Mitsubishi Electric logo


ICA Nära Frösakull val för framtiden: en frysanläggning med CO2

ecov bild ica frösakull 2

När en kompressor gick sönder i den befintliga frysen var det dags för ICA Nära Frösakull i Halmstad att hitta en ny frys till lagret. Valet föll på ECOV från Mitsubishi Electric som uppfyller alla krav i F-gasförordningen. Här berättar installatören Jan Torbjörnsson om projektet och ger sina bästa tips till dig som letar kyl- och frysaggregat.

På den japanska marknaden hör Mitsubishi Electric till de största inom kommersiell kyl och frys. När nu en del av sortimentet är tillgängligt på den svenska marknaden blev Jan Torbjörnsson, installatör på Kyl & Värmepumpsservice i Halmstad, intresserad.

– Eftersom vi säljer andra produkter från Mitsubishi Electric vet jag att de gör genomtänkta produkter som håller och har hög kvalitet. Jag kände direkt att det här kyl- och frysaggregatet ECOV var intressant för ICA. Eftersom det har CO2 som köldmedium blir GWP-värdet bara 1. Jag tycker det här är ett hållbart val för framtiden med ytterst liten miljöpåverkan, säger han.

ECOVs energieffektiva värmeåtervinning är en annan miljöfördel. Här finns det möjlighet att spara stora mängder energi eftersom överskottsvärmen kan användas till att förvärma tappvarmvatten eller till uppvärmning av lokaler.

ecov bild ica fröskull 3

Kvalitet rakt igenom

Hos ICA Nära Frösakull används ECOV som lagerfrys. Men genom att styra förångningstemperaturen kan aggregat lika enkelt användas som kyl. Ljudnivån på utomhusdelen är låg, vilket gör den lättplacerad. Ytor inomhus kan optimeras till försäljning och lagring istället för maskinrum.


– Det är ett stabilt system med kvalitet rakt igenom. Vi har erfarenhet av andra aggregat från andra tillverkare genom åren som inte har haft samma kvalitet. ECOV är bra dimensionerad och man använder rätt volymtankar. Något som många annars snålar med. Likaså är kompresserna generöst dimensionerade. Annars är det vanligt med små kompressorer som i gengäld får gå på högvarv. Mitsubishi Electrics kompressorer är större och därför bättre ur energisynpunkt, säger Jan Torbjörnsson.


Driftsäkerheten är a och o i kyl- och frysanläggningar för att varor inte ska förstöras och pengar gå förlorade. ECOV är en massproducerad enhet – i ordets bästa bemärkelse alltså. Med japansk massproduktion kommer spårbarhet, optimerade tillverkningsprocesser med noggranna kvalitetskontroller i fabrik som gör att maskinerna håller länge och är trygga i drift.


– Jag måste säga att vi är jättenöjda. Det blev skitbra om jag får uttrycka mig så. Allt funkade smidigt genom hela processen, från beställning och leverans till installation. Det var korta ledtider och bra support från Mitsubishi Electric. Men viktigast av allt är förstås att kunden, ICA-ägaren Filip Nordin, är väldigt nöjd med resultatet.

ecov bild ica fröskull 1

3 tips till dig som ska välja kyl- och frysaggregat från Jan Torbjörnsson

  1. Tänk långsiktigt - Många kylfirmor sätter in kyl- och frysaggregat som är godkända idag, men efter ett antal år måste dessa bytas ut eftersom reglerna skärps till 2030. Så se till att du gör ett framtids säkrat val redan idag som uppfyller alla delar av F-gasförordningen.
  2. Tänk totalekonomi - Att byta kyl- och frysanläggningar är en investering, men köp kvalitet för då sparar du pengar och bekymmer i det långa loppet sett till driftsäkerhet, livslängd och driftskostnad.
  3. Tänk mångsidighet - Kylanläggningar har traditionellt slukat mycket energi. Genom att byta ut dem mot moderna anläggningar kan man minska energiförbrukningen i hela fastigheten. Så titta gärna efter vad kyl- och frysaggregatet kan erbjuda i form av värmeåtervinning eller andra funktioner för energibesparing.

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinInstagramYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden