Mitsubishi Electric logo


Minskade energikostnaderna med 70 procent

Med byggnader på totalt 4 500 kvadratmeter ville Börjessons Lastbil minska sina fjärrvärmekostnader och hitta en lösning för att även kunna kyla lokalerna. Bara effekttaxan på fjärrvärmen låg på omkring 160 000 kronor årligen. Uppdraget gick till projektchef Anders Westdahl på Bisab. Och besparingen, ja den överträffade förväntningarna. 

Börjessons Lastbil är ett väletablerat företag i nordvästra Skåne som är specialister på att sälja begagnade lastbilar och nya lastbilar från Scania. Anläggningen i Östra Ljungby är en så kallad fullserviceanläggning som erbjuder service, verkstad, reservdelar, tillbehör och tvätthall för lastbilar av alla märken.

Med lokaler på 4 500 kvadratmeter, inklusive en nybyggnation på 1 500 kvadratmeter som just skulle tas i drift, fick Anders Westdahl på Bisab Ventilation i Landskrona uppdraget att hitta en lösning som skulle sänka energikostnaderna och även kyla lokalerna sommartid.

– Vi har installerat många aggregat från Mitsubishi Electric genom åren. Maskinerna är driftsäkra och pålitliga och sen är det ett plus att Mitsubishi Electric är enkla och proffsiga att ha att göra med. Det kändes därför rätt självklart att använda oss av deras produkter, säger Anders Westdahl.

Han fortsätter:

– Det blev tre kyl-och värmepumpsaggregat av typen EAHV-P900YAL-N vilket jag tycker är optimalt för byggnaden. Värmen distribueras till golvvärme, radiatorer och ventilation medan kylan leds till kylbatterier i ventilationen. För produktion av varmvatten installerade vi också en luft-vattenvärmepump PUHZ-SHW230 ute och en Large Hydrobox inomhus.

Kan ta bort fjärrvärmen helt nu

Vad finns det för fördelar med den här lösningen som Börjessons Lastbil har satsat på?

– När man fått styr att funka som man vill så fungerar maskinerna klockrent. Det är aldrig något som krånglar. Den jättestora fördelen är att du får inte bara kyla utan också värme. Många gånger kan du plocka bort all fjärrvärme bara genom att installera kyl- och värmepumpsaggregat istället. Det blir en enorm besparing, säger Anders Westdahl.

Tittar man på siffrorna talar de för sig själva. Eller vad sägs om att Börjessons Lastbil har gått från en årlig förbrukning på 840 000 kilowatt fjärrvärme till att inte ha använt en enda kilowatt fjärrvärme efter installationen. Då ska man komma ihåg att energiåtgången på 840 000 kilowatt omfattade bara den gamla lokalen, inte den nya utbyggnaden på 1 500 kvadratmeter. Elförbrukningen kanske någon undrar, hur har det gått med den då. Jo även den förbrukningen har gått ner med 52 000 kilowatt. Det säger något om hur energisnåla de här aggregaten är i drift.

Optimalt både för miljö och energikostnader

Dennis Rosvall är fastighetsansvarig på Börjessons sedan något år. Han har gjort det till sin uppgift att energieffektivisera och prioritera miljövänliga uppvärmningsalternativ. Hela Börjesson-koncernen, där Börjesson Lastbilar ingår, lägger stor vikt på att få ner energikostnaderna på sina drygt 20 anläggningar runtom i södra Sverige. Han ser bara fördelar med den nya lösningen.

– Vi har ett jättebra inomhusklimat idag i Östra Ljungby till en betydligt billigare kostnad. Vi behöll först fjärrvärmen för att kunna använda den om det skulle behövas, men vi ska faktiskt montera ner den helt och hållet nu. Aggregaten som vi har installerat är energisnåla i drift, vi har till och med minskat elförbrukningen radikalt. En annan sak som imponerat är stabiliteten och hur snabbt det går undan att växla mellan produktion av värme och kyla, säger Dennis Rosvall

Vi låter projektchef Anders Westdahl få sista ordet i den här texten. Han tycker att den här typen av kyl- och värmepumpsaggregat är något som fler borde överväga att installera.

– Jag kan definitivt rekommendera den här typen av lösningar. Aggregaten är problemfria, pålitliga och driftsäkra. Sen är det även ett klimatvänligt alternativ, något som är viktigt för att minska energiförbrukningen i samhället och framtidssäkra dina lokaler.

Projektet i korthet

Kund: Börjessons Lastbilar i Östra Ljungby, Skåne

Yta: 4 500 kvadratmeter

Installatör: Bisab Ventilation i Landskrona

Produkter:

• 3st EAHV-P900YAL-N LUFT-VATTEN Värme-/Kylaggregat

• 1st PUHZ-SHW230YKA med 1st Hydrobox ERSE-YM9ED LUFT-VATTEN Värme/Varmvatten-aggregat

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinInstagramYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden