Mitsubishi Electric logo


Få hjälp att välja rätt luftvärmepump

ninja_modul med text_1

När du ska köpa en luft-luftvärmepump så titta inte enbart på prislappen. Det kan leda till att du kanske missar funktioner och egenskaper som du både vill ha och behöver. Här kommer våra bästa tips på vad du ska tänka på när du väljer en luftvärmepump till din bostad.

Den viktigaste egenskapen när du ska köpa en luftvärmepump är så klart värmekapaciteten. Välj en modell som med säkerhet klarar de utmaningar som en kall vinter innebär där du bor. När du köper en värmepump från oss av en auktoriserade återförsäljare, kan du vara trygg med att de är gjorda för att klara det svenska klimatet.

Se bortom inköpspriset när du köper luftvärmepump

Visst är det förståeligt inköpspriset är av betydelse när man jämför modeller från olika tillverkare. Men tänk längre än så. Du ska köpa en värmepump som håller en lång tid och som har de funktioner du söker. Sett över lite tid har du snart tjänat in kostnaden genom minskade uppvärmningskostnader. Hur mycket du sparar är individuellt och beror på dina behov, bostadens storlek och isolering, utomhusklimatet, elpriser, typ av modell – och om du har valt rätt modell för dina behov. Här kan du göra en kalkyl för få en uppskattning hur mycket du kan spara.

Golvmodell_2

Vad ska du ha luftvärmepumpen till?

Det första du ska tänka på när du väljer en värmepump är hur ditt behov ser ut och var den ska placeras. Om luftvärmepumpen ska användas hemma och därmed ofta, kanske du vill investera lite extra i kvalitet. Om du däremot har tänkt att ha din luftvärmepump i en sommarstuga som du bara bor i på sommaren kanske du inte behöver så många extra funktioner och finesser. De billigaste luft-luftvärmepumparna på marknaden är faktiskt ofta utformade med huvudsyftet att kyla effektivt. Dessa passar bäst för sommaranvändning, svensk höst och rätt milda vintermånader. Mer avancerade värmepumpar fungerar bra året runt och är optimerade för att motstå vårt kalla, nordiska klimat oavsett årstid.

Bruk_fjernkontroll_mibano-768x432

Vilka funktioner på luftvärmepumpen är viktiga för dig?

När du väljer en modell och tillverkare av din luftvärmepump är det viktigt att du är medveten om de funktioner du behöver och vill ha. Ju högre kvalitet på värmepumpen, desto fler funktioner från den här listan kommer du att kunna få: 

Ljudnivå: Det mänskliga örat reagerar olika på olika ljudfrekvenser. Tänk igenom hur viktigt du tycker det är med en tyst värmepump. 

Uppvärmningskapacitet: Vilket är viktigast: kylning, uppvärmning eller båda? Om värmebehovet är viktigast bör du välja en modell med en kraftfull och energieffektiv kompressor som ger hög och jämn värmekapacitet även de kallaste dagarna. 

Design: Tycker du att det visuella är viktigt? Vissa modeller ger dig friheten att välja en värmepump anpassad till din inredning, till exempel vilken färg du vill ha på inomhusenheten. 

Teknik och programvara: Liksom all annan teknik har värmepumpar också blivit smartare. Vissa modeller har 3D-sensorer som optimerar driften baserat på rummets struktur och var någonstans som du brukar spendera mest tid i rummet. 

Inomhusklimat: En luftvärmepump filtrerar inomhusluften, men modellens kvalitet påverkar hur ren och hälsosam luften blir. Om inomhusklimatet är viktigt för dig, bör du välja en luftvärmepump med ett högkvalitativt filtersystem. (Våra bästa filter heter plasma quad och du kan läsa mer om dem här.) 

Fjärrkontroll: Med WiFi kan du styra inomhusklimatet, oavsett var du befinner dig i. Värm upp stugan enkelt innan du anländer, kyl ner vardagsrummet tills du kommer hem eller justera värmen innan du går upp på morgonen. 

Nattläge: En värmepump med nattläge gör att utomhusenhetens ljudnivå blir extra tyst under natten när andra kringljud som till exempel trafiken tystnar. Möjligheten att sätta värmepumpen i nattläge kan vara bra om du bor i ett tätbefolkat område eller i en bostadsrättsförening som har speciella krav på utomhusenhetens ljudnivå. 

Plats: Plats och modell hör ihop. Om du vill placera inomhusenheten nere vid golvet ska du välja en golvmodell. Om du vill placera inomhusenheten i en trappa är det viktigt att du väljer en modell med dubbla luftriktare så att luften kan riktas både uppåt och nedåt.

Solid

Den perfekta luftvärmepumpen för dig som vill kunna kyla och få bra värme

Den kompakta modellen Solid är en luft-luftvärmepump i mellansegmentet, vilket ger dig en luftvärmepump av hög kvalitet med lagom många funktioner som ger dig bekväm och pålitlig kyla eller värme. Med andra ord mycket valuta för pengarna. Modellen har en snygg och superkompakt design, är extremt tyst och har funktionen nattläge. Med WiFi kan du styra läge, fläkt och temperatur oavsett var du är.

Hero_4

Luftvärmepumpen för dig som vill ha allt

Vår modell Hero tillhör premiumsegmentet och ger dig det absolut bästa inom japansk teknik och har allt du vill ha från en luft-luftvärmepump. Med högsta värmekapacitet är den energieffektiv i alla väderlekar. Inomhusdelen har en snygg design och du kan välja mellan fyra olika färger. De senaste funktionerna och en speciellt framtagen teknik säkerställer inte bara en hög komfort utan också ett rent inomhusklimat genom effektiva plasma quad-filter. Perfekt för dig med pollenallergi. Den har också dubbla luftriktare som vi nämnde tidigare i texten.

Få hjälp att hitta rätt modell

Hoppas den här texten har hjälpt dig en bit på vägen i ditt val av luftvärmepump. Dags kanske att ta nästa steg? Boka en tid med din lokala Mitsubishi Electric-återförsäljare så får du råd om vilken typ av värmepump som bäst passar utifrån dina behov och var den ska placeras i din bostad. Dessutom får du en beräkning på vad du kan spara i uppvärmningskostnader och en offert där även priset för installation framgår. Lycka till!

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinInstagramYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden