Mitsubishi Electric logo


Var ska luftvärmepumpen placeras egentligen?

Hero_1

Placeringen av luftvärmepumpens inomhusdel respektive utomhusdel har rätt stor betydelse för både komfort och effekt. Vårt råd är att alltid ta hjälp av en auktoriserad återförsäljare när du bestämmer platsen, men här kommer några saker du kan fundera igenom innan du tar kontakt!

Var ska luftvärmepumpens innedel placeras?

När du väljer inomhusenhetens placering är det viktigt att tänka på att värmepumpen ska ha goda förutsättningar att ge en jämn fördelning av värme i hemmet. Därför ska den helst sitta i ett stort och öppet rum. Den ska också placeras på en plats där du vill att det ska vara varmt och skönt och gärna i ett rum där du tillbringar mycket tid.

När du bestämmer dig för den slutliga platsen bör du också ta hänsyn till ljudnivån, även med en tyst värmepump. Nyare värmepumpar har ofta en ljudnivå som inte är störande, men om du står precis under värmepumpen och anstränger dig för att lyssna kommer du att höra ett visst ljud.

Om du har en öppen planlösning behöver du en mindre kraftfull värmepump än i ett hem med flera separata rum. För vissa bostäder med två våningar kan det vara lämpligt att välja en luft-luftvärmepump med dubbla luftriktare så att de kan riktas åt olika håll. Exempelvis har vår modell HERO denna funktion. Den går utmärkt att placera i en trappa för att nå två våningar samtidigt.

Om du bor på stor yta och behöver mycket värmekapacitet, kanske du ska välja två maskiner, eller en lösning där du till exempel har två eller tre inomhusenheter kopplade till en utomhusenhet. Detta kräver en speciell utomhusenhet som är anpassad för detta, din återförsäljare hjälper dig gärna att ta fram ett bra förslag.

Installation av utedelen

För att förhindra att utomhusenheten vibrerar, bör den helst inte monteras direkt på en trävägg. Välj istället att montera den med fästen på grundväggen, eventuellt på ett markstativ. Om det inte är möjligt att montera den så, är det viktigt att använda speciella vibrationsdämpare avsedda för montering på en trävägg. Vibrationsdämpare bör också användas på konsoler för grundväggar och markstativ.

Hindra inte lufttillförseln till utedelen

För att värmepumpen ska fungera optimalt måste den ha tillgång till tillräckligt med luft. Därför är det inte en bra idé att placera utedelen i garaget, källaren eller under en veranda där luftflödet är begränsat.

Om du är en av dem som tycker att utomhusdelen är störande att titta på, kan du installera ett värmepumpshus som du målar i samma färg som huset. Om du väljer att bygga ett sådant själv bör du se till att huset inte blir för tätt och därmed riskerar att hindra luftcirkulationen. Det kan påverka värmepumpens prestanda i negativ riktning.

Skydda värmepumpen från väder och vind eftersom det kan leda till ökat slitage. Om du inte vill klä värmepumpen med ett hus kan det räcka med att bygga ett tak till utedelen.

Var ska utedelen placeras?

Utomhusenheten ska placeras minst en halv meter över marken, och även här är det bra att tänka på ljudet och närheten till sovrumsfönster, samt väggkonstruktionen där den ska placeras. När det gäller buller utomhus är det inte bara din egen situation som du bör vara uppmärksam på. Om du vill placera utomhusenheten 10 meter eller mindre från grannen, bör du se till att värmepumpen är av tyst typ, gärna med nattläge som gör maskinen ännu tystare om natten när annat utomhusbuller har lagt sig.

Om du vill ha en riktigt tyst värmepump lönar det sig att gå upp en prisklass. Det är värt att notera att redan 3 decibel kommer att ge en märkbar skillnad, medan en förändring på 5 till 6 decibel kommer att ge en uppenbar skillnad.

Enkel installation

Se hur det går till!

Fråga experterna

Rätt installation är förutsättningen för att värmepumpen ska hålla i många år och för att garantin ska gälla. Genom att anlita en auktoriserad återförsäljare får du ett gratis hembesök där ni kan prata igenom val av produkt och placering. Dessutom får du en professionell installation utförd av en F-gascertifierad installatör om du väljer att slå till. Välkommen att höra av dig till någon av våra kunniga återförsäljare!

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinInstagramYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden