Mitsubishi Electric logo


Nu lägger vi grunden för de kommande 40 åren

Samtidigt som vi firar 40 år i Sverige och känner tacksamhet för allt som har hänt sedan 1983 – hur står det till med framtiden? Tokyofödde Akihiro Kambara axlade nyligen rollen som vd för den skandinaviska filialen, men har redan en tydlig vision för Mitsubishi Electrics framtida satsningar. Här bjuder han på en tjuvtitt på lite av det som är i görningen.

Akihiro Kambara har en lång bakgrund inom Mitsubishi Electric Cooperation där han började arbeta 1989 som trainee på en fabrik direkt efter universitetet. Under åren har han haft en mängd olika roller på företaget, och karriären har stationerat honom på många olika platser i världen, som Japan, USA, Storbritannien, Thailand och nu Sverige.
Akihiro känner både ödmjukhet och stolthet över att få efterträda en rad framgångsrika vd:ar. På kort tid har han vunnit medarbetarnas respekt genom att lyssna och vara nyfiken på det svenska sättet att arbeta och leva. Det här är inte en man som tror på strikt hierarki där alla måste följa ledaren utan att ifrågasätta.


– Jag gillar att förankra mina beslut och ta in andras åsikter. Ja, jag är ledaren, men vi kan fortfarande utbyta perspektiv och lära av varandra. Så jag vill gärna involvera chefer och andra anställda i beslut när jag kan. En konstruktiv diskussion är en förutsättning för att skapa ett lönsamt företag och en stark företagskultur tycker jag. Jag vill inte ha en grupp ja-sägare runt mig, berättar han.

Utmaningar nu och i framtiden

Alla företag som är involverade i global tillverkning möter till stor del samma utmaningar just nu. Det handlar om ansträngda leveranskedjor, bristen på halvledare och effekterna av kriget i Ukraina. Men vilka blir de framtida utmaningarna enligt Akihiro? – Förmodligen oförutsägbarheten kring kundernas behov och önskemål. Hur vill de leva och vad behöver de för att känna trygghet. Med dagens utmaningar i omvärlden, inklusive en energikris, är det en ovanligt volatil tid. Enorma skiften sker snabbt. Vi måste vara flexibla och anpassa oss till den hastighet som förändringar sker i, för att kunna möta våra kunders behov även i framtiden. De starkaste trenderna som Akihiro förutser inom värme, ventilation och kyla har ett gemensamt tema: att minska klimatpåverkan. – Den stora efterfrågan på värmepumpar, både för bostäder och kommersiellt bruk, kommer att fortsätta i flera år framöver. Det finns fortfarande många som vill och behöver ställa om till en mer energieffektiv och miljövänlig uppvärmning. Här fyller vi en viktig roll. Vi som företag vill verkligen bidra till en bättre värld.

Ett stolt arv

Med tanke på de 40 år Mitsubishi Electric har varit verksamma här, känner Akihiro ansvaret att förvalta arvet och ta företaget vidare till nästa nivå. Han håller kontakten med tidigare vd:ar, som svenska Christian Berger som var vd i över 20 år, för att förstå den skandinaviska verksamheten ur alla perspektiv. – Våra första 40 år på marknaden handlade om att bygga företaget, etablera oss som ett varumärke, skapa förtroende och erbjuda pålitliga tjänster. Vårt rikstäckande nätverk av installatörer tog år att bygga upp. Det är nu ett av de bästa i branschen och en oerhört viktig faktor bakom vår framgång. Men vi är fortfarande främst kända för våra produkter inom värme, kyla och ventilation i Sverige. Många vet inte att vi också har en division med säte i Lund, Factory Automation, som erbjuder världsledande automationslösningar för industrin, säger Akihiro och fortsätter: – I framtiden skulle jag vilja hitta fler synergier mellan Factory Automation och resten av vår verksamhet för att skapa ett ännu starkare kunderbjudande. Vi har stor kapacitet för tillväxt. Jag ser en enorm potential för tjänster från Factory Automation, exempelvis inom elbilsindustrin och inom förnybar energi till industrin, där fortsatt minskande koldioxidutsläpp är ett måste.

Medarbetarnas engagemang

Det finns alltså helt klart expansion och konsolidering i korten för Mitsubishi Electric framöver. Liksom fortsatt arbete med att ta vara på det bästa ur de japanska och svenska kulturerna. – Ett av mina stora mål är att lägga grunden för en fortsatt hållbar tillväxt. I det ingår att bredda verksamheten. Jag skulle vilja etablera minst en ny verksamhetslinje på den svenska marknaden, eftersom Mitsubishi Electric globalt är marknadsledande inom så många områden. Kanske något inom social infrastruktur, men valmöjligheterna är flera. Att stärka upp kärnorganisationen så att den är redo för expansion är också ett prioriterat område. Det gäller allt från att revidera onboardingprocesser till att vårda den familjära atmosfären på företaget samtidigt som företaget växer. Bara under 2023 kommer 30 nya tjänster att tillsättas, vilket ska läggas till de 110 personer som redan arbetar för Mitsubishi Electric i Sverige. – Vi brukar säga att kunden kommer först. Även om det är sant, särskilt på vårt företag, är de anställda på sätt och vis ännu viktigare. Utan medarbetare som är motiverade och trivs med sina jobb kommer kunder inte att få den service och den användarupplevelse de förväntar sig och förtjänar. Så vi försöker hela tiden identifiera var det finns glapp, vad är det som medarbetarna upplever inte fungerar. Låt oss fixa det, eftersom medarbetarna är vår viktigaste tillgång.

Ge tillbaka är viktigt

Att ge tillbaka är också ett tema som man inte kan utelämna när man beskriver den företagskultur som Akihiro vill vårda. – För mig är det självklart att vi ska ge tillbaka till samhället där vi verkar. Special Olympics är en organisation som ligger oss extra varmt om hjärtat. De förbättrar livet för personer med funktionsvariationer genom att engagera dem i idrott och ge dem en känsla av tillhörighet. För oss handlar det inte bara om att donera ekonomiska medel. Vi vill gärna själva delta för att förstå utmaningarna, så vi uppmuntrar alla medarbetare att engagera sig i våra sociala initiativ. Det blir spännande att följa Mitsubishi Electric de kommande åren, eller hur? Låt oss avsluta med det berömda citatet från Alan Kay, amerikansk vetenskapsman och 2003 års vinnare av det prestigefyllda Turingpriset: ”The only way you can predict the future is to build it.” Bättre sammanfattning än så kan man väl inte få för Akihiro Kambaras ambitiösa planer för Mitsubishi Electrics skandinaviska filial.

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinInstagramYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden