Mitsubishi Electric logo


Värmer inte din värmepump som den ska? Här kommer hjälp!

628162012

En värmepump ger ett stabilt och behagligt inomhusklimat till liten peng, men vad gör du om din värmepump plötsligt konstrar och inte värmer som den ska? Här kommer tipsen du behöver för att slippa huttra hemma.

Först ska vi kanske understryka att en värmepump av hög kvalitet som är korrekt installerad av en auktoriserad installatör och som underhålls ordentligt sällan konstrar. Men om värmen plötsligt svajar finns det några enkla saker du själv kan börja med att kolla upp för att lösa problemet.

Fra-rengjøringsvideo-2016_1-768x432

Är filtren smutsiga?

Vissa kan ha en värmepump i flera år utan att öppna locket för att rengöra filtren. Det som kan hända då är att filtren blir igensatta av damm och smuts. Resultatet blir att uppvärmningen blir ineffektiv eftersom igensatta filter blockerar luftflödet. Smutsiga filter är faktiskt den vanligaste orsaken till att en värmepump inte värmer som den ska. Filtren i värmepumpar bör rengöras ungefär en gång i månaden. Det kommer att ge din maskin längre livslängd, bättre effekt och dessutom en större energibesparing. Har du glömt att rengöra på ett tag är det med andra ord dags nu.

Bruk_fjernkontroll_mibano-768x432

Kontrollera inställningarna på fjärrkontrollen

Se till att din värmepump står på ”HEAT” (värmeläge). Om den istället är inställd på ”AUTO” kan det nämligen hända att värmepumpen går ner i effekt om du exempelvis eldar i en kamin. Vi rekommenderar därför att du har värmepumpen på ”HEAT” när du vill ha värme och på ”COOL” om du vill ha kyla. Den här typen av inställning för uppvärmning eller kylning ger dig en mer stabil inomhustemperatur. En sista koll du kan göra om du tycker det är för kyligt är att se till att fjärrkontrollens display visar solikonen.

Justera temperatur och fläkthastighet

Vid kallare temperaturer måste värmepumpen arbeta hårdare för att producera värme. Under dessa perioder behöver de flesta maskiner därför öka fläkthastigheten och/eller temperaturen. Är pumpen inställd på säg 21 grader och kör på en väldigt låg fläkthastighet när det är riktigt kallt ute, är det läge att testa att öka både temperatur och fläkthastighet.

artikel_extrabild_vinter

Är värmepumpen anpassad efter vårt svenska klimat?

Visste du att alla värmepumpar på marknaden faktiskt inte är anpassade till svenska förhållanden? Vissa billigare modeller är väl lämpade för luftkonditionering på sommaren, men klarar inte att värma din bostad ordentligt på vintern. Om du har en värmepump från Mitsubishi Electric som är köpt hos någon av våra auktoriserade återförsäljare kan du vara säker på att den är anpassad till svenska förhållanden.

Har du en modell med Hyper-uppvärmningsteknik har din pump en extra hög värmekapacitet i kalla klimat och en garanterad värmefunktion ner till -25 ° C. Så kallad Hyper Heating, finns till exempel i följande modeller: SUMOHero (utsedd till Bra Val av Folksam), NINJA och i den här golvmodellen DOJO.

Har värmepumpen stannat helt?

Det kan i sällsynta fall hända att värmepumpen stannar och då fungerar ingenting av naturliga skäl. Ta ut säkringen i tio minuter och starta sen om värmepumpen. Om problemet kvarstår, kontakta direkt din lokala och auktoriserade återförsäljare.

miljöbild modul installatör

Fortfarande ingen värme?

Har du testat alla punkter ovan men ändå upplever att värmepumpen inte ger tillräckligt med värme? Då bör systemet kontrolleras av en fackman. Kontakta återförsäljaren eller installatören som installerade värmepumpen eller en Mitsubishi Electric-återförsäljare i närheten för att ordna en tid för en kontroll av systemet. Här hittar du alla våra auktoriserade återförsäljare.

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinInstagramYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden