Mitsubishi Electric logo


Polarkyla råder på Väddö Gårdsmejeri i Stockholms norra skärgård – och det är precis som det ska vara

När Väddö Gårdsmejeri skulle utöka sin glassproduktion, ja då behövdes ett kyl- och frysaggregat som hette duga. Inte nog med att kylkedjan är minst sagt avgörande för en produkt som glass. Efter tillverkningen måste dessutom glass chockfrysas för att undvika att hårda iskristaller bildas. Med hjälp av Mitsubishi Electrics produkter skapade installatören Elektrokyl i Roslagen en lösning som är både ekonomisk, hållbar och driftsäker.

Bland fornlämningar och gravfält från järnåldern på ön Väddö i norra Stockholms skärgård sträcker familjen Edlunds stora bondgård, med anor från slutet av 1800-talet, ut sig. Här bedriver man ekologiskt jordbruk, restaurangverksamhet och i gårdens eget mejeri produceras KRAV-märkta produkter som efterfrågas av restauranger, storkök och konsumenter över hela Sverige.

Hållbarhet är ett ledord för hela verksamheten. När Johan Edlund, som är projektledare och del av ägarfamiljen, skulle utöka glassproduktionen, var det viktigt att hitta ett frys- och kylaggregat med låg miljöpåverkan till det nya chockfrysrummet och frysrumslagret.

– Vi är en mjölkgård i skärgården som har hållit i 100 år och måste hålla minst 100 år framåt också. Så när vi installerar något nytt är miljöhänsyn, hållbarhet och energieffektivitet en självklarhet, säger Johan Edlund.

Kunna stå för produkterna viktigt

Installatören Elektrokyl i Roslagen jobbar främst med företagsinstallationer. Med ägaren Stig Holmquist i spetsen har de i många år jobbat med olika projekt hos familjen Edlunds gård. Att valet av maskiner föll på Mitsubishi Electrics kyl- och frysaggregat ECOV berodde på flera anledningar.

– Miljövänligt köldmedium var väldigt viktigt. En anläggning som går läck med miljöfarligt köldmedium är inte rätt för en hållbar EKO-gård. Det skulle kännas direkt fel att sätta upp en HFC-anläggning med flourkolväten som har höga GWP-värden. Därför låg ECOV bra till med sitt naturliga köldmedium koldioxid, CO2, säger Thomas Jaensson, kyltekniker och värmepumpsinstallatör.

Elektrokyl i Roslagen har jobbat med Mitsubishi Electrics produkter ända sedan 1980-talet. På företaget har man därför lång erfarenhet av olika produkter från Mitsubishi Electrics sortiment.

– Just för att driftsäkerheten var avgörande i det här projektet, kändes det tryggt att välja produkter från ett varumärke som vi litar på och har stor erfarenhet av. Totalt har vi fem ECOV-aggregat i systemet som fungerar frånskilda från varandra. Om ett aggregat trots allt skulle stanna finns det fler i samma rum som fortsätter att gå. När gården har producerat sin glass finns det stora värden i de där rummen. Skulle temperaturen bli för fel är det affärskritiskt, säger Thomas Jaensson.

Utmaningar krävde eftertanke

Projektet hade dock sina utmaningar. Gårdens huvudsäkring var kanske den största av dem.

– Vi hade att förhålla oss till att maxbelastningen på gårdens huvudsäkring är 250 ampere. Det ska hela industrin gå runt på. Det gjorde att vi verkligen fick tänka igenom hur vi designade systemet utifrån start- och maxdriftströmmar på maskinerna. Det positiva med ECOV är att den har små startströmmar på bara 8 ampere, och rent generellt är det en väldigt energieffektiv maskin, säger Thomas Jaensson.

Från Elektrokyls sida är de mycket nöjda med hur resultatet har blivit.

– Det har blivit jättebra och installationen gick smidigt. Aggregaten går lugnt och fint. Med inverterteknik arbetar maskinerna bara när det behövs. Det sparar pengar i form av lägre energikostnader och mindre slitage på kompressorerna. De är relativt tysta i drift för att vara så stora maskiner och investeringen är rimlig utifrån resultatet. Vi har även förberett så att allt är klart för värmeåtervinning i framtiden när gården vill sätta igång med det, säger Thomas Jaensson och tillägger:

– När jag tänker på produkter på Mitsubishi Electric tänker jag driftsäkerhet först och främst. Man märker ju att det är välbyggda, gedigna maskiner av hög kvalitet. Det känns tryggt som installatör att jobba med sådana produkter.

Ett energisnålt resultat

Så, tillbaka till Johan Edlund, slutkunden ute på Väddö. Hur tycker han att allt har fungerat hittills?

– Eftersom vi är ganska begränsade här ute med energi och kraft var det viktigt att välja energisnåla aggregat. ECOV är snälla på så sätt, de mjukstartar och med invertertekniken klarar vi oss inom de begränsningar vi har. Servicen vi har fått från Elektrokyl och Mitsubishi Electric har varit smidig och snabb. Jag är en nöjd kund. Det har fungerat lika bra som jag hade hoppats på, säger Johan Edlund.

Om du någon gång har vägarna förbi Väddö, kanske på väg till Ålandsfärjan i Grisslehamn, varför inte passa på att köra inom Väddö Gårdsmejeri och testa glassen? Lika god som den är perfekt kyld!

Projekt: Väddö Gårdsmejeri 

Installatör: Elektrokyl i Roslagen AB 

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinInstagramYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden