Mitsubishi Electric logo


Gör ett energieffektivt val

erp-direktiv

Alla värmepumpar som säljs inom EU har samma typ av energimärkning som du också brukar se på exempelvis kylskåp, diskmaskiner och TV-apparater. Syftet med märkningen är att du på ett enkelt sätt ska kunna jämföra olika produkters energieffektivitet och kunna göra ett energisnålt val. Men vad betyder informationen på dekalen egentligen?

För att tyda dekalen har du både färger och bokstäver till din hjälp från rött till grönt med nivåer från G upp till A+++, där A+++ är effektivast. Vilket betyg produkten får beror på hur effektiv den är i genomsnitt under ett års drift, man utgår alltså från den årliga verkningsgraden som också kallas SCOP (seasonal coefficient of performance). SCOP-värdet mäter hur mycket värme en värmepump kan generera under en hel uppvärmningssäsong i förhållande till den mängd elektrisk energi den förbrukar. Ett SCOP-värde på 5,1 innebär alltså att värmepumpen ger 5,1 gånger så mycket energi som den förbrukar.

SCOP-värdet har sina för- och nackdelar

Ju högre SCOP-värde en värmepump har, desto mer energieffektiv är den i princip. Det är med andra ord bra med ett högt SCOP-värde när det gäller värmepumpar. Ett högt SCOP-värde innebär att värmepumpen kan producera mer värmeenergi med mindre elektrisk energi jämfört med värmepumpar med ett lägre värde.

Men du noterade kanske att vi skrev “i princip”. Det beror på att SCOP-värdet mäts bara ner till -7°C och i Sverige har vi som bekant ofta kallare vintrar än så. SCOP-värdet kan därför variera kraftigt beroende på det geografiska området och klimatet där värmepumpen används. Så tänk på SCOP som en siffra på hur mycket värme du får ut i förhållande till vad värmepumpen förbrukar i energi. SCOP-värdet säger egentligen inget om den faktiska effekten.

Därför är det viktigare att du väljer en värmepump som är anpassad till det klimat där den ska användas och som är rätt dimensionerad till husets behov, än att du stirrar dig blind på SCOP-värdet. Titta även på värmepumpens maximala effekt och vilken effekt värmepumpen ger vid kalla temperaturer för att få en bättre helhetsbild av värmepumpen.

Storleken på ditt hus avgör vilken värmepump

På energidekalen kan du också se hur många kilowatt (kW) som använts vid test av värmepumpen. Beroende på vilken kilowatt som anges kan du se om du kan värma en liten eller stor yta. En låg angiven effekt i kW täcker en mindre yta och en hög angiven effekt i kW täcker således en större yta.

Om ditt hus har ett energibehov på 3,2 kW ska du alltså välja en värmepump med motsvarande kilowatt på energidekalen så att den är rätt dimensionerad för huset. Men vad händer om ditt hus har ett större energibehov, säg 4,7 kilowatt och du ändå väljer en värmepump som har 3,2 kW på energidekalen. Ja, då blir resultatet en lägre besparing än vad en rätt dimensionerad värmepump skulle ha gett.

Låter det komplicerat? Då har vi har goda nyheter: du slipper välja värmepump själv. När du kontaktar någon av våra auktoriserade återförsäljare kommer de ut till dig och föreslår en värmepump som är rätt dimensionerad för ditt hus energibehov.

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinInstagramYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden