Mitsubishi Electric logo


Höga radonhalter i hemmet skadligt för hälsan – här är produkten som hjälper

GettyImages-1405455588

Drygt 400 000 svenska bostäder har för höga halter av radon – ett hälsoskadligt ämne som varje år orsakar omkring 500 lungcancerfall. För att få bukt med radonet krävs bra ventilation. Miniventilation från Mitsubishi Electric är produkten som byter ut stora mängder luft i din bostad varje timme – och på så sätt ventilerar bort det skadliga radonet.

Det är ingen nyhet att strålning och radioaktiva ämnen kan vara skadliga för oss – ett exempel på detta är radon.
Radon är en slags osynlig, luktfri och radioaktiv gas som uppstår när radium sönderfaller. När ämnet bryts ner skapas radioaktiva metallatomer som kallas radondöttrar. Dessa kan sätta sig i våra lungor när vi andas, och exponeras man under en längre tid finns risk att man drabbas av lungcancer.


Strålsäkerhetsmyndigheten uppskattar att ungefär 14 procent av alla lungcancerfall i Sverige är orsakade av radon, vilket motsvarar cirka 500 lungcancerfall per år. Är man rökare ökar risken att drabbas ytterligare.
Trots väldokumenterade hälsorisker så har i dag omkring 400 000 svenska bostäder för hög radonhalt. Det vanligaste är att radonet kommer från marken, men det kan även tränga sig in i hemmet via byggnadsmaterial – främst blåbetong – eller hushållsvattnet, om man exempelvis har egen brunn.


Det finns vissa saker man kan göra för att sänka radonhalten i sitt hem. En enkel åtgärd är att hålla väggventiler öppna och rena, så att luften lättare kan cirkulera in och ut ur huset.


Vill man förbättra inomhusklimatet ytterligare är det också en bra idé att investera i Miniventilation från Mitsubishi Electric. Det smarta och prisvärda ventilationsaggregatet byter kontinuerligt ut luften i bostaden – och bekämpar på så sätt det skadliga radonet.


Självklart har Miniventilation från Mitsubishi Electric även flera andra hälsofördelar. Ventilationsaggregatet filtrerar också bort damm och smuts från luften som släpps in i hemmet, något som särskilt gynnar allergiker då allergener utanför hemmet – såsom pollen – inte kommer in, medan allergener i hemmet från exempelvis pälsdjur förs ut ur huset.


Även ens privatekonomi mår bättre av att använda Miniventilation från Mitsubishi Electric. Aggregatet är nämligen även en smart värmeväxlare som återvinner upp till hela 80% av värmen, vilket betyder att man inte behöver lägga pengar på att värma upp kall luft som kommer in utifrån.

Miniventilation från Mitsubishi Electric kommer i två olika modeller: VL-50 som täcker ytor på 40 kvm och passar bra i exempelvis sovrummet, samt den större modellen VL-100, som passar perfekt i garaget eller fritidshuset. Med Miniventilation från Mitsubishi Electric får du en kostnads- och energieffektiv ventilering i hemmet som förbättrar inomhusluften – och din hälsa. Kan Miniventilation från Mitsubishi Electric vara något för dig? Kontakta någon av våra återförsäljare och ta steget mot ett både hälsosammare hem och en gladare plånbok!

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinInstagramYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden