Mitsubishi Electric logo


Miniventilation gör underverk

FRILIGGANDE VILLA, ÄLTA

Emir Pondro och hans familj har kämpat mot hög radonhalt i flera år. De har fått många förslag på lösningar, men det var först när en Mitsubishi Electric Miniventilation installerades som familjen kunde andas ut. Emir Pondro är van att aldrig ge upp. Han flydde från Bosnien under kriget på Balkan i början av 1990-talet och skulle egentligen till Ungern. Men flyktingbussen stannade inte utan fortsatte ända upp till norra Polen. Då sa någon att man skulle till Danmark, men färjan dit hade redan gått så det fick bli Sverige istället.

Från Bosnien till Haparanda

Efter ett stopp hos Migrationsverket i Skåne fortsatte resan. Emir stannade inte förrän han kom till sin slutdestination, ungefär 350 mil från Bosnien: Haparanda.

Näst intill helt ensam i den norrländska kylan mitt i februari och med ryska som andraspråk istället för engelska började Emirs kamp för att göra sig hemmastadd i sitt nya land. Det var tufft och utmaningarna var många. Men han kämpade på, lärde sig svenska och kompletterade sin utbildning som maskintekniker. Och så träffade han Pia. Tillsammans flyttade de dit när Emir fick jobb. Först Luleå, sedan Stockholm.

FRILIGGANDE VILLA, ÄLTA_3

Drömhem i Älta

Idag bor familjen i Älta i södra Stockholm och Emir, Pia och deras tre barn har hittat sitt drömhem: En stenvilla byggd på 1930-talet, med en stor trädgård och fruktträd. Och fotbollsfantasten Emir har bara 100 meter till fotbollsplanen, där han är tränare och barnen spelar i olika ungdomslag.

Stenvillan är både familjens hem och Emirs hobbyprojekt. Stora renoveringar pågår och huset håller på att bli riktigt fint. En härlig, stor balkong på andra våningen är byggd, ett nytt toppmodernt badrum är klart och när vi hälsar på pågår arbetet med att renovera köket.

- När vi sökte bygglov för att bygga ut huset anmärkte kommunen på att radonhalten var för hög. För att få godkänt måste den sänkas till gränsvärdet, berättar Emir.

FRILIGGANDE VILLA, ÄLTA_2

Radon är ohälsosamt

Luft som innehåller radon är farlig för människan att andas in, eftersom radon ökar risken för att få lungcancer. Risken är större om man utsätts för höga halter under en längre tid. Orsakerna kan vara att byggmaterialet innehåller ämnen som avger radon eller att höga halter av radon, som finns naturligt i marken, strömmar in i byggnaden.

Familjen Pondro hade 390 Bq/m³ i sitt hus. Gränsvärdet är 200 Bq/m³.

Man konstaterade att radonet inte kom från byggmaterialet utan att det handlade om markradon. Efter flera ingrepp som friskluftventiler och installation av frånluftsfläkt lyckades man minska radonhalten ned till 350 Bq/m³. Men det var fortfarande alldeles för högt.

– Jag har haft flera olika företag på plats som har kommit med olika förslag till lösningar, berättar Emir. En installatör föreslog att vi skulle borra oss ned vid sidan av huset för att montera rör under grunden och ventilera. Vi började gräva, men det fungerande inte eftersom huset står på ett berg och vi skulle ha varit tvungna att spränga oss ned. En annan förslog att vi skulle borra två 120 mm-hål i golvet och ventilera ut luften genom skorstenen.

Värmeväxlaren sänkte radonhalten

Efter alla mer eller mindre vilda förslag träffade Emir Mitsubishi Electric och kom fram till att man borde testa värmeväxlaren Mitsubishi Electric Miniventilation. Ett aggregat placerades i vardagsrummet på ovanvåningen och ett på nedre plan i TV-rummet.

Efter installationen gjordes en ny mätning av radonhalten. Man kunde konstatera att den hade minskat till 200 Bq/m³! Äntligen hade Emir och hans familj lyckats ta sig ned till gränsvärdet.

– Idag vet jag att vi kan sänka radonhalten ännu mer, berättar Emir. Vi kör bara fläktarna i Miniventilation på låg hastighet.

Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten är det genomsnittliga årsmedelvärdet för svenska bostäder cirka 100 Bq/m³. Om familjen Pondro körde värmeväxlarna på högsta hastighet skulle man kanske kunna sänka värdet dit.

Det tog sju år, men till slut vann Emir och hans familj kampen mot radonet. Nu är både radonhalten på rätt nivå, bygglovet godkänt och luften ren och frisk.

Och snart kan familjen Pondro inviga sitt nyrenoverade och utbyggda kök.

Om oss

Om ossHållbarhetKarriärPress

Följ oss

FacebookLinkedinInstagramYoutube

Sekretesspolicy | Användarvillkor | Cookies | Hantering av personuppgifter | Webbplatskarta

© Mitsubishi Electric Sweden