Mitsubishi Electric logo


Ingen mer olja

VILLA, HÄSSLEHOLM

Det är svårt att tidsbestämma familjen Håkanssons bostad. Det ser dels modernt och fint ut, men har samtidigt auran hos ett äldre hus. Fråga närmare och du får reda på att båda intrycken stämmer och lite byggnadshistoria på köpet.

Mittemellan land och stad

– Ja, det är ju båleväggar i huset ursprungligen, så visst är det gammalt, förmodligen från någon gång på 1800-talet, säger Håkan. Som läsare är du ursäktad om du inte känner till termen. Båleväggar eller bålar visar sig vara skånska benämningar på en byggnadsteknik som mer allmänt kallas skiftesverk. Tekniken gör det möjligt att timra även när tillgången på långa stockar är begränsad, och har mycket gamla anor.

Hustrun Camilla, som arbetar inom tandvården, och Håkan bor i utkanten av Hässleholm i norra Skåne. Här tycker de att de hittat en bra mix av stads- och lantliv för sig och övriga familjen. Förutom två söner rymmer hushållet även två hundar – och två hästar.

– Okej, tillägger Håkan, hästarna bor förvisso en bit bort. Ska vi köra och hämta dem till familjefotot?

VILLA, HÄSSLEHOLM_2

Noga utvald uppvärmning

Egenföretagaren Håkan är en sann mångsysslare, och sticker inte under stol med att han gärna provar på nya saker. Vägen fram till rätt uppvärmning av huset är ett talande exempel.

– Visst, vi har gått igenom olja, ved och elpanna, men inget fungerade fullt ut. Förutom värmen ville vi också ha möjlighet att kyla av huset under varma perioder. Bergvärme och ytjordvärme verkade både bökiga och dyra att installera, så när jag upptäckte Mitsubishi Electrics luftvärmepumpar hos den lokala återförsäljaren, kände jag direkt att det skulle kunna passa oss. Den installeras ju i princip på en dag, och mycket riktigt blev det en utmärkt lösning. De goda erfarenheterna av luftvärmepumpen gjorde Mitsubishi Electric till förstahandsvalet också när den vattenburna värmen stod inför förändring. Det initiala bytet till luft-vattenvärmepumpen Ecodan var förvisso lyckat, men levde inte riktigt upp till parets förväntningar. Efter en del justeringar för att anpassa systemet till husets förutsättningar, har fördelarna med den nya uppvärmningen kommit till sin fulla rätt.

– Ja, Mitsubishi Electric tog verkligen sin uppgift på allvar. Sedan de var här har allt verkligen funkat prima.

VILLA, HÄSSLEHOLM_3

Full koll hela tiden

Som en bonus utöver möjligheten att styra värme och kyla precis efter behoven, har familjen Håkansson gjort en rad trevliga upptäckter till följd av bytet till Mitsubishi Electric.

– När man läser på, inser man ju att effekterna på miljön blir mindre med ett sådant här system. Och visst lättar det samvetet att slippa bränna olja. För att inte tala om den där lukten från skorstenen.

Även om den gångna vintern inte satte pumpen på några extrema prov, bedömer Håkan även att energiförbrukningen gått ner. Inte en dag för tidigt, speciellt som avgifter och elpris har höjts. Men när Håkan ombeds att säga vad som är bäst med bytet till Mitsubishi Electric, är det något annat han håller fram.

– Den trådlösa displayen här, den är perfekt. Jag slipper gå ner i källaren för att justera eller kontrollera. Härifrån kan jag både ställa in funktionerna och se allt som händer. Min värmefjärr, helt enkelt.

VILLA, HÄSSLEHOLM_5

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinInstagramYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden