Mitsubishi Electric logo


Här får du hjälp att välja modell

Young coffee lover sniffing hot drink at cozy home interior

Marknaden för luft-luftvärmepumpar växer ständigt. Nya modeller med uppdaterad teknik lanseras årligen. Så hur kan du ta reda på vilken sorts luftvärmepump som passar dig? Bäst är att börja kartlägga dina önskemål och behov. Här är sakerna du ska tänka igenom.

Den första frågan är om du ska använda värmepumpen för kyla, värme eller båda. Svaret guidar dig till vilka modeller som kan vara intressanta och vilka du kan utesluta.


Kyla: Alla våra luft-luftvärmepumpar kan användas till kyla men om du inte behöver värme kan du överväga att välja bort luftvärmepumpar med extrem värmekapacitet och enbart titta på modeller med underhållsvärme på 10 plusgrader. HR Cool kan vara en bra modell att kika på när du enbart behöver energieffektiv kyla.


Värme: Om uppvärmning och sänkta kostnader är den främsta anledningen till att du vill köpa en luftvärmepump ska du välja en värmepump som har vår egenutvecklade kompressorteknik Hyper Heating. Mer om den tekniken och varför den är så bra lite längre ner i texten.


Båda: Om du vill ha både kyla och värme och du dessutom bor någonstans där vintrarna inte blir alltför kalla, behöver du kanske inte nödvändigtvis Hyper Heating-tekniken. Andra behov och önskemål kan då få avgöra valet.

Var ska du placera luftvärmepumpen?

I vardagsrummet? I sovrummet? På väggen eller vid golvet? Ja, där har du nästa fråga att tänka på.


Väggmodeller är det vanligaste och passar bra i de flesta typer av rum. Dagens design är modern och en del modeller finns dessutom i olika färger.


Golvmodeller ger dig möjlighet till en mer diskret placering nere vid golvet. Något som passar extra bra om du har kallras från fönster eller har ett kallt golv hemma. Golvmodellerna är ofta något större i storleken men den större ytan gör att uppvärmningen kan gå med lägre hastighet vilket ger en extra tyst drift.

Vilka funktioner behöver du?

Vissa värmepumpar är enkla och har få funktioner, medan andra är mycket avancerade och kommer med fler finesser. I listan här nedan kan du lära dig mer om ett urval av funktioner och tekniker som vi på Mitsubishi Electric erbjuder.

  • Drive mode selector innebär en rad förinställda driftlägen som du enkelt aktiverar med ett knapptryck: Wide Room Mode ger ett extra starkt luftflöde och optimal värmefördelning, Eco Mode betyder gradvis och mer ekonomisk uppvärmning medan Quiet Mode ger en extra tyst inomhusmiljö. Drive mode selector finns i skrivande stund på vår premiummodell, Sumo, men håll utkik eftersom det kan ändras i takt med att nya modeller lanseras.
  • Hyper Heating är vår egenutvecklade kompressorteknik som ger samma goda inomhuskomfort oavsett om det är -2 eller -25 grader ute. Den faktiska värmekapaciteten hålls konstant till skillnad från traditionella luftvärmepumpar som fungerar bäst när det inte är för kallt. Alla modeller med Hyper Heating har en fabriksgaranterad värmekapacitet ner till minst -25 grader. Två modeller som sticker ut är Hero som är fabriksgaranterad till -30 grader och Sumo som tål ända ner till -35 grader utan att tappa värmekapacitet. Övriga modeller med Hyper Heating är: Ninja, Multisplit (minst två inomhusdelar till en utomhusdel) och golvmodellen Dojo.
  • I-See sensor skannar kontinuerligt av rumsytan från sida till sida för att luftvärmepumpen ska ge en jämn temperatur i hela rummet. Om du öppnar ett fönster och kall luft släpps in kommer givaren att registrera det och styra värmen mot det kalla området för att hålla samma temperatur i hela rummet. Dessutom spelar den in och lagrar rummets layout ihop med var i rummet du mest är. På så sätt kan värmen fördelas dit den behövs bäst. Våra modeller med I-See sensor är Sumo och Hero.
  • Wifi gör att du kan styra värmepumpen var du än är, så länge som du är ansluten till ett nätverk. Perfekt om du vill kyla eller höja värmen i sommarstugan före ankomst. De flesta modeller har wifi och annars går det ofta att köpa wifi som ett tillval.
  • Nattläge sänker ljudnivån på luftvärmepumpens utomhusdel. Det kan vara en fördel om du bor i en bostadsrättsförening med särskilda krav på låga ljudnivåer eller om du har utomhusdelen placerad under ett sovrumsfönster. Sumo, Hero, Ninja eller Solid är modellerna du ska titta på om du vill ha nattläge.

Behöver du mer än en luftvärmepump?

I många hus, lägenheter och stugor räcker det med en luft-luftvärmepump, men om bostaden är väldigt stor och har flera våningar behöver du kanske en extra kraftfull luftvärmepump eller så kan det vara en idé att investera i två luftvärmepumpar. Det är inte bara bostadens storlek som påverkar, utan bostadens planlösning och hur välisolerat det är, är också avgörande faktorer i valet av bästa lösningen.


Fördelarna med två värmepumpar är att du kan styra temperaturen efter olika zoner i hemmet. Det ger dig stor flexibilitet. Du behöver inte välja två värmepumpar av samma modell, utan du kan fritt kombinera ihop de flesta av våra modeller. Två luft-luftvärmepumpar inomhus kräver inte två utomhusdelar, utan de kopplas till en och samma utomhusdel. Kan vara bra att veta.
 

Här får du hjälp att välja modell

Nu hoppas vi att du har fått en kickstart i ditt val av luft-luftvärmepump. Nästa steg kan vara att kontakta någon av våra auktoriserade återförsäljare. De kan hjälpa dig vidare och se vilka modeller som passar bäst för ditt hems förutsättningar och dina behov. Lycka till!

 

Informationen i artikeln om modeller är aktuell hösten 2022 men fler modeller tillkommer ständigt, så titta alltid på våra produktsidor eller vänd dig till en av våra återförsäljare för den mest uppdaterade informationen.

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinInstagramYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden