Mitsubishi Electric logo


Familjen Henriksson slapp förstöra trädgården

VILLA, ENSKEDE

Strax söder om Stockholm ligger Enskede. Här i ett lite undangömt villaområde ligger familjen Henrikssons hus. Familjen har bott här i fyra år och vi träffar pappa Johan. Huset har vit puts med tegelpannor på taket. Upp till huset leder en liten grusgång som delar en gräsmatta där två plommonträd står på vardera sidan. Huset är från 1928 och är ett klassiskt tvåplanshus på 135 kvm med källare. I källare står lika klassiskt en gammal oljepanna.

Ut med det gamla

– Det är först i efterhand som släkt och vänner vågat berätta om hur kallt det var. Man hade med sig extra strumpor som togs på i smyg under parmiddagar.

När vi för första gången ska göra hembesök hos familjen Henriksson för att undersöka vad som behöver installeras får vi en överraskning. Johan berättar att den gamla oljepannan precis har lagt av. Att den tagit sitt sista andetag natten före vårt hembesök. Timingen kunde alltså inte varit bättre och det är nästan som att oljepannan visste att det nu var dags för nya tider. Han har försökt att få igång den men elpatronen är slut. Pannan är en kombi med olja och elpatron där familjen mestadels använt den som elpanna men då Johan väntade vårt besök så valde han att bränna upp den sista oljan.

– Vi tänkte att det var ett miljöstatement – och kanske lite av snålhet. Familjen vande sig, vi köpte filtar och tofflor och intalade oss att det var mysigt, berättar Johan.

VILLA, ENSKEDE_3

Val av lösning

När vi frågar Johan om hans syn på olika alternativ för uppvärmning berättar Johan att han och hans fru är väldigt måna om miljön och estetiken vilket varit viktiga faktorer vid val av ny lösning. De har heller inte velat gräva upp tomten. Han berättar också att de hellre har haft det lite kallare än att isolera huset utvändigt. En tilläggsisolering skulle förändra husets utseende och charm.

– Vi är intresserade av byggnadsvård och har känt en ovilja att tilläggsisolera vårt hus från 20-talet. Samtidigt så kändes det etiskt tveksamt att fortsätta att piska vår el-/oljekombipanna. Den som besiktningsmannen så kärleksfullt kommenterat på rundtur i huset: ”ja, det är ju ingen spargris direkt.” Vi övervägde lösningar som på ett miljömässigt sätt kunde värma vårt hus. Vi valde mellan bergvärmepump och luft/vattenpump. Efter rimlig research kände vi att luft/vattenpumparna passade vårt mindre hus bättre och vi skulle slippa borra och förstöra i trädgården.

VILLA, ENSKEDE_2

Värmepump anpassad för energibehovet

Familjens uppvärmning består av enrörsradiatorer, en luftluftvärmepump samt en vacker vit kakelugn i vardagsrummet. På grund av att det endast är enrörsradiatorer i huset så krävs det en starkare värmepump. Beräkningen görs på uppemot 38000 kWh vilket baseras på att även en kall vinter ska två tonåringar kunna duscha. Valet av utomhusdel till innomhustanken Ecodan faller därför på Zubadan Inverter. Anledningen till det är att utifrån de förutsättningarna som fanns i villan, visade energiberäkningsprogrammet att Zubadan var bäst lämpad. Den garanterar en drift ner till -28 grader men det som gör den speciell är att den anpassar sig efter energibehovet.

VILLA, ENSKEDE_5

Smidig installation

Installationen påbörjas där det första som görs är att hitta en lämplig plats för utomhusdelen. Den placerades på baksidan av huset där det är enkelt att borra in till utrymmet där Ecodan-tanken ska stå. Först görs marken på platsen plan för att sedan placera ett benstativ som utomhusdelen vilar på. Den gamla oljepannan tas bort och på samma plats placeras sedan Ecodan-tanken. Den ansluts enkelt till befintliga rör som har kapats och modifierats.

– Själva installationen var mycket smidig. Det har nog mycket att göra med vem som installerar. Kylpartner som i vårt fall utförde arbetet var väldigt lätta att ha att göra med och gjorde ett utmärkt jobb.

Från historier om kallt till behagligt och varmt

– Värmepumpens innedel tar ungefär lika mycket plats som vår gamla panna, men vi kunde ju göra oss av med en oljetank på flera kubik i samband med att vi bytte värmekälla. Onekligen härligt utrymme att utnyttja till annat. Utedelen står på vår baksida och det försiktiga susandet/brummandet stör oss inte alls. 

– Nu när våra långväga gäster bor över berättar de gärna (om igen) historierna om hur kallt här var förr. Och hur behagligt det är hemma hos oss idag! 

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinInstagramYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden