Mitsubishi Electric logo


Allt började med tre leasade ångfartyg

Det var en gång...

Vi är en del av den världsberömda koncernen Mitsubishi Electric Group som har rötter ända tillbaka på 1870-talet i Japan. Det var då en man vid namn Yataro Iwasaki grundade ett rederi i Osaka med tre leasade ångfartyg. Under åren som följde växte Mitsubishi till ett multinationellt företag. Dels genom företagsförvärv, dels genom att nya företag startades inom helt andra områden, bland annat inom finans, gruvdrift och fastighetsbranschen.

Changes for the better

Se filmen som togs fram till vårt 100års-jubileum 2021

Elektriska fläktar satte snurr på verksamheten

Den del vi tillhör, Mitsubishi Electric Corporation, startades 1921 genom en avknoppning av divisionen för fartygselektronik. Företagets globala tillväxt inom klimatprodukter tog fart på allvar 1967 då man började exportera fläktar till hela världen. Från den första storsäljaren, en elektrisk fläkt, har Mitsubishi Electric fortsatt att skapa en mängd innovationer och banbrytande ny teknik som har gett avtryck i hela världen. Idag har Mitsubishi Electric fabriker, utvecklingscentra och säljorganisationer i 120 länder.

Slumpartat möte grunden för framgångarna i Sverige

I år firar vi lite extra eftersom det är 40 år sedan Mitsubishi Electric startades under egen flagg i Sverige. Tro det eller ej, men ett slumpartat möte på en flygplats på 1980-talet var det som blev grunden till Mitsubishi Electrics framgångar i Sverige. Christian Berger, sedermera vår vd i Sverige under drygt 20 år, berättar hur allt gick till i intervjun som du hittar om du klickar på länken här nedanför.

Idag är vi ett hundratal medarbetare och vårt huvudkontor ligger i Häggvik, strax norr om Stockholm. Vi på Mitsubishi Electric Scandinavia ansvarar även för att produkterna säljs och marknadsförs i Finland, Danmark och de Baltiska länderna.

Nu ser vi fram emot de kommande 40 åren och att skapa ny historia. Alltid med koncernens motto som ledstjärna: Changes for the better.

Christian Berger berättar om slumpens betydelseBesök vår jubileumssida 40 år i Skandinavien

Vill du veta mer om Mitsubishi Electrics rika historia som spänner över mer än 100 år?

Då är den här samlingssidan något för dig

Historia

Allt började med tre leasede ångfartyg...

Läs mer

Karriär

Spela en roll i omställningen till ett fossilfritt samhälle!

Läs mer

Hållbarhet - miljö

Vi hjälper våra kunder att sänka sin klimatpåverkan.

Läs mer

Social hållbarhet

Ett hållbart samhälle genom teknisk innovation.

Läs mer

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinInstagramYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden