Mitsubishi Electric logo


Vad skulle du säga om det fanns ett kylaggregat för kyl och frys som sänker energikostnaderna och ger minimal miljöpåverkan?

kyl

Goda nyheter, det finns! ECOV är ett nytt kyl- och frysaggregat som lever upp till alla punkter i F-gasförordningen genom sin energieffektivitet och med det naturliga, flamsäkra köldmediet CO2 som har ett GWP-värde på 1. Här berättar en av hjärnorna bakom ECOV, Ryuhei Koiso, om varför du tryggt ska välja ECOV när du byter system i livsmedelsaffären, storköket eller restaurangen.

Koiso

Här i Sverige är det kanske inte så välkänt att Mitsubishi Electric har tillverkat kylaggregat för kyl och frys för den kommersiella marknaden i 85 år. På sin hemmamarknad Japan är Mitsubishi Electric till och med marknadsledande inom kyl- och frys tack vare sina innovativa maskiner. Mitsubishi Electric var till exempel en av de första i branschen som införde det på den tiden mest miljövänliga köldmediet R410A i Japan för ett tiotal år sedan. Det köldmedium som blev standard i branschen under en lång tid.

Ryuhei Koiso arbetar i normala fall på fabriken i Wakayama i västra Japan, men har varit placerad i Sverige i ett år för att hjälpa till med lanseringen av ECOV men också för att hämta in feedback från kunder om hur deras behov ser ut och lära sig mer om kyl- och frysmarknaden i Europa. Hur beskriver han ECOV för den som inte är insatt?

– Det jag själv tycker är mest spännande med ECOV, förutom det låga GWP-värdet, är flexibiliteten. Eftersom spannet för förångningstemperaturen är så stort som från -35°C till -5°C är användningsområdet väldigt brett och anpassningsbart. Likaså är den lättinstallerad eftersom den inverterdrivna kompressorn och gaskylaren sitter inne i maskinen. En annan fördel är att den tål det skandinaviska klimatet mycket bra, ner till -25 grader är inga problem för utomhusdelen. Med andra ord kan man förvänta sig en hög driftsäkerhet, säger Ryuhei Koiso.

De köldmedier som är vanligast i dagens kyl- och frysaggregat är f-gaser, alltså växthusgaser som är skadliga för vår miljö. R404A är enligt Livsmedelshandlarna ett av de vanligaste inom butikskyla och har en miljöpåverkan som är ungefär 4 000 gånger högre än koldioxid.

Sedan 2021 är det inte längre tillåtet att fylla på kyl- och fryssystem som har köldmedium med f-gaser. Att investera i ett kylaggregat för kyl och frys som använder ett framtidssäkrat köldmedium som exempelvis koldioxid är därför ett måste med tiden. På köpet får man ett betydligt mer energieffektivt aggregat. De nya energikraven på kyl- och frysanläggningar förväntas spara 19 TWh el per år inom EU från år 2030 enligt Energimyndigheten. Det motsvarar Litauens och Lettlands gemensamma elanvändning per år. Så genom att byta kyl och frysaggregat gör du inte bara en klok investering för din butik eller restaurang, utan också en viktig skillnad för miljön.

Tryggt val med god totalekonomi

Intresset för ECOV är stort på den svenska marknaden. Användningsområdet är precis så brett som Ryuhei förutspått, allt från blastchillers till frysrum. Med anslutning till Modbus blir systemet enkelt att styra och övervaka. Och med CO2 som köldmedium passerar ECOV även de tuffare kraven i f-gasförordningen med väl godkänt. Dessutom är maskinen lämplig i stadsmiljöer eftersom den utrymmessnåla utomhusdelen kan installeras på trånga utrymmen och har en låg ljudnivå.

– Vi har en stor ackumulerad kunskap på Mitsubishi Electric om kylaggregat för kyl och frys, efter att ha tillverkat dem i 85 år och utifrån vår position som marknadsledare i Japan. Att välja ECOV är att göra ett ekonomiskt smart och hållbart val inför framtiden. Japansk produktion innebär optimerade tillverkningsprocesser med noggranna kvalitetskontroller i fabrik som gör att våra maskiner håller länge och är trygga i drift. Det ger köparen en bra totalekonomi, säger Ryuhei.

5 fördelar med ECOV enligt Ruyhei Koiso

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinInstagramYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden