Mitsubishi Electric logo


Kan man flytta sin luftvärmepump? Absolut, men läs det här först!

Mitsubishi Electric rot-avdrag

Funderar du på att flytta din luftvärmepump? Då är det här texten för dig! Det finns nämligen ett par viktiga saker att tänka på innan du gör något.

Men vi börjar först i en annan ände, nämligen vad man ska tänka på när man väljer placering av luftvärmepumpen. Börja med att läsa igenom den här texten så får du bra tips på vad du ska tänka på när du väljer värmepumpens nya plats.

Flytta inte luftvärmepumpen själv

Oavsett om det är innedel, utedel eller båda som du vill flytta så kan längden mellan yttre och inre delar, vägg, isolering och gasrör begränsa dina valmöjligheter. En speciell varning vill vi utfärda för köldmediet som finns i maskinen. Det kräver en extra försiktig hantering. Köldmediet går i en stängd krets mellan insidan och utsidan, om kretsen skadas kan det leda till läckor som är skadliga för miljön.

Felaktig installation kan också leda till att värmepumpen inte fungerar optimalt. Låg effekt och i vissa fall ingen effekt alls kan bli resultatet av felaktig montering. Att flytta din värmepump är med andra ord ett jobb för en auktoriserad installatör med en så kallad F-gascertifiering.

Hus1-MXZ

Flytta värmepumpen eller köpa en till?

I teorin kan det verka vara en bra idé att flytta luftvärmepumpens inomhusdel från ett rum till ett annat, men det kan få följder som du inte har tänkt på. Ta sovrummet som exempel. Där behövs det ofta lite lägre temperatur än i andra rum. När det sen börjar bli minusgrader ute kan man tycka att det vore smartare att ha luftvärmepumpen i vardagsrummet istället. Men flyttar du värmepumpen går du miste om att kunna ha ett luftkonditionerat sovrum om sommaren när det är varmt ute.

Så tänk alltid noga igenom för- och nackdelar innan du flyttar inomhusdelen. Du kanske hellre ska komplettera med en extra värmepump i ett annat rum?

Här kan du få hjälp med att flytta värmepumpen

Oavsett varför du vill flytta din luftvärmepump är det som sagt viktigt att låta en fackman göra jobbet.

Boka in ett besök från en auktoriserad återförsäljare så kan ni tillsammans gå igenom vad som är den bästa placeringen för att möta dina behov. Våra återförsäljare hittar du här.

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinInstagramYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden