärmning krävdes samt att systemet skulle vara säkert då ägarna själva inte alltid är på plats och att då kunna styra det på distans.

FJÄLLSTUGA, VEMDALEN_4

Luft-vattenvärmepump

Då man inte ville gräva upp tomten var bergvärme inte något alternativ och då huset är uthyrt större delen av året och framförallt under de kalla årstiderna var det viktigt med underhållsfri värme som kunder styras på distans. En luftvatten värmepump skulle därför bli den bästa lösningen då den kunde ge nästan samma verkningsgrad som bergvärme. Valet föll på Mitsubishi Electrics luftvatten värmepump Ecodan som med sin kompletta uppvärmning för vatten och värme samt tillhörande utomhusdel Zubadan som har möjlighet att utvinna värme ur omgivningsluften ner till -28 grader.

FJÄLLSTUGA, VEMDALEN_5

Värmepumpen är stabil

Enligt familjen ligger förbrukningen på  bara 12000kW/år och värmepumpen har de inte haft något problem med sedan installationen. Dessutom har man kunnat styra värmepumpen på distans via applikationen MELCloud.

-Vi är enbart nöjda. I Vemdalen kan klimatet stundtals vara hårt med stor variation på temperaturer. Därför är det av yttersta vikt att värmepumpen är stabil. Vi kan varmt rekommendera luft/vatten värmepumpar i dessa breddgrader!

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinInstagramYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden